«AΛΕΞΗ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ» – ΔΟΘΗΚΕ ΜΑΧΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ – ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΝ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

mhn to kaneis
Γύρω στις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου συνοδευόμενος από την σύζυγο του Μπέτυ Μπαζιάνα και ζήτησε να γίνει μια σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας με στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να συζητήσουν το πως θα διαχειρίζονταν το όλο θέμα.

Από τους πρώτους που έφτασαν στον 6ο όροφο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ποιοι διαφώνησαν με τις εκλογές τον Ιούνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός τους είπε ότι «κάτω από αυτές τις εξελίξεις η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο Δημήτρης Βίτσας είχαν την άποψη ότι οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν κανονικά το φθινόπωρο, αφού έτσι και αλλιώς το διάστημα μέχρι τις κανονικές εκλογές είναι ιδιαίτερα μικρό.
«Δεν πορεύτηκα με στρατηγήματα, ποτέ δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο, δεν θα το πράξω ούτε τώρα, μένω πιστός στις αρχές της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης», τους είπε ο πρωθυπουργός επιμένοντας ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν η μοναδική λύση.
Ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τους συνεργάτες του όλα τα διαδικαστικά θέματα καθώς δεν θα έπρεπε να προκύψουν προβλήματα την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Έτσι στην σύσκεψη αποφασίστηκε ότι αμέσως μετά την ερχόμενη Κυριακή ο πρωθυπουργός θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο να ζητήσει εκλογές οι οποίες το πιθανότερο είναι να γίνουν στις 30 Ιουνίου.
Δεν περίμεναν τέτοια διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ
Η αλήθεια είναι πάντως ότι στο κυβερνών κόμμα δεν περίμεναν ότι η διαφορά με την ΝΔ θα έφτανε το 10%. Μάλιστα οι περισσότεροι μέχρι που άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα αποτελέσματα έλεγαν ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα κυμαινόταν από 5 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες.
«Το αποτέλεσμα ήταν για μας μια άσχημη έκπληξη», έλεγαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρώντας πάντως μια πρώτη ανάλυση της βαριάς ήττας που υπέστη το κόμμα τους οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ότι:
Κατ αρχήν οι Πρέσπες έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία αυτού του αποτελέσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους νομούς της Μακεδονίας – Δράμας, Κιλκίς – η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα έφτασε και τις 20 μονάδες.
Η αποχή έφτασε στο 53% όπου όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία των πολιτών που δεν πήγε να ψηφίσει ανήκε στο κυβερνών κόμμα καθώς δεν υπήρξε καμία συσπείρωση δεδομένου ότι τελικά έμεινε στο 63% σε αντίθεση με την ΝΔ που έφτασε γύρω στο 92%.
Υπήρξε υποτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης της προπαγάνδας της ΝΔ από τα φιλικά της ΜΜΕ.
Ένα κομμάτι των αριστερών ψηφοφόρων θέλησε να «τιμωρήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ για το Όχι του δημοψηφίσματος που έγινε Ναι αλλά και για κάποιες άλλες επιλογές του κυβερνώντος κόμματος που ήταν μακριά από την αριστερή ιδεολογία. Αυτοί οι ψηφοφόροι προτίμησαν να στραφούν στον Γιάννη Βαρουφάκη ή στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει στην κοινωνία ότι τα θετικά μέτρα είχαν μόνιμο χαρακτήρα. Επικράτησε η άποψη ότι επρόκειτο για κάποια ακόμα επιδόματα τα οποία δόθηκαν εν όψη των ευρωεκλογών.makeleio.gr