Τετάρτη, Μαΐου 29

ΣΥΡΙΖΑ: «Γι’ αυτό χάσαμε»! Αυτά ειπώθηκαν στην «καυτή» συνεδρίαση υπό τον Τσίπρα!

ΣΥΡΙΖΑ: «Γι’ αυτό χάσαμε»! Αυτά ειπώθηκαν στην «καυτή» συνεδρίαση υπό τον Τσίπρα!
Φωτογραφία Αρχείου: Intime
Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν πέντε ώρες η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεδρίαση στην οποία η εσωστρέφεια μετά την βαριά ήττα στις ευρωεκλογές... κυριάρχησε και όλοι είχαν να πουν κάτι για τα αίτια του ευρω-πατατράκ. Στο "φως" της δημοσιότητας όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Πάρθηκαν και οι πρώτες αποφάσεις για...
ξήλωμα συνεργατών. Αναλυτικά πού θα "στοχεύσει" ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών.
Ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης, 29.05.2019, στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου και ολοκληρώθηκε αρκετές ώρες μετά. Ο λόγος για την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έμοιαζε με… ομαδική ψυχοθεραπεία.

Αυτά ειπώθηκαν στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, την ελλειμματική πολιτική απέναντι στην μεσαία τάξη, αλλά και την υπερφορολόγηση ανέδειξαν ως κυρίαρχα προβλήματα τα στελέχη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για την βαριά ήττα στις ευρωεκλογές.
click4more
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν να αναδείξουν από ένα αρνητικό, το οποίο κατά την άποψή τους έπαιξε ρόλο στην ήττα αυτή.
Ο κύριος Φίλης, μάλιστα, αναφέρθηκε σε συμπεριφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έπαιξαν αρνητικό ρόλο.
Όλα τα στελέχη ανέδειξαν θέμα επικοινωνίας και στο τέλος αποφασίστηκε ότι θα αλλάξει η επικοινωνιακή ομάδα, καθώς και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάστηκε το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές.
Σε ό, τι αφορά το θέμα της διεύρυνσης, αρκετά στελέχη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο αυτό το άνοιγμα βοήθησε ενόψει ευρωεκλογών, κατέληξαν ωστόσο στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που μπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απλά ως χρήσιμοι, αλλά ως στελέχη τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν ενόψει των εθνικών εκλογών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του newsit.gr, θα αναδείξει ένα αφήγημα για τις επερχόμενες εκλογές, το οποίο θα θα απευθύνεται στην μεσαία τάξη, τους νέους ψηφοφόρους, αλλά και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν προσήλθαν στις κάλπες.
Δηλαδή στις κοινωνικές ομάδες που «γύρισαν την πλάτη» στο κυβερνών κόμμα στην ευρω-κάλπη.

Το ΥΠΟΙΚ θα τα… κάνει λιανά

Οι πληροφορίες, επιπλέον, λένε πως την επόμενη εβδομάδα, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Δραγασάκης θα συμμετάσχουν σε μία εκδήλωση, στην οποία αποφασίστηκε να «εκλαϊκεύσουν» τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και ειδικά αυτά τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.
Τέλος, έγινε συζήτηση για την Δικαιοσύνη και αποφασίστηκε να προχωρήσει το υπουργικό Συμβούλιο στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Τι λένε οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για την συνεδρίαση

Σύμφωνα με πηγές από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε «αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», αλλά και για τον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος μπροστά στη μάχη των εθνικών εκλογών.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, σημειώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. «Να ληφθεί υπόψη το μήνυμα των πολιτών», έλεγαν χαρακτηριστικά στο κυβερνών κόμμα, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και δίνοντας, ταυτόχρονα, τον αγώνα των ιδεών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της νίκης στις εθνικές εκλογές.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε επίσης το εξής: «Το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμά του για την επόμενη 4ετια, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.
Τέλος, αποφασίστηκε η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες μέρες και περιοδείες όλου το στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας. «Είναι τόσο εφικτή, όσο και αναγκαία για τη χώρα η νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές», έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

Νωρίτερα είχαμε… μουρμούρα

Από νωρίς, πολλά στελέχη του κόμματος εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις για τα αίτια της ήττας του κόμματος στις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Κουμουνδούρου στη 1.50 το μεσημέρι. Η συνεδρίαση διήρκεσε αρκετές ώρες ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί τα τελευταία 24ωρα τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο και τα πρόσωπα που έπαιξαν έναν  ρόλο – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην προεκλογική περίοδο.
Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, μάλιστα, έγινε γνωστό πως αποχώρησαν ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Ο  Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης ανέδειξε ως βασικότερη αιτία της ήττας «το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υλοποιήσει μια πολιτική που δεν ήταν δικιά του αλλά αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού».  Αναφερόμενος ωστόσο στις συμπεριφορές και το ύφος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δόθηκαν λαβές για παρεξηγήσεις και τροφοδοτήθηκε η προπαγάνδα των αντιπάλων».
Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου