Τετάρτη, Μαΐου 8

Η μάχη για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αμερικής ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Η μάχη για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αμερικής
Πολλή δουλειά έχει προκύψει για τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου αλλά και την ανάγκη πλήρωσης του αρχιεπισκοπικού θρόνου στην Αυστραλία.

Πολλοί είναι οι «μνηστήρες» για το αξίωμα αυτό, καθώς, ως φαίνεται, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει ήδη αποφασίσει.
Κατά πληροφορίες, ο εκλεκτός του Φαναρίου για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι ο Μητροπολίτης Προύσσης και Ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Ελπιδοφόρος.
Διεκδικητές είναι επίσης ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα, αλλά και οι Μητροπολίτες Σουηδίας Κλεόπας που έχει ζήσει στη Βοστώνη, ο Δαρδανελίων Νικήτας που έχει ζήσει στη Φλόριντα, ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαναήλ, όπως και ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος. Επίσης, για τη διεκδίκηση του θρόνου έχει ακουστεί και το όνομα του Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιου, ο οποίος όμως εκτιμάται ότι δεν θα είναι υποψήφιος.
Ο υπό παραίτηση Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος απομακρύνεται οικειοθελώς μεν αλλά αναγκαστικά λόγω του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου ως προς τη διαχείριση των κονδυλίων για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο «Ground Zero» στη Νέα Υόρκη, φαίνεται πως ζήτησε μια μικρή παράταση τριών εβδομάδων έως την 1η Ιουνίου για να «κλείσει εκκρεμότητες», κάτι που είναι οξύμωρο, διότι διέθετε έξι ολόκληρους μήνες για να διαχειριστεί τις εκκρεμότητες αυτές.

Ακόμη δύο ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το πρώτο αφορά στο ζήτημα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, καθώς πρέπει να αποφασιστεί εάν θα παραμείνει μία και ενιαία ή εάν θα κατατμηθεί σε περισσότερες και συγκεκριμένα στην Αρχιεπισκοπή Σύδνεϋ, στις Μητροπόλεις Μελβούρνης, Βικτώριας και Αδελαΐδας. Στην πρώτη περίπτωση προκρίνεται για τον θρόνο ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Για την Αρχιεπισκοπή Σύδνεϋ πρώτος υποψήφιος είναι και πάλι ο Εμμανουήλ.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στη διαδοχή της Αρχιεπισκοπής της Μ. Βρετανίας μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου. Ο Βαρθολομαίος εξετάζει και σε αυτήν την περίπτωση την κατάτμηση σε δύο μέρη: στην Αρχιεπισκοπή της Μ. Βρετανίας με φαβορί τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα και στην Αρχιεπισκοπή Σκωτίας-Ουαλίας- Ιρλανδίας με φαβορί τον Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεόδωρο.
 .zougla.gr/