Πέμπτη, Απριλίου 4

Νέα σημαντικά ευρήματα για τη διαδικασία της φλεγμονής

Νέα σημαντικά ευρήματα για τη διαδικασία της φλεγμονής
Θάνος Ξυδόπουλος
Επιστήμονες του Κέντρου Γονιδιακής Ρύθμισης (CRG), μέρος του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βαρκελώνης (BIST), στην Ισπανία, ανακάλυψαν νέες λεπτομέρειες για το πώς τα κύτταρα παράγουν ένα κρίσιμο μόριο που εμπλέκεται στη φλεγμονή.

Το ότι η IL-1β παράγεται την κατάλληλη στιγμή και στη σωστή θέση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία
Η έρευνα επικεντρώθηκε το μόριο IL-1β, μία πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ως αντίδραση σε σήματα «κινδύνου» όπως μια βακτηριακή λοίμωξη ή βλάβη ιστών, προκαλώντας φλεγμονή η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της λοίμωξης και στην επούλωση.
Όμως η υπερβολική παραγωγή της IL-1β οδηγεί σε ανεπιθύμητη φλεγμονή η οποία εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων, νευροεκφυλιστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Το ότι η IL-1β παράγεται την κατάλληλη στιγμή και στη σωστή θέση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.
Παρά τον σημαντικό ρόλο της στη φλεγμονή, υπάρχει ακόμα πολύ μυστήριο γύρω από το πόση IL-1β παράγεται και πώς απελευθερώνεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η παραγωγή IL-1β μπορεί να εξαρτάται από κάτι που ονομάζεται UPR (unfolded protein response) και εμποδίζει τη συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών εντός των κυττάρων όταν βρίσκονται σε συνθήκες στρες, π.χ. όταν είναι χαμηλά τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ένα ρόλο για την UPR στην παραγωγή πρωτεϊνών υπό κανονικές συνθήκες.

Αναζητώντας τη σχέση μεταξύ UPR και IL-1β, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές γενετικής μηχανικής σε ποντίκια και παρατήρησαν πως είναι δυνατόν, ούτε η IL-1 β, ούτε τα ανοσοκύτταρα στα οποία παράγεται, να ανταποκρίνονται σωστά σε παράγοντες που προκαλούν φλεγμονή.
Η ανακάλυψη της κρίσιμης σχέσης μεταξύ UPR και IL-1β υποδεικνύει ότι η παρέμβαση σε αυτές τις οδούς μπορεί να αποτελέσει έναν πιθανό τρόπο για τον έλεγχο της φλεγμονής. Φάρμακα που εμποδίζουν το UPR αναπτύσσονται επί του παρόντος ως θεραπείες για νευροεκφυλιστικές παθήσεις που περιλαμβάνουν μη φυσιολογικές πρωτεΐνες, π.χ. στις νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Developmental Cell.
 .zougla.gr/