Παρασκευή, Μαΐου 17

Σαμποτάζ υπέρ των ολιγαρχών - Μας βάζουν καθημερινά πιο βαθειά στην κρίση

 Σαμποτάζ υπέρ των ολιγαρχών - Μας βάζουν καθημερινά πιο βαθειά στην κρίση
Οι νάρκες Τσίπρα στην οικονομία δεν ελέγχονται. Ούτε από δική του κυβέρνηση, μετά τις εκλογές. Η κρίση περνάει στο άλλο της πρόσωπο. Το πολιτικό.
Η κυβέρνηση των εκλογών του Οκτωβρίου θα παραλάβει οικονομία σφιχταγκαλιασμένη με το κράτος. Δέσμια κράτους, κυβερνήσεων και των κομμάτων. Από τις επενδύσεις μέχρι την αγορά εργασίας και την κατανάλωση. Τόσο, όσο δεν ήταν από το 1974 των μεγάλων κρατικοποιήσεων.



Η "σφραγίδα" ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 2015-2019 είναι διαφορετική. Ο φιλελεύθερος βηματισμός είναι αδύνατος χωρίς τη συνοδεία ή τον συνεταιρισμό με το κράτος. Ούτε ένα βήμα χωρίς κρατική πρωτοβουλία.

Μπορεί, η διαπλοκή να εντάχθηκε (επισήμως) και στην πολιτική... αλλά αυτός, ο αλά-Τσίπρα, "φιλελευθερισμός" θα σκοντάψει στον λαϊκισμό. Θα βρει μονόδρομο προς τα συμφέροντα, αναζητώντας λύσεις στην οικονομία.

Τα πράγματα μιλάνε μόνα τους.

Αποκρατικοποίηση.
Εάν το κράτος δεν πουλήσει την περιουσία του σε συγκεκριμένα εγχώρια συμφέροντα (συνδεδεμένα με ευρωπαϊκά, αμερικάνικα και ρώσικα κεφάλαια) παρέχοντας τις εγγυήσεις που ζητάνε δεν θα βρεθούν αγοραστές (της προκοπής) στις ιδιωτικοποιήσεις ούτε σε μία 10ετία. Το κράτος "επιχειρηματίας" θα πουληθεί για παλιοσίδερα, και οι παραλίες για χωράφια. Το αντιμετωπίζει ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επενδύσεις. 
Εάν το κράτος δεν εξασφαλίσει συμφωνίες για παράλληλα επενδυτικά προγράμματα εντός των όρων της αποκρατικοποίησης (πράγμα δύσκολο έως ακατόρθωτο) η Ελλάδα δεν θα δει επενδύσεις, με προσφορά θέσεων εργασίας. Θα περιοριστεί (εκτός από εκείνες των κάποιων... απατεώνων που ξεπλένουν χρήμα στην Ελλάδα) στις περιορισμένες, για ξεσκούριασμα των εγκαταστάσεων ή την προσθήκη αποθηκών...

Γραφειοκρατία. 
Εάν το κράτος αφανίσει το (σκόπιμα διατρεφόμενο) "δράκο" της γραφειοκρατίας, ολοκληρώνοντας νομοθετήματα (αυτά που ξεκίνησαν το 1995 αλλά έχουν ακόμη κενά) θα τινάξει στον αέρα 150.000 επαγγελματίες και γραφεία που συντονίζουν (αφανώς) κρατικοί υπάλληλοι υπουργείων του "σώματος πελατειακών σχέσεων" με όλα τα κόμματα... Ποιος τολμάει να το κάνει αυτό; Ο Αλέξης Τσίπρας;

Μιλάμε για "μαγαζιά" έκδοσης αδειών σκοπιμότητας, εγκαταστάσεως και λειτουργίας βιομηχανιών και βιοτεχνιών, μελετών (2-3, κατά περίπτωση) που απαιτούν τα υπουργεία για την αδειοδότηση και "τακτοποιητές" προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ. Κλάδοι που λειτουργούν δεκαετίες και ο ΣΥΡΙΖΑ συντήρησε "επιμελώς" μαζί με τα κομματόσκυλα-συμβούλους, στα υπουργεία...

Αγορά εργασίας. 
Εάν το κράτος δεν συνεχίσει να "προστατεύει" τις "ελαστικές μορφές" εργασίας των 350 ευρώ που θεμελιώθηκαν στην κρίση αλλά οικοδομήθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ (έχοντας στο περιθώριο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας) τα πράγματα στην αγορά θα γίνουν πιο τραγικά. Στην ελληνική επιχειρηματική μετανάστευση προς Σκόπια, Τσεχία, Ρουμανία, τη Σερβία μέχρι και Τουρκία... θα προστεθούν άλλες 4-5.000 επιχειρήσεις. Από αυτές το 70% είναι μικρές έως μεσαίες.

Κρατικά επιδόματα ΣΥΡΙΖΑ. 
Εάν το κράτος δεν συνεχίσει την επιδοματική τακτική του στους 870.000 άνεργους και στους δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους μετανάστες ή σταματήσει να "προστατεύει" τη μαύρη εργασία, το λιανικό εμπόριο (που έχει ήδη προσαρμοστεί και στις ημερομηνίες καταβολής των κρατικών επιδομάτων) θα περάσει κλονισμό. Το ομολογούν στις συζητήσεις τους, οι εκπρόσωποί του.

Αγορά ακινήτων.
Εάν το κράτος σταματήσει να ευνοεί το ξέπλυμα χρήματος μέσα από την αγορά ακινήτων (με τις μορφές παροχής ιθαγένειας ακόμη και σε Έλληνες..., όπως μεθοδικά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 1916) η δεύτερη έκρηξη στα ακίνητα θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο 30% της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας. Πρόκειται για κλάδους από την ανακατασκευή μέχρι και την επίπλωση που συνδέονται με την αγορά ακινήτων προσφέροντας και περίπου 200.000 θέσεις εργασίας.

Κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις. 
Εάν το κράτος δεν καλύψει (από τις δημόσιες επενδύσεις, από πού αλλού...) απώλειες, σε γιγαντιαία κέρδη της διαπλοκής, από τις κολοσσιαίες προμήθειες των ΔΕΚΟ που θα αλλάξουν χέρια με την αποκρατικοποίηση (με ό,τι σημαίνει αυτό στις προμήθειες...) δεκάδες κλάδοι μικρομεσαίων (συνεργαζόμενοι με τους κρατικοδίαιτους) θα συρρικνωθούν ή θα κλείσουν επαναφέροντας την ανεργία στο 27%.

Ο Αλέξης Τσίπρας "ναρκοθέτησε" τον πιθανό (άμεσο) βηματισμό της χώρας σε φιλελεύθερο έδαφος αλλά εγκλωβίστηκε και ο ίδιος. 

Η οικονομία είναι αδύνατον να βαδίσει χωρίς διαπλοκή και κρατικοδίαιτους.

Αποκρατικοποίηση, επενδύσεις, θέσεις εργασίας, και κάθε συναλλαγή θα έχει υποχρεωτική πορεία προς τα συμφέροντα. Ίσως και με διεύρυνση της πολιτικής παρουσίας τους... με τον τρόπο αυτό όμως ο Τσίπρας γελοιοποίησε και το αριστερό επιχείρημα... "εμείς δεν κυβερνήσαμε".

Γιατί οι "μάχες" του υπέρ του κρατισμού (ως αντιπολίτευση) έφεραν αποτελέσματα μόνο στα συμφέροντα. 

Έτσι εξηγούνται πανηγυρισμοί και στήριξη από την ολιγαρχία, στην 4ετή "αριστερή" διακυβέρνηση της χώρας.


Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr