Τη χειρότερη επίδοση έχει η Ιταλία που έχασε περίπου 20% και από το 95% βρέθηκε στο 75% του γερμανικού κατά κεφαλή ΑΕΠ. Οι περισσότερες χώρες, όπως η Γαλλία, έχασαν 10% περίπου. Μόνο η Ισπανία υποχώρησε λιγότερο, περίπου 5%. Η Ελλάδα ξεκίνησε από το 68%, έφθασε το 80% στα μέσα της δεκαετίας του 2000, για να κατακρημνιστεί στη συνέχεια, στο 55%, όπου και έχει καθηλωθεί από το 2013 και μετά. Η ελληνική πορεία δεν υποχωρεί αλλά και δεν ανακάμπτει. Αυτό οφείλεται στις βαρύτατες υποχρεώσεις της χώρας για την εξυπηρέτηση  του χρέους που συνεχώς αυξάνετα κατά 15 δις ετησίως, παρ’ όλες τις αιματηρές πολιτικές λιτότητας, της βαριάς φορολογίας και της υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας και μέρους της ιδιωτικής απο τους δανειστές.

Η καταστροφή του βασικού ιδεώδους της ΕΕ

Το βασικό ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η επίτευξη της ειρηνικής συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της οικονομικής σύγκλισης των χωρών μελών. Όμως, το αντίθετο έχει συμβεί από την εποχή υιοθέτησης του ευρώ. Αντί για αλληλεγγύη και σύγκλιση των οικονομιών, βιώνουμε μαι απόκλιση η οποία ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιταλίας, αποκτά τεράστιες διαστάσεις.

Το ευρώ, με τον τρόπο που λειτούργησε, στην πραγματικότητα καταστρέφει την ευρωπαϊκή ιδέα. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, η ευρωζώνη εχει μετεξελιχθεί στον μεγαλύτερο εχθρό και κίνδυνο της ευρωπαϊκής ενοποίηση. Είναι φανερό ότι, χωρίς μια άμεση διόρθωση, οι εντάσεις θα αυξηθούν, ο ευρω-σκεπτικισμός,  θα κυριαρχήσει, με αμφίβολο το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μετατροπή της ΕΕ σε Ευρώπη της Γερμανίας, ύστερα από την υιοθέτηση του ευρώ, αποτελεί μια πραγματικότητα που δύσκολα μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται. Η καταστροφή του βασικού Ευρωπαϊκού ιδεώδους, αυτού της αλληλεγγύης και της σύγκλισης από το ευρώ, αν κάτι δεν αλλάξει στο μεταξύ, είναι μοιραίο να οδηγήσει σε διάλυση και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ κινδυνεύει να διαλυθεί από την αναλγησία της ηγετικής της ομάδας που κατοικοεδρεύει στο Βερολίνο. Η οποία δεν βλέπει το μοιραίο τέλος. Όπως δεν το έβλεπε κανείς στην περίπτωση Σοβιετικής Ένωσης.odosdrachmis.gr