Δευτέρα, Μαΐου 20

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός
Με ομόφωνη απόιφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας

Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού μετά την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, το οποίο ευθυγραμμίστηκε με την κρίση του Αρείου Πάγου, που του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στη φυλακή, με αποτέλεσμα να μειώσει την ποινή του, για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012, από 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη.

Μετά την συγκεκριμένη απόφαση ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αποφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή τα τελευταία 6 χρόνια. Ο νεαρός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με τρία ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Ο νεαρός αθωώθηκε από το δικαστήριο για την κατηγορία της συμμετοχής στους «Πυρήνες της Φωτιάς», ωστόσο καταδικάστηκε από το Εφετείο σε ποινή κάθειρξης 11 ετών, όπως και σε 18 χρόνια για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
Ακολούθησε η προσφυγή του κατηγορούμενου στον Άρειο Πάγου όπου ο συνήγορος του Θ. Μαντάς έδωσε «μάχη» επικαλούμενος το γεγονός ότι ο εντολέας του κατάφερε να αποφοιτήσει από το Λύκειο στο σχολείο των φυλακών και στη συνέχεια να περάσει στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας. Μάλιστα, μέχρι σήμερα έχει περάσει με επιτυχία περίπου 20 μαθήματα τα οποία παρακολουθεί, καθώς από το 2016 και ενώ είχε προηγηθεί απεργία πείνας, λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση.
«Τους όρους της χορήγησης των αδειών αυτών τηρεί απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του» όπως επεσήμανε ο συνήγορος του συμπληρώνοντας πως ο νεαρός βρίσκεται κοντά στο στάδιο ολοκλήρωσης των σπουδών του, σαν προστάδιο, μάλιστα, της μελλοντικής ομαλής κοινωνικής του επανένταξης στην κοινωνία.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Ρωμανού τόνισε πως «εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει το δρόμο σε λίγες μέρες να αποφυλακιστεί ο Νίκος Ρωμανός, είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμπεριφορά μέσα στις φυλακές όταν αυτή έχει θετικά χαρακτηριστικά». Όπως επεσήμανε ο κ. Μαντάς η επίμαχη απόφαση δημιουργεί και «ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο σε αντίστοιχες υποθέσεις να τύχουν του ευεργετήματος της θετικής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο αναγνώρισε και σε έναν ακόμη συγκατηγορούμενο του ελαφρυντικό με αποτέλεσμα η ποινή του να μειωθεί στα 20 χρόνια με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί σε λίγους μήνες.