Τρίτη, Μαΐου 7

Αυτοί που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στο Μάτι, πόσο λέτε να τους πουλήσουν;


Αυτός, λοιπόν, είναι ο έλληνας...
Στις 23 Φεβρουαρίου 1983, ήμουνα βραδυνή βάρδια στα ΝΕΑ μαζί με την Ασπασία Χαμαλάκη, όταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα πληροφορηθήκαμε για το ναυάγιο της Χρυσής Αυγής.
Γυιός ναυτεργάτη εγώ, γνωρίζοντας ότι όλες οι επικοινωνίες των πλοίων παρακολουθούνταν από το -τότε- Ελλάς Ράδιο, επικοινώνησα αμέσως μαζί τους και έμαθα ότι, από τους... 42 επιβαίνοντες (οδηγοί φορτηγών οι περισσότεροι" είχαν διασωθεί μόνο 14, που είχαν περισυνελεγεί από το Ρωσικό πλοίο «Σάμπυ Ράμπατ»
Ζήτησα από το Ελλάς Ράδιο να με συνδέσει με τον ασύρματο του Ρωσικου εμπορικού και για να μην τα πολυλέμε, σε λίγα λεπτά είχα τηλεφωνικές συνεντεύεις από τους διασωθέντες.
Τα φορτηγά στο αμπάρι και παρά τα 8 μποφώρ της κακοκαιρίας, δεν ήταν δεμένα και ασφαλισμένα μου είπαν, με αποτέλεσμα να τσουλίσουν, να σπάσουν τον καταπέλτη και να μπεί ζωντανή η θάλασσα στο κήτος του καραβιού.
Ενας από τους διασωθέντες, που είχε χάσει τον αδελφό του στο ναυάγιιο, ήταν ο περισσότερο αποκαλυπτικός απ' όλους.
Ακεραία ευθύνη φέρει ο πλοίαρχος και η εταιρία, μου δήλωσε.
Το επόμενο πρωί που όλες οι δημοσιογραφάρες της εποχής περίμεναν στην Ραφήνα τους διασωθέντες να τους πάρουν συνέντευξη, τα ΝΕΑ κυκλοφορούσαν με δικό μου πρωτοσέλιδο, με όλες τις συνεντεύξεις των διασωθέντων, που δεν άφηνε και πολλά περιθώρια στην πλοιοκτήτρια εταιρία να διεκδικήσει ασφάλιστρα, λόγω ατυχήματος, για το ναυάγιο.
Πήγα και βρήκα (κάπου στο Αιγάλεω, αν θυμάμαι καλά) τον "αποκαλυπτικό" τύπο στο σπίτι του, για να μου δώσει δια ζώσης περισσότερες λεπτομέρειες.
Αρχισε να τα μασάει και να μου λέει ότι ήταν πολύ ταραγμένος και καλά θα έκανα να μην πάρω στα σοβαρά τις δηλώσεις του.
Σεβάστηκα τον πόνο του και έφυγα.
Ξαναγύρισα, όμως, στο σπίτι 15 μέρες μετά και το βρήκα άδειο.
Μία γειτόνισσα με πληροφόρησε, ότι είχε αγοράσει διαμέρισμα (δεν ήξερε που) και είχε μετακομίσει με την οικογένεια του.
Ελλείψει καταδικαστικών μαρτυριών από τους διασωθέντες, η πλοιοκτήτρια εταιρία πήρε τα ασφάλιστρα και εγώ έμεινα να αναρωτιέμαι, πόσο πούλησε ο "αποκαλυπτικός" τον πνιγμό του αδελφού του.
Αυτοί που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στο Μάτι, πόσο λέτε να τους πουλήσουν?
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com