Σάββατο, Μαΐου 4

Μακροζωία: Οι 4 κανόνες που εξασφαλίζουν περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωής (pics)

Μακροζωία: Οι 4 κανόνες που εξασφαλίζουν περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωής (pics)

Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά κάποιοι άνθρωποι ελπίζουν στην αθανασία και τη δυνατότητα να μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή όσα χρόνια θέλουν.


Μια ζωή χωρίς χρονικά όρια δεν μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστον, να υποστηριχθεί από την επιστήμη.
Παρόλα αυτά, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν πράγματα ή μέθοδοι που θα μπορούσαν να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ένα από αυτά.
Ο Δρ Joel Dudley και ο Δρ Chris Mason, ιδρυτές της Onegevity, υπηρεσίας υγειονομικής περίθαλψης βασισμένης στην τεχνητή νοημοσύνη, συμβουλεύουν σχετικά με τις μεθόδους που βασίζονται σε δεδομένα και μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα την υγεία σας.


Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της γενετικής, του μικροβιώματος του εντέρου και των αιματολογικών αναλύσεων, η μακροζωία σχετίζεται με τα εξής:
Πηγή: Medical Daily

Σεξ: Η συχνότητα που χαρίζει μακροζωία
Μακροζωία: 5 τροφές για να ζήσετε περισσότερα χρόνια
Ποια είδη γυμναστικής «χαρίζουν» επιπλέον χρόνια ζωής

Σεξ: Η συχνότητα που χαρίζει μακροζωία


Σεξ: Η συχνότητα που χαρίζει μακροζωία
Τα οφέλη του σεξ για την υγεία είναι λίγο-πολύ γνωστά.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση, θωρακίζει το ανοσοποιητικό, δυναμώνει τους μυς της καρδιάς, βοηθά στην απώλεια βάρους, μειώνει το άγχος, βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης κ.α.

Νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ανακάλυψαν ότι το συχνό σεξ συμβάλλει στη μακροζωία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη σεξουαλική ζωή 129 μητέρων που βρίσκονταν σε σχέση. Οι συμμετέχουσες έδιναν καθημερινά αναφορές για την ευχαρίστηση που λάμβαναν από τους συντρόφους τους, αλλά και για τη συχνότητα των ερωτικών τους συνευρέσεων. Πήραν επίσης δείγματα αίματος από τις γυναίκες, αναλύοντας κυτταρικούς δείκτες γήρανσης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μητέρες που έκαναν σεξ με τους συντρόφους τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν σημαντικά μεγαλύτερα τελομερή –το τελευταίο άκρο των χρωμοσωμάτων που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ακεραιότητας του DNA– συγκριτικά με όσες δεν έκαναν σεξ.
Με την πάροδο του χρόνου, τα τελομερή μικραίνουν λόγω παραγόντων όπως η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και η φυσική διαδικασία της γήρανσης.
Η μελέτη έδειξε όμως ότι το συχνό σεξ μπορεί να «επισκευάσει» και να επιμηκύνει τα τελομερή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα που μας κρατούν νέους ζουν περισσότερο και μαζί με αυτά και εμείς.

Μακροζωία: 5 τροφές για να ζήσετε περισσότερα χρόνια


Μακροζωία: 5 τροφές για να ζήσετε περισσότερα χρόνια
Το πόσο θα ζήσει κάποιος είναι κυρίως θέμα γονιδίων. Υπάρχουν όμως και αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνει ο ίδιος για να προσθέσει χρόνια στη ζωή του.
Στην πραγματικότητα, μπορείτε να ζήσετε μέχρι τα 100 αν αποκτήσετε τον έλεγχο των συνηθειών σας, βάζοντας σε προτεραιότητα την άσκηση, τον ύπνο και τη διαχείριση του άγχους.
Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να αλλάξετε τη διατροφή σας. Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή είναι σημαντικός δείκτης για το πόσο θα ζήσει κάποιος και αν θα αναπτύξει ή όχι κάποιες χρόνιες ασθένειες που μικραίνουν τη διάρκεια ζωής.
Δείτε τροφές που επιμηκύνουν τη ζωή και προσθέσετε τις από σήμερα κιόλας στην καθημερινότητά σας:
Πηγή: prevention

Ποια είδη γυμναστικής «χαρίζουν» επιπλέον χρόνια ζωής


Ποια είδη γυμναστικής «χαρίζουν» επιπλέον χρόνια ζωής
Η συμβολή της σωματικής άσκησης στη μακροζωία είναι γνωστή και τεκμηριωμένη επιστημονικά, αφού πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά τείνουν να ζουν για περισσότερα χρόνια και μάλιστα με καλύτερη υγεία.
Φαίνεται όμως ότι το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής που επιλέγει κανείς επηρεάζει το πόσο θα επωφεληθεί.
Αυτό δείχνει τουλάχιστον μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίδραση της γυμναστικής στο προσδόκιμο ζωής επηρεάζεται εν μέρει από το αν γυμνάζεται κανείς μόνος ή με παρέα.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 8.500 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους. Μεταξύ των πληροφοριών που έπρεπε να δώσουν οι συμμετέχοντες ήταν το πόσο συχνά γυμνάζονταν και ποια είδη γυμναστικής προτιμούσαν. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων επί μία 25ετία και στο διάστημα αυτό έχασαν τη ζωή τους περίπου 4.500 άνθρωποι.
treximo
Αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν πως έκαναν διάφορα είδη γυμναστικής, ένα από αυτά το εξασκούσαν με μεγαλύτερη συχνότητα. Έτσι, το επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να εξετάσουν κατά πόσο ο τύπος σωματικής άσκησης που προτιμούσε συνήθως ο κάθε συμμετέχων επηρέασε την πορεία της υγείας του.
Αφού συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες-κλειδιά, όπως το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο και το επίπεδο μόρφωσης των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διέκριναν ένα σταθερό μοτίβο: Οι άνθρωποι που προτιμούσαν τα πιο «κοινωνικά» αθλήματα είχαν σε γενικές γραμμές μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με όσους γυμνάζονταν μόνοι ή δεν γυμνάζονταν καθόλου.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με όσους έκαναν καθιστική ζωή, όσοι είχαν επιλέξει το τένις ως το βασικό είδος γυμναστικής τους ήταν πιθανότερο να ζήσουν 9,7 χρόνια παραπάνω. Μετά το τένις, τα αθλήματα με τη σημαντικότερη συμβολή στη μακροζωία ήταν το μπάντμιντον (6,2 χρόνια) και το ποδόσφαιρο (4,7 χρόνια).
Από τα πιο «μοναχικά» είδη γυμναστικής, το μεγαλύτερο όφελος φάνηκε να έχει η ποδηλασία (3,7 επιπλέον χρόνια ζωής), η κολύμβηση (3,4 χρόνια) και το τζόκινγκ (3,2 χρόνια).
«Όσον αφορά την ψυχική και σωματική μας ευεξία και τη μακροζωία, βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι οι κοινωνικοί δεσμοί αποτελούν ενδεχομένως το κυριότερο ‘συστατικό’ μιας μακράς, υγιούς και ευτυχισμένης ζωής» αναφέρει ο Δρ Τζέιμς Ο’Κιφ, καρδιολόγος και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης. «Αν θέλετε να γυμναστείτε για να βελτιώσετε την υγεία σας και να κερδίσετε χρόνια ζωής και ευεξία, ίσως το σημαντικότερο που θα πρέπει να αναζητήσετε είναι η παρέα» προσθέτει ο ερευνητής.
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τις συχνές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με την καλή υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Πρόσφατα, μελέτη στην επιθεώρηση Lancet PsychiatryPsychiatry έδειξε ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν τα ομαδικά αντί για τα ατομικά αθλήματα τείνουν να απολαμβάνουν πολύ περισσότερα οφέλη για την ψυχική τους υγεία.