Παρασκευή, Μαΐου 3

Η άνοδος των εθνικιστών τρομάζει τουε ευρωπαίους αξιωματούχους που βλέπουν μακροπρόθεσμη απειλή


Υπερβολικές χαρακτηρίζει η Capital Economics τις ανησυχίες για τις αλλαγές που θα επιφέρει η άνοδος των εθνικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως όσον αφορά την οικονομική πολιτική.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η άνοδος των εθνικιστών απειλεί μακροπρόθεσμα την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού θα δυσκολέψει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Η αύξηση της υποστήριξης των λαϊκιστικών κομμάτων στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 26 Μαΐου 2019, δεν θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική πολιτική στην ΕΕ, καθώς τα μετριοπαθή κόμματα θα εξακολουθήσουν να ελέγχουν την πλειοψηφία των εδρών και οι αρμοδιότητες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι περιορισμένες.
Παρ ‘όλα αυτά, η άνοδος του λαϊκισμού παραμένει μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι έδρες που συγκεντρώνουν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και Σοσιαλδημοκράτες θα καταγράψουν μείωση των εδρών, με τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα να αυξάνουν τη δύναμή τους (Lega (Ιταλία), Podemos, Vox (Ισπανία), Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία), Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (Πολωνία).
Σύμφωνα ωστόσο με τους αναλυτές, οι φόβοι ότι τα κόμματα αυτά θα δυσκολέψουν τη λήψη των αποφάσεων τα επόμενα χρόνια είναι υπερβολικοί, κυρίως για τρεις λόγους.
Πρώτον, γιατί οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάσσονται υπέρ της ΕΕ (ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι (ALDE).
Οι τρεις πολιτικές ομάδες αναμένεται να εκλέξουν 422 έδρες από τις 751 έδρες.
Δεύτερον, η ικανότητα των λαϊκιστών να επηρεάσουν την οικονομική πολιτική είναι περιορισμένη, καθώς δεν έχουν κοινή ατζέντα.
Τρίτον και ενδεχομένως σημαντικότερο, είναι ότι η επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής είναι περιορισμένη.
Εν κατακλείδι, η Capital Economics προειδοποιεί ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ευρωζώνη παραμένει μεγαλύτερο από ποτέ αναφέρει το bankingnews.gr
hellas-now.com