Σάββατο, Απριλίου 6

Πανέμορφες εικόνες από χωράφια με λυγαριές!

Λυγαριά
 
Η λυγαριά (Salix Viminalis) είναι μια ποικιλία της ιτιάς που οι Βωλακίτες χρησιμοποιούν για τα καλάθια τους. Οι βέργες της λυγαριάς είναι πιο τραχείς αλλά πιο ανθεκτικές από αυτές της ιτιάς γι' αυτό και τις μεγάλες κατασκευές, όπως οχαλικολόγος, τις δουλεύουν με λυγαριές. Τις βέργες της λυγαριάς τις κόβουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά, ακόμα και τον χειμώνα όταν τα φύλλα έχουν πέσει και δεν χρειάζεται να τις καθαρίσουμε.
Γενικά, πάντως, τις αφήνουμε στον ήλιο 2-3 εβδομάδες για να ξεραθούν πριν τις αποθηκεύσουμε σε στεγνό χώρο.
Οι λυγαριές έχουν ταυτιστεί με τα παραδοσιακά καλάθια και οι εντυπωσιακές εικόνες σε κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα από τα χωράφια που καλλιεργούνται, προκαλούν έκπληξη!
Οι εικόνες προέρχονται από το χωριό Κανιαμέρες (Cañamares), στην ισπανική επαρχία της Cuenca καλλιεργούνται οι λυγαριές, που μοιάζουν σαν μίσχους από μπαμπού.
Το Cañamares είναι ο κύριος παραγωγός της λυγαριάς στην περιοχή, όπου ανθεί η τέχνη των παραδοσιακών υφαντών καλαθιών, αν και η παραγωγή βρίσκεται σε ύφεση κατά τα τελευταία χρόνια.
Η λυγαριά είναι ένα αρχαίο υλικό, που χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο. Ήταν τόσο πολύτιμο, ώστε ο Φαραώ Τουταγχαμών ετάφη με ψάθινα έπιπλα.
Οι Ρωμαίοι έφεραν το φυτό στην Ισπανία τον 17ο αιώνα, αν και θα χρειαστούν άλλα διακόσια χρόνια για να φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ήταν στη μόδα για τους Αμερικανούς θαυμαστές του βρετανικού βικτοριανού τρόπου ζωής.




(με πληροφορίες και εικόνες από Feuture Shoot)