Παρασκευή, Απριλίου 12

Υψηλή δοσολογία από ένα καλό πράγμα; H περίπτωση της βιταμίνης D

Υψηλή δοσολογία από ένα καλό πράγμα; H περίπτωση της βιταμίνης D
Ζήσης Ψάλλας
Ένας 54χρονος άνδρας, αφού επέστρεψε από ταξίδι στη Νοτιοανατολική Ασία όπου έκανε αρκετή ηλιοθεραπεία, έδειξε αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης, κάτι που υποδεικνύει βλάβη στα νεφρά ή δυσλειτουργία.

Μετά από παραπομπή σε ειδικό γιατρό επί των νεφρών και περαιτέρω δοκιμές, ανακαλύφθηκε ότι του είχαν χορηγηθεί υψηλές δόσεις βιταμίνης D από έναν θεραπευτή, ο οποίος του πρότεινε μια δοσολογία 8 σταγόνων την ημέρα.
Πάνω από 2 ½ χρόνια, ο ασθενής, ο οποίος δεν είχε ιστορικό απώλειας οστών ή ανεπάρκειας βιταμίνης D, λάμβανε 8-12 σταγόνες βιταμίνης D ημερησίως, συνολικής ποσότητας 8000-12.000 ΔΜ (διεθνών μονάδων). Ως αποτέλεσμα, είχε πολύ υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, που τον άφησε με σημαντική νεφρική βλάβη.
«Αν και η τοξικότητα της βιταμίνης D είναι σπάνια, η μεγάλη διαθεσιμότητά της σε διάφορα σκευάσματα χωρίς συνταγή μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό κίνδυνο για τους ασθενείς που δεν ενημερώνονται», γράφει ο Δρ. Bourne Auguste, κλινικός συνεργάτης αιμοκάθαρσης University of Toronto, στον Καναδά.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 400-1000 ΔΜ ενώ συνιστώνται 800-2000 ΔΜ για ενήλικες υψηλού κινδύνου οστεοπόρωσης και για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
«Η εμπειρία μας μας πληροφορεί ότι οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα για τους κινδύνους που σχετίζονται με την απρόσκοπτη χρήση της βιταμίνης D», είπαν οι συντάκτες.
Η περίπτωση δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal.

 zougla.gr