Παρασκευή, Απριλίου 5

Πετσίτης Gate: Ερευνα και για περίεργες αγορές ακινήτων με χρήματα από την Βενεζουέλα


Απρόβλεπτη εξέλιξη ενδέχεται να έχει η κατάθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του προϊσταμένου της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την μετάθεσή του από την επικεφαλής Αννα Ζαΐρη.
Κι αυτό γιατί όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα τα Νέα στην έντυπη έκδοσή της, ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση προϊστάμενος της Αρχής όχι μόνο ερευνούσε τους λογαριασμούς Πετσίτη, αλλά – όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του- και «αγοραπωλησίες
ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή, επί των οποίων τα πορίσματα της ερευνάς μου σας εισηγήθηκα».
Και όπως προκύπτει από τις πληροφορίες οι αγορές ακινήτων έχουν γίνει με χρήματα από την Βενεζουέλα και αυτό έψαχνε ο παραιτηθείς προϊστάμενος της Αρχής Μαύρου Χρήματος.
«Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α Μονάδας της Αρχής στις πρόσφατες συνεδριάσεις της και τυγχάνει, όπως γνωρίζετε- γράφει ακόμα στην επιστολή του- να απασχολούν και την ποινική δικαιοσύνη, τις ανακριτικές αρχές της χώρας και την ίδια την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε για τις ενέργειες της Αρχής. Εσείς ωστόσο κρίνατε ότι εν μέσω αυτής της συγκυρίας έπρεπε να με απομακρύνετε»
Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται οτι η Αρχή ερευνά αγοραπωλησίες ακινήτων από την αλλοδαπή και σίγουρα ο προϊστάμενος της Αρχής θα ερωτηθεί στην διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία έχει κληθεί μαζί με την αντεισαγγελέα και επικεφαλής της Αρχής Αννα Ζαΐρη.
Η επιστολή παραίτησης του προϊσταμένου της Αρχής

Οι πληροφορίες της εφημερίδας κάνουν λόγο για «δίαυλο ροής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ απο την Βενεζουέλα στην Ελλάδα, μέσω των υποκαταστημάτων δύο Ελβετικών Τραπεζών στις ΗΠΑ. Τα χρήματα αυτά φέρεται να επενδύθηκαν στην Ελλάδα από το 2015 σε αγοραπωλησίες ακινήτων…Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα από αυτά είναι ακίνητα στην Αττική και άλλα σε νησιά του Αιγαίου. Υπολογίζεται οτι το ποσό που θεωρείται ότι διατέθηκε είναι μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Εναυσμα της έρευνας εκτιμάται ότι είναι έγγραφη αναφορά η καταγγελία που έφθασε στην Αρχή, σύμφωνα με την οποία οι εν λόγω συναλλαγές και επενδύσεις δεν αφορούν μια επιχειρηματική επιλογή ιδιωτιών αλλά πρόκειται για πιο οργανωμένο σχέδιο να μεταφερθούν χρήματα στην Ελλάδα».
Από τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα δεν γίνεται σαφές αν υπάρχει διασύνδεση αυτής της έρευνας με την έρευνα για την υπόθεση Πετσίτη. Το μόνο που φαινομενικά δείχνει να συνδέει τις δύο υποθέσεις είναι ότι οι δικηγόροι με τους οποίους συνεργάζεται ο Μανώλης Πετσίτης στην Ελλάδα, είναι κύπριοι δικηγόροι στο γραφείο του επίσης Κυπρίου δικηγόρου Αρτεμη Αρτεμίου, ειδικού στην σύσταση off shore εταιρειών, ο οποίος συνόδευε τον Νίκο Παππά στο Καράκας της Βενεζουέλας. Επίσης ο παραιτηθείς προϊστάμενος, αναφέρει τις έρευνές του για την υπόθεση Πετσίτη και αμέσως μετά αναφέρει την έρευνα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Σημείο ενδιαφέροντος στην εν λόγω έρευνα του προϊσταμένου της Αρχής, ποοστίθεται, είναι αν όσοι προχώρησαν στο κύμα των αγοραπωλησιών αυτών των ακινήτων στην Ελλάδα, είχαν το οικονομικό αντίκρισμα για να τις δικαιολογήσουν. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή των αμερικανικών ελεγκτικών υπηρεσιών, για να εξετασθεί η ροή χρημάτων απο Τράπεζες της Βενεζουέλας, στα δύο παραρτήματα ελβετικών τραπεζών στις ΗΠΑ. Ακόμα στο στόχαστρο της Αρχής είναι περίπου 35 ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες που φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί για τις εν λόγω επενδύσεις από το Καράκας στην Ελλάδα. Μάλιστα ποσοστό τουλάχιστον 50% εξ αυτών δεν φαίνεται να είχαν ενεργοποιηθεί ακόμα κι ίσως σχετίζονται και με άλλες αγορές ακινήτων, με εξεταζόμενο τρόπο χρηματοδότησης.