Δευτέρα, Μαΐου 20

Η ΜΑΚΒΕΛ έβαλε 5 δημητριακά και "τρέχει" με 90%

Η ΜΑΚΒΕΛ έβαλε 5 δημητριακά και "τρέχει" με 90%
Tης Αλεξάνδρας Γκίτση 
Η Σοφία (39 ετών), είναι συνάδελφός μου και κάνει διατροφή. Ναι αυτή η νέα κατηγορία καταναλωτών,  που προσέχει τι τρώει, και είναι αλήθεια τρώει και μάλιστα πολύ, αποφεύγει τη γλουτένη, και πολλά άλλα προϊόντα θα συμπληρώσω εγώ, έχει περιορίσει το ψωμί και πίνει πολύ, πολύ, πολύ νερό.
Η Σοφία δεν ανήκει επιβεβαιωμένα στο 1% του πληθυσμού που έχει κοιλιοκάκη, την αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που έχει δυσανεξία στη γλουτένη. Όμως την αποφύγει. Όπως και αρκετές χιλιάδες Ελλήνων καταναλωτών, έχει αλλάξει τη διατροφή της και έχει στραφεί στην κατανάλωση "ειδικών" προϊόντων. Βάζω εισαγωγικά στο ειδικών, γιατί όσο περνά ο καιρός αυτή η "ειδική" κατηγορία, καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο στο ράφι και στο ψυγείο των καταστημάτων και αντίστοιχα χώρο στο καλάθι, στο ψυγείο και στο ντουλάπι της κουζίνας των καταναλωτών.
Γιατί; Γιατί τα προϊόντα της κατηγορίας "τρέχουν" με υψηλό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης των πωλήσεών τους σε όγκο και σε αξία. Όπως τα προϊόντα χωρίς γλουτένη τα οποία σύμφωνα με τη Mintel, αναμένεται να παρουσιάσουν ισχυρή ανάπτυξη με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10,14% έως το 2023. Τάση η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί και στην ελληνική αγορά. Ήδη όλο και περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα επενδύουν σε αυτή την αγορά και όχι μόνο σε αυτή.
Μεταξύ των εταιρειών που έχουν επενδύσει σε νέα προϊόντα είναι και η βορειοελλαδίτικη Eurimac, γνωστή με τα ζυμαρικά ΜΑΚΒΕΛ. Μόλις το περασμένο Φθινόπωρο η εταιρεία λάνσαρε τη νέα γενιά ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ 5 Δημητριακά (σκληρό σιτάρι, βρώμη, καλαμπόκι, κριθάρι, όλυρα).
Προϊόν το οποίο την έχει βοηθήσει σημαντικά στις πωλήσεις της. Σύμφωνα με τις εταιρείες μέτρησης της κατανάλωσης, ο όγκος πωλήσεις του brand ΜΑΚΒΕΛ "τρέχουν" με ρυθμό ανάπτυξης +90%, όταν η κατηγορία των ζυμαρικών στο σύνολο της παραμένει στάσιμη και οι βασικοί της ανταγωνιστές εμφανίζουν απώλειες.  
Εκτός από την ελληνική αγορά, η Εurimac το 40% των προϊόντων της εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ιαπωνία. Τα ζυμαρικά "ταξιδεύουν” στην Ιαπωνία σε συσκευασίες με brands που ανήκουν στη EURIMAC όπως: MAKVEL, LA GRANDE PASTA, LATINO , FAMIGLIA αλλά και σε συσκευασίες private labels, για λιανεμπορικές εταιρείες.
H ιστορία της Eurimac, άρχισε το 1939, όταν τα αδέλφια, Παντελής και Νίκος Κωνσταντινίδης, ξεκίνησαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης να παράγουν και να εμπορεύονται ζυμαρικά με την επωνυμία ΜΑΚΒΕΛ. Brand το οποίο επανατοποθέτησε στην αγορά το 2017.
Σήμερα 80 χρόνια και έχοντας η οικογένεια Κωνσταντινίδη συνασπιστεί με τον Ιταλικό όμιλο Eurimac, τζιράρει περί στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις της την τελευταία δεκαετία, έχουν ανέλθει στα 22,1 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις έχουν οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου που φθάνει πλέον τους 72.000 τόνους ετησίως. Το προσωπικό της αριθμεί 120 άτομα, οι πωλήσεις σε όγκο φθάνουν τα 52 εκατ. κιλά ετησίως.
 .capital.gr