Πέμπτη, Απριλίου 11

Novartis - Ο κίνδυνος για τον Τσίπρα

Novartis - Ο κίνδυνος για τον Τσίπρα
Είναι να τον λυπάσαι τον Αλέξη Τσίπρα. Ότι κι’ αν σκαρφίζεται και μεθοδεύει, δεν του βγαίνει. Και στην αγωνία του να φτιάξει κάπως τα πράγματα, τα κάνει χειρότερα...
Οι τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις του, δείχνουν πανικό. Και ο πανικός, είναι πολύ κακός σύμβουλος στην πολιτική.

Το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», το μεθόδευε πολύ καιρό, αλλά το έβγαλε στην πρώτη γραμμή πυρός, ως επικοινωνιακό αντίβαρο στα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό» βιαστικά και άτσαλα. 

Σκάνδαλο Novartis, φυσικά και υπήρξε, σε παγκόσμια κλίμακα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως, πάσχισε να το εκμεταλλευθεί για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Και από παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό- ιατρικό, το ενέδυσε με πολιτικό μανδύα.

Η πρεμούρα της να πλήξει την αντιπολίτευση, φάνηκε εξ αρχής με τον εξωθεσμικό και αντιδημοκρατικό τρόπο που το μεθόδευσε και χειρίσθηκε.

Τα δημοσιογραφικά εξαπτέρυγα της κυβέρνησης «αποκάλυπταν»... προπαρασκευαστικά επί μήνες «πληροφορίες» και «λεπτομέρειες» που κατατέθηκαν από «μάρτυρες» πολύ αργότερα.

Ο Παπαγγελόπουλος αποκάλυψε το (απόρρητο) περιεχόμενο της δικογραφίας πριν καν η αρμόδια εισαγγελέας το στείλει στην Βουλή, κάτι που έκανε... αφού προηγουμένως την επισκέφθηκε στο γραφείο της στον Άρειο Πάγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος όταν έγινε αντιληπτός από δημοσιογράφους στο Δικαστικό Μέγαρο, δήλωσε... χαριτωμένα «τυχαία βρέθηκα εδώ...»!

Ο γνωστός Πολάκης, πριν ακόμη γίνουν γνωστές οι καταθέσεις των «κουκουλοφόρων μαρτύρων», των οποίων τα ονόματα ουδείς υποτίθεται ότι γνώριζε, δεν άντεξε και... κελάηδησε στα «βοθροκάναλα», λέγοντας ότι «βεβαίως και ξέρω ποιοι είναι, τους πιάσαμε να παρανομούν και τους στριμώξαμε...»!

Κυριάρχησαν στην επικαιρότητα «επαληθευμένες καταθέσεις» των προστατευομένων μαρτύρων για... τροχήλατες βαλίτζες που πέρασαν το Μαξίμου για να «τ’ αρπάξει» ο Σαμαράς, και 10 πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και δυο πρωθυπουργοί, βρέθηκαν απολογούμενοι στην Εξεταστική της Βουλής.

Μεγάλη αναταραχή, περίφημη κατάσταση...

Όλα έδειχναν (και από την εξέλιξη αποδείχθηκε) ότι η περιβόητη υπόθεση, εκτός από φιάσκο με περικεφαλαία, ήταν και μια χυδαία κυβερνητική σκευωρία.

Μήνες ερευνών (και διαρροών για «μαύρο χρήμα» που εντοπίσθηκε...), κατέληξαν ξαφνικά στην απαλλαγή 4 εκ των κατηγορηθέντων, την αίτηση για άρση της βουλευτικής ασυλίας ενός, και την συνέχιση της έρευνας (που ήδη έκλεισε τους 14 μήνες) για τους υπόλοιπους πέντε.

Και πότε όλα αυτά;

Με το που έσκασε σαν βόμβα η όζουσα και δαιδαλώδης υπόθεση Πετσίτη, του «Μανόλο του Παππά», που μάλιστα συνοδεύθηκε από τις αποκαλύψεις ότι η Γραμματέας Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος κ. Ξεπαπαδέα, πρώην διευθύντρια του γραφείου του Παπαγγελόπουλου που στην συνέχεια επελέγη από το Μαξίμου για να καταπολεμήσει... την διαφθορά, όχι μόνο ήταν δικηγόρος αυτών που... ερευνούσε για διαφθορά, αλλά και τους εκπροσωπούσε σ δίκες εναντίον του ελληνικού δημοσίου!

Με την «απεύθυνση» και το «πλατιό κάλεσμα» στην... προοδευτική κεντροαριστερά να γκρεμοτσακίζεται από τις «Γέφυρες» πριν καν στηθούν, με την φιλόδοξη επιχείρηση «εγκόλπωσης του ΠΑΣΟΚ» όχι μόνο να αποτυγχάνει αλλά και (δημοσκοπικά, τουλάχιστον...) να γυρίζει μπούμερανγκ στον κ. Τσίπρα, με το φιάσκο της υποψηφιότητας Μυρσίνης Λοΐζου και το χάχανο με την «κατά της διαπλοκής» υποψηφιότητα Κόκκαλη και τις έρευνες να δείχνουν ότι στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθει τεράστιο στραπάτσο, ενώ στις αυτοδιοικητικές θα εκλέξει μόνο τους...υποψήφιους του ΚΙΝ.ΑΛ, το Μέγαρο Μαξίμου πανικόβλητο θέλησε ν’ αλλάξει την ατζέντα, ν’ αποπροσανατολίσει τον κόσμο, να πετύχει ένα... επικοινωνιακό μιράκολο!

Μόνο που ο πανικός, είναι κακός σύμβουλος είπαμε. Και οι «παλιές, καλές μέρες» του ΣΥΡΙΖΑ, που κορόιδευε τον κόσμο εμφανίζοντας το μαύρο άσπρο πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Τώρα, δεν του βγαίνει τίποτε.

Τώρα που το χρειάζεται πιο πολύ από κάθε άλλη φορά με τις εκλογές (διπλές σίγουρα, ίσως και τριπλές...) σε απόσταση αναπνοής και τα ποσοστά του σ’ επίπεδο... εμβολής!

Και μια πολύ σημαντική και κομβική των εξελίξεων «της επόμενης μέρας» παράμετρος, πραγματικό δυνάμει μπούμερανγκ για τον πρωθυπουργό.

Με τις αθλιότητες που συνεχίζει με την Novartis για να κρατήσει σε ομηρία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μπας και διασωθεί ο ίδιος εκλογικά, δημιουργεί εκ των πραγμάτων τις προϋποθέσεις για μια καταρχήν μετεκλογική προσέγγιση των δύο βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης....

Γιατί, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι ούτε η ΝΔ αλλά ούτε και το ΚΙΝ.ΑΛ με την στάση τους θα οδηγήσουν την χώρα σε νέες εκλογές.

Γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση τα όποια αδικήματα έχουν διαπραχθεί από πλευράς κυβέρνησης στον χειρισμό της Novartis, θα παραγραφούν!

Και η διακηρυγμένη πρόθεση τόσο και των δύο κομμάτων, όσο και των συγκεκριμένων πολιτικών που κατηγορήθηκαν να κάτσουν στο σκαμνί τους εμπνευστές και τους χειριστές της σκευωρίας, θα μείνει ανεκπλήρωτη...

Να τους διαλύσει επεδίωξε ο κ. Τσίπρας, αλλά κινδυνεύει να τους φέρει πιο κοντά τον έναν με τον άλλον. Έστω ad hoc και ευκαιριακά...


Θ.Οικονομόπουλος
protothema.gr

 politika-gr