Σε εξέλιξη το κόλπο του Μαξίμου: Σπεύδει άρον – άρον σε αλλαγές στη Δικαιοσύνη – Αντάρτικο από την Παπακώστα

Παρά τον σάλο και τις αντιδράσεις η κυβέρνηση σπεύδει να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης στον λίγο χρόνο που της απομένει μέχρι τις εκλογές στις 7 Ιουλίου.
Οπως πρώτο επεσήμανε το crashonline, το νέο μεγάλο κόλπο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, βρίσκεται σε εξέλιξη και επικυρώθηκε μάλιστα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επιμέρους ενστάσεις που εξέφρασαν στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, αλλά και η κ. Παπακώστα η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι το κόμμα της «Δεν τους ευτελίζει τους θεσμούς».

Στην πολιτική γραμματεία κατέστη σαφές πως θα προχωρήσουν οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη.
Απομένει να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο για να αποφασίσει ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος και ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρά το γεγονός, ότι η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Αντάρτικο από την Παπακώστα
Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής, Κατερίνα Παπακώστα, σε δηλώσεις της επικρίνει ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόθεσή του να κάνει αλλαγές στη Δικαιοσύνη, θυμίζοντας πρόταση που είχε κάνει για κατάργηση της επιλογής των Προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων από το υπουργικό Συμβούλιο.
«Η Νέα Ελληνική Ορμή δεν δημαγωγεί, δεν λαϊκίζει, δεν παίζει με τους Θεσμούς και πολύ περισσότερο δεν τους ευτελίζει», τονίζει η κ. Παπακώστα, για την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ηγεσία της Δικαιοσύνης. «Κατά την διαδικασία της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος η Νέα Ελληνική Ορμή είχε προτείνει την ισχυροποίηση του Κράτους Δικαίου και την διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, μέσω της τροποποίησης των άρθρων 87, 88, 90 με στόχο την κατάργηση της επιλογής των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το υπουργικό Συμβούλιο και ανάθεση της επιλογής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση 2-3 υποψηφιοτήτων (άντληση από τους Αντιπροέδρους) από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων», υπενθυμίζει.
«Η αντιπαράθεση προσβάλλει τη Δικαιοσύνη»
Η κ. Παπακώστα σημειώνει ότι η πρότασή της, για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, έβρισκε σύμφωνη την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ υπογραμμίζει ότι αν είχε εισακουστεί, δεν θα υπήρχε αυτή η αντιπαράθεση «που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω».
«Δυστυχώς, ούτε καν τέθηκε από την Διακομματική Επιτροπή, δηλαδή από εκείνους που σήμερα μονομαχούν και κονταροχτυπιούνται», αναφέρει για την πρόταση της ΝΕΟ. Εάν είχε εισακουσθεί η πρόταση «δεν θα υπήρχε σήμερα αυτή η οξεία αντιπαράθεση, η οποία μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω και η οποία προσβάλλει την ίδια την Δικαιοσύνη. Δηλαδή, οι επόμενοι, που θέλουν να γίνουν κυβέρνηση, να θεωρούν ότι αυτούς που η σημερινή κυβέρνηση θα επέλεγε, ότι είναι “δικοί της”, ενώ εκείνοι επιθυμούν να βάλουν τους “δικούς τους”. Πρόκειται, δηλαδή, για την απροκάλυπτη πλέον αντίληψη περί Δικαιοσύνης των ημετέρων», επισημαίνει ακόμη η κ. Παπακώστα. «Η Νέα Ελληνική Ορμή μιλά για Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, η οποία δεν θα υπόκειται σε τέτοιου είδους κατηγοριοποιήσεις και δεν θα προσβάλλεται ούτε το κύρος των δικαστών, ούτε ο Θεσμός», καταλήγει στη δήλωσή της, σύμφωνα με το ΑΠΕ.