Κτηματολόγιο: Προς γενική παράταση για την υποβολή δηλώσεων

Κτηματολόγιο: Προς γενική παράταση για την υποβολή δηλώσεων
Προς παράταση οδεύει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο για τους κατοίκους εξωτερικού, ενώ σε σιωπηρή παράταση των προθεσμιών και για τους κατοίκους εσωτερικού ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η διοίκηση στην Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ.

Αιτία για την παράταση, η χαμηλή συμμετοχή των ιδιοκτητών ακινήτων που περιορίζεται στο 14,62%, αλλά και η αδυναμία πολλών ιδιοκτητών να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η παράταση κατά τρεις μήνες για την υποβολή, δηλαδή στους εννέα από τους έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού, η οποία θα μετρά από την ημερομηνία έναρξης συλλογής των δηλώσεων ανά περιοχή με τη δυνατότητα αυτή να προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο. Αντιθέτως, για τους κατοίκους εσωτερικού, δεν υφίσταται αντίστοιχη πρόβλεψη και η αρχική τρίμηνη προθεσμία παρατείνεται έως τους έξι μήνες.
Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να ενταχθούν στη διαδικασία έως τις αρχές καλοκαιριού, καθώς, όπως αναφέρουν Τα Νέα, στις 10 Ιουνίου του 2019 λήγει το εξάμηνο για 12 περιοχές ((Καβάλα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Αττική/ Μέγαρα και Οινόη) ενώ στις 17 Ιουνίου λήγει το εξάμηνο για άλλες επτά περιοχές (Λασίθι, Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Πιερία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα). Ήδη από την ΠΟΜΙΔΑ επιμένουν στην πρότασή τους για καθολική παράταση των προθεσμιών στις περιοχές που «τρέχει» η συλλογή δηλώσεων- έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα στο Κτηματολόγιο αναζητείται μια «λειτουργική φόρμουλα». Και αυτή που φαίνεται να κερδίζει έδαφος θα προβλέπει να δέχονται από το Κτηματολόγιο μη ολοκληρωμένες δηλώσεις και στη συνέχεια ο ανάδοχος θα κλείνει ραντεβού στον ενδιαφερόμενο προκειμένου ο τελευταίος να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που του λείπουν.
Τυπικά αυτή η λύση μπορεί να... σκοντάψει στα πρόστιμα, αλλά όπως λένε πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, υπάρχει η "σκέψη της μη ενεργοποίησής τους". Διευκρινίζεται ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ενεργοποιημένα τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.
Πυξίδα για το τι πρόκειται να συμβεί αποτελούν τα Δωδεκάνησα όπου το χρονικό περιθώριο των προβλεπόμενων παρατάσεων λήγει τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019. Τυπικά αν δοθεί νέα παράταση στα Δωδεκάνησα, θα πρέπει να δοθεί και σε όλες τις άλλες περιοχές. Σύμφωνα με πηγές, εδώ ατύπως το σχέδιο είναι ο ανάδοχος να δέχεται εκπρόθεσμα δηλώσεις, ανεξαρτήτως δηλ. αν έχει λήξει η παράταση.
 newsletter