Τρίτη, Απριλίου 16

Πληρώνουμε έως και 3 ευρώ για ένα κυβικό νερού που θα ρίξουμε στην αποχέτευση

Αν καταναλώνετε 50 κυβικά νερό στους τρεις μήνες, ο λογαριασμός μαζί με τα τέλη αποχέτευσης και τον ΦΠΑ θα φτάσει στα 60,6 ευρώ. Και αν καταναλώσετε 100 κυβικά νερό; Μην βιαστείτε να απαντήσετε τα διπλά. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη για το πορτοφόλι σας.
Η τελική απάντηση είναι 253,23 ευρώ δηλαδή τα τετραπλάσια
και όχι τα διπλάσια. Πώς συμβαίνει αυτό;
Πρώτον υιοθετείται κλιμακωτή χρέωση. Ενώ τα πρώτα κυβικά νερού χρεώνονται με 0,35 ευρώ, για όποιον ξεπεράσει τα 105 κυβικά (σε διάστημα 90 ημερών) η χρέωση φτάνει στα… 3,2 ευρώ δηλαδή είναι 9 φορές μεγαλύτερη.
Δεύτερον επί της αξίας του νερού επιβάλλεται το τέλος της αποχέτευσης το οποίο υπολογίζεται με συντελεστή 75%. Δηλαδή, έμμεσα υιοθετείται κλιμακωτή χρέωση και στην αποχέτευση καθώς φτάνει ένα κυβικό νερό που φεύγει προς τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων να χρεώνεται ακόμη και με 2,4 ευρώ.
Επί της τιμής του νερού επιβάλλεται ΦΠΑ 13% (κάτι που σημαίνει ότι η χρέωση φτάνει έως και τα 3,616 ευρώ τελική τιμή αλλά επί της αποχέτευσης επιβάλλεται ΦΠΑ 24% κάτι που σημαίνει ότι για ένα κυβικό στους αγωγούς η χρέωση φτάνει μέχρι και τα 2,976 ευρώ. (3,2 ευρώ επί 75% που είναι ο συντελεστής υπολογισμού για την αποχέτευση συν 24% ΦΠΑ).
Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση. Το κρίσιμο, όπως θα αντιληφθείτε κάνοντας τους σχετικούς υπολογισμούς με το εργαλείο είναι να μην ξεφύγει η κατανάλωση πάνω από τα 60 κυβικά. Αν αυτό συμβεί, οι διαφορές θα είναι πολύ μεγάλες.
ΠΗΓΗ