Τρίτη, Απριλίου 2

Καταργούνται τα πλαστικά μιας χρήσης στην ΕΕ από το 2021

Καταργούνται τα πλαστικά μιας χρήσης στην ΕΕ από το 2021
Το τέλος της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2021, με στόχο τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης που μολύνουν τους ωκεανούς. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε
με 560 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 28 αποχές.
Στα πλαστικά μιας χρήσης που θα απαγορευτούν ανήκουν τα καλαμάκια, οι μπατονέτες, οι αναδευτήρες καφέ, τα κουβέρ ακόμη και τα πλαστικά πιάτα.
Για άλλα πλαστικά προϊόντα, όπως οι συσκευασίες τροφίμων προβλέπεται η εφαρμογή αυστηρών κανόνων για την κατασκευή, τον σχεδιασμό και την επισήμανσή τους με στόχο να υπάρξει περιορισμός της χρήσης των πλαστικών στην καθημερινότητά μας. Η εφαρμογή των κανονισμών αυτών έχει εκτός των άλλων σαν στόχο και τη δραστική μείωση των πλαστικών μπουκαλιών έως το 2029.
«Μια γόπα που πετιέται στον ωκεανό μολύνει από 500 έως 1.000 λίτρα νερού», υπογράμμισε η Φρεντερίκ Ρις, εισηγήτρια του κειμένου που ψηφίστηκε.
Τα πλαστικά προϊόντα των οποίων η χρήση πρόκειται να απαγορευτεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 70% των θαλάσσιων απορριμμάτων, απόβλητα των οποίων βρίσκονται σε πολλά είδη όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες ή τα πτηνά αλλά και ψάρια και μαλάκια.