Τρίτη, Απριλίου 23

"Αγοράστε χρυσό" συστήνει η UBS στους επενδυτές

Μπορεί το τελευταίο διάστημα να ήταν δύσκολο για τον χρυσό, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να κτίζουν νέες long θέσεις καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να σημειώσει ισχυρές αποδόσεις, σύμφωνα με την UBS.  

Όπως επισημαίνει, τα θετικά στοιχεία για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, τα οποία εμφανίστηκαν ταχύτερα ήταν και ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, έχουν μειώσει τη ζήτηση για τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και έχουν επομένως
"χτυπήσει" τις αποδόσεις του χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες. Οι σταθεροποιητικές τάσεις που κυριαρχούν στο αμερικάνικο δολάριο, η πτώση της μεταβλητότητας στις μετοχές σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η πτώση των τιμών των ομολόγων το τελευταίο διάστημα μετά το ισχυρό ράλι του πρώτου τριμήνου του έτους, έχουν επίσης πιέσει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.  

Αλλά αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια, όπως υποστηρίζει η UBS, και δημιουργείται έτσι το κατάλληλο έδαφος για το κρίσιμο  χτίσιμο νέων θέσεων στο πολύτιμο μέταλλο. Όπως σημειώνει, ο χρυσός αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό asset αυτή τη στιγμή, καθώς προστατεύει τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών από τους κινδύνους. Το πολύτιμο μέταλλο έχει  αποτελέσει ιστορικά (στο μεγαλύτερο μέρος -και συγκεκριμένα κατά τα δυο τρίτα- των τελευταίων 27 ετών) ένα ισχυρό αντισταθμιστικό εργαλείο ενάντια στους κινδύνους της έντονης αστάθειας στην αγορά μετοχών, στο αδύναμο δολάριο και στην αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ένας άλλος πυλώνας στήριξης του πολύτιμου μετάλλου είναι ότι τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ πιθανόν να έχουν κορυφωθεί στο α' τρίμηνο. Έτσι, ο χρυσός αναμένεται το επόμενο διάστημα να σημειώσει ισχυρές αποδόσεις, όπως εκτιμά η UBS.   

Πιο αναλυτικά, η ελβετική τράπεζα προβλέπει ότι ο χρυσός θα φτάσει τα 1.350 δολάρια η ουγκιά στους επόμενους έξι μήνες και τα 1.400 δολάρια σε 12 μήνες. Βραχυπρόθεσμα, αν και η τεχνική ανάλυση δείχνει προς περαιτέρω πτώση, οι απώλειες αναμένεται να είναι πολύ περιορισμένες.

Το γεγονός ότι θέσεις στα ETFs χρυσού βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα του τέλους 2018 είναι αρνητικό για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου, ωστόσο η αύξηση των ελβετικών εξαγωγών χρυσού εν μέσω μεγαλύτερης φυσικής ζήτησης και η συνέχιση των καθαρών αγορών των κεντρικών τραπεζών, είναι θετικοί παράγοντες που θα στηρίξουν την τιμή του χρυσού.  

ΠΗΓΗ: Capital.gr