Παρασκευή, Απριλίου 5

Λασποβροχή και έντονες καταιγίδες το Σάββατο στην Αττική

ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΚΡΗΤΗ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 
Λασποβροχή και έντονες καταιγίδες το Σάββατο στην Αττική
 Μεταβολή έχει αρχίσει να παρουσιάζει ο καιρός κυρίως από το μεσημέρι της Παρασκευής και από τα νοτιοδυτικά, με βροχές και καταιγίδες, όπου στα κεντρικά και νότια θα είναι κατά τόπους ισχυρές, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Την Κυριακή τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά με κατά τόπους έντονα
φαινόμενα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες και πρόσκαιρη βελτίωση στη συνέχεια, ενώ από τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας προβλέπονται νέες βροχοπτώσεις από τα δυτικά.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, από απόψε έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου , ισχυρές βροχές και καταιγίδες (και τοπικές χαλαζοπτώσεις) αναμένεται να επηρεάσουν το νησί της Κρήτης, ενώ ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται και για την Αττική από τις πρώτες πρωινές ώρες έως τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου.
H κακοκαιρία το Σάββατο (βροχοπτώσεις)
H κακοκαιρία το Σάββατο (βροχοπτώσεις)
Παράλληλα, οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ  στο Νότιο Ιόνιο μέχρι και το τέλος της ημέρας, ενώ  το Σάββατο στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ.
Οι εκτιμώμενες βροχοπτώσεις και η ενίσχυση των ανέμων από το απόγευμα της Παρασκευής έως τις βραδινές ώρες της Κυριακής , παρουσιάζεται στο βίντεο, το οποίο ακολουθεί.

Eπιπλέον οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας μας, όπου κυρίως το Σάββατο θα καταγραφούν σημαντικές συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονται φαινόμενα να έχουν χαρακτήρα λασποβροχής. Η κίνηση της σκόνης και οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις της στην ατμόσφαιρα, παρουσιάζονται στο επόμενο βίντεο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:



Oι καιρικές συνθήκες στην Αττική αναλυτικά:
Η κακοκαιρία θα δείξει εμμονή στην ανατολική χώρα, επηρεάζοντας σημαντικά και τον νομό Αττικής αλλά και το Λεκανοπέδιο των Αθηνών. Παρότι υπάρχουν ακόμα μικρές διαφοροποιήσεις στην κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού , για την Αττική προβλέπονται τα εξής:
Eπόμενες ώρες έως μεσάνυχτα σήμερα: Oι νεφώσεις που υπάρχουν στον ουράνιο θόλο θα αυξηθούν περαιτέρω και αναμένονται ασθενείς βροχές , οι οποίες αργά τη νύχτα θα αρχίσουν σιγά-σιγά να εντείνονται. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3-5 Μποφόρ και στα ανοιχτά του Σαρωνικού και του νότιου Ευβοικού στα 6 bf, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 11 έως 14 oC.
Σύνοψη της κακοκαιρίας το Σάββατο το πρωί (βροχοπτώσεις)
Σύνοψη της κακοκαιρίας το Σάββατο το πρωί (βροχοπτώσεις)
Aύριο Σάββατο: Προοδευτική ένταση των βροχοπτώσεων, οι οποίες στο πρώτο μισό της ημέρας αναμένεται να είναι ισχυρές στις περισσότερες περιοχές του νομού.  Στη συνέχεια , περιμένουμε πρόσκαιρη εξασθένιση των βροχών, ωστόσο το απόγευμα τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν εκ νέου για λίγες ώρες, για να ξεκινήσει η οριστική ύφεση τους από το βράδυ. Οι βροχές δείχνουν να έχουν διάρκεια αλλά και ένταση , ιδιαίτερα κοντά στους ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου, αλλά και στην δυτική και την βορειοανατολική Αττική. Υπάρχει πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κυρίως στη νότια Αττική και τις παράκτιες περιοχές του νότιου Ευβοικού το ξημέρωμα- πρωί αλλά και το απόγευμα - νωρίς το βράδυ.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές- νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 4-6 Μποφόρ , κυρίως στα ανατολικά, στα 7bf , στρεφόμενοι στη συνέχεια σε βόρειους- βορειοανατολικούς με τάση εξασθένισης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 10 έως 15 oC.
Κυριακή: Άστατος καιρός με παροδικές νεφώσεις και τοπικές βροχές ποτιστικού τύπου ,οι οποίες τις πρωινές ώρες θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές και άνεμοι γενικά ασθενείς.
Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Forecastweather.gr, Weather.gr