Παρασκευή, Μαΐου 3

Δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα

tovima.gr
«L’ etat c’ est moi» ανέκραξε κάποτε ο Λουδοβίκος 14ος και πέρασε πλήρως όλη η εξουσία στα χέρια του. Τώρα θα πείτε γιατί το θυμήθηκα αυτό; Οχι τόσο επειδή ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) βρέθηκε να χαλαρώνει πασχαλιάτικα στο Ροδάκινο της Κρήτης (παρέα με τον Παύλο Πολάκη) προερχόμενος από την Κίνα, με απευθείας πτήση με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το οποίο όπως φαίνεται το χρησιμοποιεί ακόμα και για τις διακοπές του (άλλωστε έως τώρα
είχε χρησιμοποιήσει για διακοπές σκάφη του Λιμενικού- όταν πήγαινε πασχαλιάτικα στην Τήλο). Ούτε βεβαίως έχει σχέση με τη ρήση της Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα στη μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε σε φιλοσυριζαίικη εφημερίδα) ότι «πήραμε την κυβέρνηση αλλά δεν πήραμε την εξουσία» (φράση που κυρίως δανείστηκε από τον… Λένιν), αλλά επειδή, ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να κρατά πλέον ούτε τα προσχήματα, έστω και τυπικά.
***
Βέβαια, για όσους γνωρίζουν, η νέα κοινή εμφάνιση Τσίπρα-Πολάκη σε στιγμές χαλάρωσης – που αποδεικνύει και τη στενή φιλική σχέση των δύο ανδρών – δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Άλλωστε ο «αψύς Σφακιανός» κατά τον πρωθυπουργό, Παύλος Πολάκης δικαιούται να λέει και να κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, έχοντας την πλήρη κάλυψη από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας μεσούσης της προεκλογικής περιόδου θέλησε μ΄αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο κ. Πολάκης έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό…
***
Για παράδειγμα πόσο άραγε πολιτικά ηθικό είναι να τραπεζώνει στο Μέγαρο Μαξίμου (που η λειτουργία του συντηρείται από τους φορολογούμενους) τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι το σπίτι του καθενός, αλλά το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού της χώρας και δεν μπορεί τη μια να δέχεσαι μέσα σ΄αυτό τη Μέρκελ, τον Ομπάμα, τον Ερντογάν, τον Αναστασιάδη, τον Μακρόν και ένα σωρό άλλους ηγέτες και την άλλη από την πίσω πόρτα να δέχεσαι εκπροσώπους της διαπλοκής (ξέρετε εσείς ποίους, να μην τους αναφέρω πάλι) ή ακόμα τον Μανώλη Πετσίτη, τον Αρτέμη Αρτεμίου, τον Καλογρίτσα και ορισμένους καλανάρχες.
***
Πιθανόν να πείτε τι είδους διακοπές έκανε (και κάνει) στην Κρήτη, τη στιγμή που επισκέφθηκε μία στρατιωτική μονάδα και θα μιλήσει προεκλογικά και στα Χανιά. Οπως και να έχει το πράγμα, ακόμα και την προεκλογική του ομιλία την κάνει ως αρχηγός κόμματος και όχι ως πρωθυπουργός ενόψει των ευρωεκλογών. Αλλωστε οι φωτογραφίες που άφησε να διαρρεύσει, τον εμφανίζουν με χαλαρή διάθεση διακοπών, με βερμούδες και τζόκεϊ.
***
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνάει άμεσα από την πρόθεση στην πράξη και δηλώνει σε συνομιλητές του πως δεν προτίθεται να χάσει χρόνο σχετικά με το πότε θα καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, στέλνοντας μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Ετσι δεν αποκλείεται τη Δευτέρα του Θωμά κιόλας να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας.
***
Πόσο γρήγορα ξεχνά τους Podemos
Η αστεία και σίγουρα βεβιασμένη υιοθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του Πέδρο Σάντσεθ, του νικητή των εκλογών στην Ισπανία, ήταν αυτό που χρειάζονταν και πρότειναν τελικά οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας και η κλειστή παρέα του (διάβαζε Τζανακόπουλος, Βερναρδάκης, Φλαμπουράρης και λοιποί) η οποία έχει χαράξει νέους πολιτικούς δρόμους είδαν τον Σάντσεθ ως μάννα εξ’ ουρανού κι έσπευσαν να τον κάνουν… δικό τους. Αδιαφορώντας για την κριτική που τους ασκήθηκε ότι ήταν πάντα με τους αποτυχημένους Podemos και ουδεμία σχέση έχουν με τους Σοσιαλιστές της Ισπανίας. Είδατε όμως πόσο γρήγορα (και εύκολα) ξεχνά τους Podemos; Ξαφνικά ο Σάντσεθ έγινε ένας «κανονικός πολιτικός» που πήρε το διαλυμένο σοσιαλιστικό κόμμα και το ανέδειξε πρώτο τσακίζοντας το μέχρι πρότινος κυρίαρχο Λαϊκό κόμμα.
***
Οταν ο Βαρουφάκης διαδήλωσε την Πρωτομαγιά
Το στοιχείο της διαφορετικότητας κυριάρχησε στις φετινές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά. Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος αριθμώντας περισσότερους διαδηλωτές σε σχέση με πέρυσι – περίπου 3.000 – ωστόσο η φημολογούμενη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία άργησε πολύ. Για την ιστορία σας αναφέρω ότι μέτρησα πάνω από 15 κλούβες έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Τα ΜΑΤ πανέτοιμα περίμεναν τους διαδηλωτές, οι οποίοι όμως δεν ξεκίνησαν ποτέ την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.
***
Πιο κάτω στην πλατεία Κλαυθμώνος παραλίγο να μη συγκεντρωθούν καν τα μέλη της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των ελεγχόμενων εργατικών κέντρων. Είχαν στηθεί μικροφωνική και εξέδρα, ωστόσο έλειπαν οι ομιλητές οι οποίοι τελικώς κατέφθασαν με μία ώρα καθυστέρηση αλλά ο όγκος του συλλαλητηρίου λειτούργησε αποτρεπτικά στη σκέψη για πορεία έστω και λίγων μέτρων προς το Σύνταγμα. Στις δηλώσεις τους στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη για επανασυσπείρωση των συνδικάτων με στόχο τη μαζικοποίηση του αγώνα και κατ΄ επέκταση την πυροδότηση της επαναστατικής διαδικασίας, ωστόσο μεταξύ τους στα πηγαδάκια έλεγαν ότι «συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να γίνει παρά μόνον εάν εκλεγεί πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης».
***
Κι άδικο δεν είχαν, αφού μετά τις δύο αποτυχημένες συνεδριακές προσπάθειες σε Καλαμάτα και Ρόδο, η προσωρινώς ορισθείσα από τα δικαστήρια διοίκηση του τριτοβάθμιου οργάνου (δηλαδή η ομάδα Παναγόπουλου) έχει αποφασίσει να μην ταλαιπωρήσει περαιτέρω το κίνημα με εντάσεις, ξυλοδαρμούς και βιαιοπραγίες.
***
Οι μόνοι που διαδήλωσαν, πέραν των μελών των πρωτοβάθμιων οργανώσεων και κάποιων αριστεριστών, ήταν το ευρωπαϊκό κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη με μπροστάρη τον ίδιο, τη γυναίκα του Δανάη και την προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα. Τα περίπου 50 άτομα που τους ακολουθούσαν φώναζαν συνθήματα στα ελληνικά και τα αγγλικά λόγω συμμετοχής του DiEM25 γενικώς στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Μαυρισμένοι οι περισσότεροι, με λείες περιποιημένες επιδερμίδες, πολυτελείς και χαμογελαστοί, σαν να έρχονταν από συνεδρία… ψυχοθεραπείας, διατράνωναν την αντίθεση τους φωνάζοντας: «Το μόνο χρέος που έχουμε εμείς είναι το χρέος της ανυπακοής».