Τρίτη, Μαΐου 21

Επιστρέφουν στην Ελλάδα δέκα αρχαία νομίσματα από το Σαν Φρανσίσκο

arxaia-nomismata-19-5-2019
Δέκα αρχαία νομίσματα επιστρέφουν στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, καθώς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ τα παρέδωσε στο ελληνικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, σε ειδική τελετή.
Αρχικά εντοπίστηκαν πέντε αρχαία νομίσματα, τα οποία «ταξίδεψαν» στις ΗΠΑ μέσω διαδικτυακής εταιρείας, με έδρα το Μόναχο. Τελικός παραλήπτης ήταν ένας επαγγελματίας φωτογράφος
από το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές πέντε επιπλέον νομίσματα, τα οποία είχε προμηθευτεί σε προγενέστερο χρόνο από την ίδια εταιρεία.
Το γεγονός ότι δεν αναφερόταν η προέλευσή τους, αλλά και η χαμηλή τιμή των αρχαίων νομισμάτων, είχε κινήσει το ενδιαφέρον του πράκτορα της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ντέβιντ Κέλερ. Προσπάθησε να εξακριβώσει την ταυτότητα και την προέλευσή τους και κατά την έρευνα προέκυψε ότι τόσο ο αποστολέας όσο και ο παραλήπτης δεν μπορούσαν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα για τη νομιμότητα της διαδικασίας.
Το εργαστήριο των τελωνειακών αρχών και της συνοριοφυλακής του Σαν Φρανσίσκο έστειλε τα δεδομένα που συγκέντρωσε στην Αθήνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Τα στοιχεία εξετάστηκαν από τον αστυνομικό του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Ορφέα Σωτηρίου, ο οποίος διαπίστωσε ότι πρόκειται για αρχαία νομίσματα που είχαν κοπεί σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, το 600 π.Χ.

 makeleio.gr