Τετάρτη, Απριλίου 10

Ποια γλυκά μπορεί να φάει ο σκύλος σου και ποια δεν πρέπει να βάλει στο στόμα του;

Όταν κάθεσαι αραγμένος στον καναπέ, μετά από μια δύσκολη μέρα, για ν’ απολαύσεις ένα γλυκό, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να μην έχεις δύο γλυκά μάτια να σε ακολουθούν παντού, ελπίζοντας να μοιραστείς το γλυκό μαζί τους!

Ποιανού είναι αυτά τα γλυκά ματάκια; Μα φυσικά του σκύλου σου! Πάντα μπαίνεις στον πειρασμό να του δώσεις μια μπουκίτσα, αλλά ξέρεις ότι δεν πρέπει. Για να σε βγάλουμε απ’ τη δύσκολη θέση και να τα κάνουμε λίγο πιο ξεκάθαρα στο μυαλό σου, θα σου πούμε ποια γλυκά μπορεί να φάει ο σκύλος σου και ποια δεν πρέπει να βάλει στο στόμα του!

Ποια γλυκά πρέπει ν’ αποφεύγεις να δίνεις στον σκύλο σου

Ξέχνα το να μοιράζεσαι με τον σκύλο σου καραμέλες και γενικά γλυκά, όπως σοκολάτα, μπάρες με πολλή ζάχαρη, σοκοφρέτες κτλ.
Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, μία ένωση μεθυλοξανθίνης τοξική για σκύλους. Αυτό το συστατικό προκαλέσει στον σκύλο σου εμετό, διάρροια, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, επιληπτικές κρίσεις, ακόμα και θάνατο.
Πολλές άλλα γλυκά περιέχουν το γλυκαντικό Xylitol, το οποίο προκαλεί αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια.

Τι μπορείς να δίνεις στον σκύλο σου;

Ενώ δεν μπορείς να σκεφτείς τα λαχανικά ως κάτι γλυκό, έχουν μερικά φυσικά σάκχαρα, τα οποία δίνουν μια πινελιά γλυκύτητας στη γεύση. Τα baby καρότα, αλλά και τα πράσινα φασόλια είναι υγιεινά ωμό σνακ για τον σκύλο σου.
Επίσης, οι φέτες γλυκοπατάτας είναι ένα σνακ γεμάτο με φυτικές ίνες, μαγγάνιο και βιταμίνες Α και Γ.
Τα φρούτα είναι μια άλλη επιλογή γεμάτη με φυσικά σάκχαρα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα φρούτα καλά για το σκυλί σου. Τα σταφύλια και οι σταφίδες περιέχουν μια τοξική ουσία που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Αλλά φρούτα όπως τα μήλα, τα μούρα, οι μπανάνες και το καρπούζι προσφέρουν βιταμίνες και ίνες με γλυκιά γεύση.
Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, δύο άλλα φυσικά γλυκά που μπορεί ν’ απολαύσει ο σκύλος σου είναι το φυστικοβούτυρο και το γιαούρτι. Και τα δύο προσφέρουν μια πηγή πρωτεΐνης.
Το φυστικοβούτυρο περιέχει υγιή λίπη και βιταμίνες Β και Ε. Το γιαούρτι περιέχει ασβέστιο και ενεργά βακτήρια, τα οποία βοηθούν το πεπτικό σύστημα του σκύλου σου. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα γιαούρτια καλα για το σκύλο σου. Δώστου ένα απλό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικά.
Για μια πραγματική απόλαυση σε μια ζεστή μέρα, μπορείς να δώσεις στον σκύλο σου παγάκια γιαουρτιού!