Κυριακή, Μαΐου 12

Επί ξυρού ακμής ο Τσίπρας – Οι ευρωεκλογές καθορίζουν τις εθνικές

Επί ξυρού ακμής ο Τσίπρας – Οι ευρωεκλογές καθορίζουν τις εθνικές
Ο αρχηγός που μετέτρεψε σε αρένα την πολιτική ζωή από το 2010, δημιουργώντας ένα δυστοπικό τοπίο μίσους με το να βγάλει τους σκελετούς του εμφυλίου από τη σκόνη της λήθης, την οποία απέθεσε πάνω τους ο χρόνος και οι πολιτικές της μεταπολιτευτικής ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί άλλους ότι μετατρέπουν την πολιτική ζωή σε αρένα.
Παρότι είπε δεν θα μιλάν για πατεράδες, ο ίδιος μίλησε, ενώ έκανε προσπάθησε να αρθεί και υπεράνω του ήθους του Ανδρέα Παπανδρέου, μνημονεύοντας την περίφημη… προσφώνηση «Εφιάλτης» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

«Εγώ δεν έχω αναφερθεί ποτέ σε αυτά» είπε.

Φυσικά είναι ιστορική αναντιστοιχία, αν όχι λαθροχειρία.

Η όντως μη αποδεκτή φράση του Αντρέα, εντασσόταν σε αποκλειστικά πολιτικό πλαίσιο. Αφορούσε δραματικά γεγονότα της λεγόμενης «Αποστασίας».

Ο Αντρέας και ο Μητσοτάκης της αιώνιας έχθρας, ποτέ δεν ξέφυγαν της πολιτικής διαμάχης. Ποτέ δεν είχαν αναφερθεί ο ένας στην σύζυγο του άλλου, ή στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Μάλλον δεν ταυτίζεται με τις μεσοτοιχίες που δεν υπάρχουν σε κάποια νησιά, ή για σπίτια του Βολταίρου, στα οποία επιδίδεται μετά ζήλου επί τρία χρόνια ο κ. Τσίπρας.

Στα επί προσωπικού πάντως και οι δυο προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν την ένταση, (Η στήλη το μόνο που μπορεί να υπομνήσει είναι ότι υπάρχει και η αιδήμων σιγή)

Ο κ. Τσίπρας τεχνιέντως απέφυγε τη συζήτηση για τις χλιδάτες διακοπές του γιοτ, αποδίδοντας τες σε ...ζόρισμα του κ. Μητσοτάκη: «Μήπως ζορίζεστε και γι αυτό, αντί να συζητάμε άλλα, θέλετε να συζητάμε για τους πατεράδες μας και τις διακοπές;».

Το ουσιαστικό ζόρισμα βέβαια το έχει ο ίδιος. Όχι γι’ αυτά που του καταλογίζουν οι υπόλοιποι, δηλαδή για την μυστικότητα και τη μορφή της παροχής, που ερμηνεύεται ως δωροληψία, αλλά γι' αυτό καθεαυτό το γεγονός, ότι βρέθηκε σε κότερο της ελίτ.

Στη βάση του κόμματος δεν υπάρχει απλώς ενόχληση, υπάρχει παγωμάρα. Στο φαντασιακό τους όλοι οι σκαφάτοι είναι εχθροί που θα πρέπει να κατατροπωθούν. Αντί αυτού, ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι ο μπροστάρης του αγώνα συναγελάζεται μαζί τους!

Φυσικά δεν αναρωτήθηκαν ποτέ πόσο χτύπησε ο αρχηγός τις ελίτ.

Δεν αναρωτήθηκαν, ως παράδειγμα, γιατί ανεβλήθη για μια ακόμη φορά η τοποθέτηση συστημάτων GPS στα βυτιοφόρα, και ποιοι μεγιστάνες της ελίτ εξυπηρετούνται τα μάλα από αυτό.

Ειδικά όταν υποτίθεται ότι θα ήταν από τα πρώτα μέτρα που θα έπαιρνε, μαζί με το λαθρεμπόριο των τσιγάρων και τις περίφημες λίστες, για να τροφοδοτήσει το κοινωνικό κράτος, υπέρ των φτωχών.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποδράσει από την επικαιρότητα της θαλαμηγού, του Πολάκη, του «ξαναζεσταμένου» Ματιού (μακάβρια έκφραση για το συγκεκριμένο θέμα), και νa επιβάλει την ατζέντα των μέτρων στήριξης – γι αυτό άλλωστε και τα ανακοίνωσε βεβιασμένα μια μέρα πριν την συζήτηση.

Eξ ου και μετέτρεψε την πρόταση μομφής της ΝΔ για τον Πολάκη, θέλοντας να επιβάλλει την κοινωνική ατζέντα των μέτρων στήριξης. Την άλλη εβδομάδα μάλιστα θα ψηφιστούν και οι εφαρμοστικοί νόμοι.

Που θα βρεθούν τα λεφτά;

Τύποις από τις επενδύσεις, που κατά την πρωθυπουργική φαντασία σημειώνουν ρεκόρ!

Αν μπορούσαν θα γελούσαν ειρωνικά οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, το Ελληνικό, η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ ή τα Ναυπηγία Ελευσίνας. 

Στην υποτονική χθεσινή συζήτηση ήχησε ειρωνικά και η διαβεβαίωσή ότι στηρίζει την επιχειρηματικότητα και αναστρέφει το brain drain. .

Η συζήτηση δεν πρόσφερε τίποτα περαιτέρω, πέραν της τυπικής επιβεβαίωσης ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Δεν θεωρούμε ότι θα επηρεάσει την απόφαση των ψηφοφόρων.

Ενδεχομένως να επηρεάσει πολύ λίγους η επεισοδιακή συζήτηση της Τετάρτης, καθώς τα social media με την δική τους αδηφάγο αλλά και αποκαλυπτική λειτουργία, έδωσαν μια διαφορετική πτυχή κάποιων προσωπικών ιστοριών.

Σε κάθε περίπτωση συμφωνούν όλοι οι αρχηγοί ότι η πραγματική ψήφος, εμπιστοσύνης ή μομφής, θα δοθεί την 26η Μαΐου. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει και τον χρόνο των εθνικών εκλογών.

Ο γράφων απαρέσκεται, γι αυτό και αποφεύγει, την εκλογική σεναριολογία. Είναι πάντως σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός σκέπτεται σοβαρά, υπό προϋποθέσεις, το βράδυ των ευρωεκλογών να κηρύξει εθνικές εκλογές.

Οι προϋποθέσεις είναι μία διαφορά που θα κριθεί ευνοϊκή για το κόμμα του, χωρίς όμως οι συνομιλητές του να μπορούν να προσδιορίσουν ακόμη, ποιο είναι το ποσοστό που θα θεωρείτο ευνοϊκό, και θα ωθούσε τον κ. Τσίπρα στην εξαγγελία.

ΥΓ προς επίγνωση: Ο κ. Τέρενς Κουίκ, πριν τις θέσεις εξουσίας που κατέλαβε - με τον μη δόκιμο για μας τρόπο που τις κατέλαβε - ήταν δημοσιογράφος. Ο δημοσιογράφος καταγράφει την ιστορία εν τη γενέσει της. Αρα θα μιλήσει και με τους πρωταγωνιστές της. Θα πάρει συνέντευξη από τον Πατακό, τον Χίτλερ, τον Τσε Γκεβάρα, τον Κάρλος το Τσακάλι, τη Μητέρα Τερέζα ή τον αρχηγό του Ισλαμικού κράτους. Δεν υπάρχουν απαγορευμένα πρόσωπα για το δημοσιογραφικό επάγγελμα.


Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

https://politika-gr.blogspot.com