Μεγάλος αριθμός συριακών στρατιωτικών ενισχύσεων φθάνουν στην βορειοδυτική Hama, καθώς δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, είναι έτοιμες για την τελική μάχη κατά των φιλότουρκων τζιχαντιστών που μόλις χθες, δέχθηκαν μεγάλο κονβόι με τουρκικά όπλα και συμβούλους.


Σύμφωνα με πηγή,  συριακές δυνάμεις από όλη τη βορειοδυτική Συρία διατάχτηκαν να μετακινηθούν στην Hama για την τελική επίθεση από τα νότια του Idlib.
Αυτές οι ενισχύσεις θα βοηθήσουν τον συριακό στρατό να προελάσει  από την πόλη Kafr Naboudeh στην πόλη Tal Sakher και στην πόλη Al-Hobeit.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο συριακός στρατός ανέπτυξε πολλές μονάδες από την 7η Ταξιαρχία σε αυτό το μέτωπο.
Σήμερα όμως  έφθασε  και η περιβόητη ταξιαρχία των Τίγρεων και άρχισε να προελαύνει στον άξοναν Kafr Naboudeh- Hay’at Tahrir Al-Sham.

Μόλις πριν λίγα 24ωρα, είχαμε κόλαση από την προέλαση των συριακών ενόπλων δυνάμεων, που διψούν για την απελευθέρωση των εδαφών της χώρας, ενώ οι Τούρκοι παίζουν τα δικά τους βρώμικα παιχνίδια με τους φιλότουρκους τζιχαντιστές του FSA, θέλοντας να προσαρτήσουν συριακό έδαφος.
«Ο Συριακός Στρατός αντιμετώπισε αρκετές επιθέσεις από την οργάνωση Hay’at Tahrir al-Sham στη βορειοδυτική περιοχή της Hama, σκοτώνοντας μέχρι 350 φιλότουρκους τζιχαντιστές, καταστρέφοντας έξι άρματα μάχης και μερικά τουρκικής κατασκευής τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα πεζικού», ανέφερε ο στρατηγός Viktor Kupchishin, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης των αντιτιθέμενων μερών στη Συρία.
Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αναχαίτιζαν επιθέσεις από παράνομες φιλοτουρκικές ένοπλες ομάδες κοντά στους οικισμούς Καφρ Ναμπουδέ και Χουάιτ, ενώ στην συνέχεια έκαναν αντεπίθεση στην περιοχή της Χάμα.
IΡΑΝΙΚΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΒΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΡΩΣΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
Την ίδια στιγμή, το  Ιράν αποκτά χερσαία στρατιωτική  βάση μεταξύ των δύο ρωσικών βάσεων προκαλώντας την οργή του Ισραήλ.  
Σύμφωνα με ρωσική  πηγή, το Ιράν προετοιμάζει την ανάπτυξη στρατιωτικής  βάσης μεταξύ των δύο ρωσικών βάσεων Tartus (ναυτική βάση) και Hmeimim (χερσαία βάση)  και αυτό  μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Ρωσία και το Ιράν αποδεικνύουν την ομοφωνία τους και σε στρατηγικό επίπεδο κατά των Ισραηλινών.
Υπενθυμίζουμε ότι το Ιράν στην περιοχή  Banias κοντά στην Λατάκεια ετοιμάζει μια ναυτική βάση. Πρόκειται για  στρατιωτική βάση του Ιράν με πρόσβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Οι προθέσεις του Ιράν να δημιουργήσει στρατιωτική εγκατάσταση στις ακτές της Συρίας δεν κάτι που ακούμε για  πρώτη φορά. Τέτοιες πληροφορίες άρχισαν να κυκλοφορούν αφού έγινε γνωστή η συμφωνία Δαμασκού και  Τεχεράνης για την απόδοση του λιμένα εμπορευματοκιβωτίων στην Λατάκεια  σε Ιρανούς.
Όπως αναμένεται, οι Ιρανοί δεν θα αποκτήσουν μόνο τον έλεγχο του κύριου εμπορικού λιμένα στη Συρία από την 1η Οκτωβρίου 2019, αλλά θα διαθέτουν επίσημα και χερσαία βάση στην Συρία.
Η πρόσβαση του Ιράν στη Μεσόγειο Θάλασσα όμως, σύμφωνα με ειδικούς  στερεί τη Ρωσία από το μονοπώλιο της Μόσχας  στις παράκτιες περιοχές της Συρίας, ενώ  συνεπάγεται και ορισμένους κινδύνους για την ασφάλεια.
Σύμφωνα με  πρώην Ρώσο διπλωμάτη, η Ρωσία και το Ιράν συνεργάζονται στρατηγικά στη Συρία, αλλά υπάρχουν και διαφωνίες μεταξύ των χωρών σε επίπεδο εργασίας.
Η παρουσία του Άσαντ στην εξουσία είναι απαραίτητη τόσο για το Ιράν, όσο και για τον Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος εξακολουθεί να τον βλέπει ως σύμβολο  νίκης της Ρωσίας πάνω στο αμερικανικό σχέδιο αλλαγής του συριακού καθεστώτος.
Στο στόχαστρο όμως τώρα μπαίνει  το Ισραήλ, το οποίο αναμένεται να δει σύντομα δύο ιρανικές βάσεις δίπλα από τα σύνορα του και για αυτό εκτιμάται ότι ο Τραμπ θα αλλάξει ρότα στο ζήτημα του πολέμου κατά του Ιράν και θα έχουμε σύντομα εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο.
 pentapostagma.gr