Παρασκευή, Μαΐου 3

Πόση άσκηση χρειάζεστε για να αντισταθμίσετε τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής;

Πόση άσκηση χρειάζεστε για να αντισταθμίσετε τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής;
Θάνος Ξυδόπουλος
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, διαπίστωσε ότι περίπου 20-40 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα εξαλείφουν τους περισσότερους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.

Ενώ γνωρίζουμε ότι η κίνηση είναι καλύτερη από το καθισιό, είναι πολύ λιγότερο σαφές ποια είναι η ποσότητα της κίνησης που μπορεί να αντισταθμίσει τις βλάβες από το καθισιό. Αυτό ήθελε να μάθει μια μελέτη που παρακολούθησε περίπου 150.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους Αυστραλούς.
Παρακολουθήθηκαν άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη σε ηλικία τουλάχιστον 45 ετών για σχεδόν εννέα χρόνια. Εξετάστηκαν οι σχέσεις μεταξύ καθιστικής ζωής και σωματικής δραστηριότητας και οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία καθώς και οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τα άτομα που δεν είχαν σωματική δραστηριότητα και κάθονταν περισσότερο από οκτώ ώρες την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα που έκαναν τουλάχιστον μία ώρα σωματικής άσκησης και κάθονταν λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα (αυτή ήταν η "βέλτιστη ομάδα").

Αλλά δεν ήταν αρκετό για κάποιον μόνο να κάθεται λιγότερο. Οι άνθρωποι που είχαν σωματική δραστηριότητα κάτω από 150 λεπτά την εβδομάδα και κάθονταν λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 44-60%, σε σχέση με τη βέλτιστη ομάδα.
Μεταξύ των ανθρώπων που κάθονταν πολύ (πάνω από έξι ώρες την ημέρα) αντικαθιστώντας μια ώρα καθισιού με μέτρια σωματική δραστηριότητα όπως η έντονη κηπουρική και οι οικιακές εργασίες (αλλά όχι απλώς ορθοστασία) συσχετίστηκε με 20% μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επίσης βρέθηκε ότι η αντικατάσταση μιας ώρας καθισιού με έντονη δραστηριότητα μιας ώρας, όπως η κολύμβηση, η αεροβική άσκηση και το τένις, είχε οφέλη πολύ μεγαλύτερα, με μείωση κατά 64% του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τα σπουδαία νέα για αυτούς που κάθονται πολύ, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων γραφείων, είναι ότι η ποσότητα της σωματικής άσκησης που απαιτείται για να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι για την υγεία ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τη μία ώρα την ημέρα που βρήκε μια προηγούμενη μελέτη.
Ακόμη και 20-40 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα - το ισοδύναμο της τήρησης των κατευθυντήριων γραμμών σωματικής άσκησης 150-300 λεπτά την εβδομάδα - φαινόταν να εξαλείφει τους περισσότερους κινδύνους που σχετίζονται με την καθιστική ζωή. Η έντονη σωματική δραστηριότητα ήταν καλύτερη από την μέτρια δραστηριότητα. Και η μέτρια δραστηριότητα ήταν καλύτερη από την απλή ορθοστασία.
zougla.gr