Δευτέρα, Απριλίου 8

Η πραγματικότητα για την κρίση ΗΠΑ και Τουρκίας – Τα Στενά του Βοσπόρου και η Κωνσταντινούπολη – Που ανήκει τώρα η Ελλάδα

Μαίνεται η κόντρα Ηνωμένων Πολιτειών - Τουρκίας με αιχμή το σχέδιο της Άγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Τι συμβαίνει πραγματικά;
του Κίμωνα Χαραλάμπους

Η Ουάσιγκτον απευθύνει συνεχείς προειδοποιήσεις προς την τουρκική πλευρά με «σοβαρές συνέπειες».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, έδωσε απάντηση σε υψηλούς τόνους στο τελεσίγραφο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, πως η Άγκυρα θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στους ρωσικούς S-400 και το ΝΑΤΟ.


Ποια είναι, εν τάχει, τα δεδομένα της υπόθεσης:

Στις ΗΠΑ κυβερνά η Εθνική Δεξιά του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία στηρίζει και τον Πούτιν στην Ρωσία.

Απέναντι από τους δύο ηγέτες βρίσκεται η Νέα Τάξη (ΝΑΤΟ, Βαθύ Κράτος ΗΠΑ, Ο.Η.Ε).

Στόχος της Εθνικής Δεξιάς είναι να προκαλέσει «ταραχή» στα «ειρηνικά» σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή (για παράδειγμα σταδιακή συνεκμετάλλευση του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας).

Η κόντρα Τραμπ-Ερντογάν «σπρώχνει» την Τουρκία στην «αγκαλιά» του Πούτιν, ο οποίος θέλει να μετατρέψει την γείτονα σε ισχυρή ρωσική πυραυλική βάση.

Η Τουρκία αποτελεί δύναμη παρακολούθησης των Στενών του Βοσπόρου και της Μαύρης Θάλασσας.

Ενδεχόμενη απομάκρυνση ή αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, θα δώσει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο των Στενών στην Ρωσία, πράγμα που δεν προβλέπεται να επιτρέψει, χωρίς σκληρή αντίδραση, η Δυτική Συμμαχία.

Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία είναι τεταμένη. Οι Δυτικοί,

βλέποντας τον Ερντογάν να κοιτάει προς Ρωσία, δείχνουν να επιζητούν πολιτική αλλαγή μέσω των κεμαλιστών, οι οποίοι τα πήγαν καλά στις δημοτικές εκλογές των μεγάλων πόλεων (βλ. Κωνσταντινούπολη).

Οι Δυτικοί στηρίζουν τον αγωγό East Med (Ανατ. Μεσόγειος-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία), ο οποίος έρχεται σαν αντίβαρο στον ρωσικών συμφερόντων αγωγό Turkstream, που η Ρωσία θα ήθελε να επεκτείνει μελλοντικά στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Τουρκία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη χώρα «πελάτη» της Ρωσίας, σε φυσικό αέριο, μετά την Γερμανία.

Η Άγκυρα δεν φημίζεται για την διπλωματική της ειλικρίνεια και ανά πάσα στιγμή μπορεί να «προδώσει» την μία (ΝΑΤΟ) ή την άλλη πλευρά (Ρωσία).

Μένει να δούμε, πως θα εξελιχθεί τελικά η κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας και αν τελικά υλοποιηθεί η παράδοση S-400 στην Τουρκία.



Το «κακό» για την Νέα Τάξη είναι πως δείχνει να μην έχει το πάνω χέρι στην εν λόγω διαμάχη, αυτή την στιγμή, καθώς σε αυτή εμπλέκονται Τραμπ και Πούτιν (πολιτικοιδεολογικοί σύμμαχοι).



Το σίγουρο είναι πως ακούγονται πολύ σοβαρά πράγματα όπως η φράση «αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ», κάτι που αν επιχειρηθεί πράγματι, τότε θα επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις  στην γειτονιά μας.



Η Ελλάδα, υπό την παρούσα κυβέρνηση, αφοσιωμένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο ΝΑΤΟ, παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναμένει την… «ειρηνική» προώθηση των παγκοσμιοποιητικών σχεδιασμών σε Αιγαίο και Θράκη, σχεδιασμούς με τους οποίους, ίσως, προσπαθούν, εκτός των άλλων, να δελεάσουν την Τουρκία για να μην «λοξοκοιτάει» εκτός ΝΑΤΟ.



Όπως θα δείτε στα ρεπορτάζ η Ρωσία προτείνει στην Τουρκία, εκτός των S-400, να αγοράσει και ρωσικά μαχητικά «Σουχόι», απορρίπτοντας τα αμερικανικά F-35.



Τυχόν επιδείνωση, σαφώς και θα επηρεάσει την χώρα μας σε πολλά επίπεδα.





















https://www.el.gr/


.ksipnistere.com