Παρασκευή, Μαΐου 31

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Στήριξε την τοπική ανάπτυξη στην κρίση

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Στήριξε την τοπική ανάπτυξη στην κρίση
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο με τίτλο «Ηθική Τραπεζική και Επιχειρηματική Ανάπτυξη» που διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Αθήνα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών, FEBEA.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσα στην κρίση, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση των καταθέσεων και των χορηγήσεων,
δήλωσε ο κ. Γεώργιος Μπούκης, πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας, στην εναρκτήρια ομιλία του.
Ο κ. Μπούκης τόνισε ότι στα 21 χρόνια που λειτουργεί, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας στηρίζει έμπρακτα την τοπική κοινωνία, ενώ δεν έλαβε ποτέ βοήθεια από το κράτος και διαθέτει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.«Η ηθική τραπεζική μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στον περιορισμό μιας νέας παγκόσμιας κρίσης», τόνισε.
«Η ηθική τραπεζική είναι η διαφορά μεταξύ του τι έχεις δικαίωμα να κάνεις με το τι είναι σωστό να κάνεις», δήλωσε από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Τουρναβίτης, Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, παραθέτοντας εντυπωσιακά στοιχεία για την πορεία της τράπεζας στα χρόνια της κρίσης.
Σύμφωνα με τον κ. Τουρναβίτη, η τράπεζα-πρότυπο του νομού Καρδίτσας κατάφερε μέσα στην κρίση να αυξήσει τις καταθέσεις των πελατών και να συνεχίσει να δίνει δάνεια, όταν το τραπεζικό σύστημα εμφάνιζε για διαδοχικά έτη αρνητικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και εκροές καταθέσεων.
Ειδικότερα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας υπερδιπλασίασε τις καταθέσεις στα 90 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018, έναντι 44 εκατ. ευρώ το 2010, παρά τα δύο «bank run» που σημειώθηκαν το 2012 και το 2015, ενώ αύξησε τις χορηγήσεις δανείων στα 70,5 εκατ. ευρώ το 2018, από 38,1 εκατ. ευρώ το 2010. «Η τράπεζα ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης κοντά σε όσους είχαν πραγματική ανάγκη», υπογράμμισε ο κ. Τουρναβίτης.
Παράλληλα, η τράπεζα αύξησε τα υποκαταστήματά της για να δείξει στους πολίτες του νομού Καρδίτσας, που έβλεπαν τις συστημικές τράπεζες να κλείνουν, ότι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.
Όπως τόνισε ο κ. Τουρναβίτης, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας πέτυχε γιατί εργάστηκε για το καλό των μελών της, τα οποία αυξήθηκαν κατά 122% την περίοδο 2009-2018, και της κοινωνίας, εφαρμόζοντας πολιτικές διαφάνειας και με γνώμονα το συμφέρον του πελάτη και όχι την παραγωγή υπερκέρδους.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις επιτυχημένων τραπεζικών οργανισμών και επιχειρήσεων από την Ευρώπη και την Ελλάδα που λειτουργούν με βάση τον κοινωνικό αντίκτυπο και την οικονομική ανάπτυξη.