Σάββατο, Μαΐου 4

ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΥΣ !

 ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην ολομέλεια της Βουλής στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, των άρθρων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, Παρασκευή 28 Απριλίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Στις παροχές ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας στην ύστατη προσπάθειά του να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ την διαφαινόμενη συντριβή στις επερχόμενες Εκλογές.
Η αποδοχή από το EuroWorking Group της κυβερνητικής πρότασης για πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ) δημιούργησε κλίμα ευφορίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Οπως ανέφεραν σε εφημερίδα κυβερνητικά στελέχη, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κυβέρνηση όχι μόνον εν τοις πράγμασι, αλλά και σε επίπεδο συμβολισμού, καθώς «έρχεται να κουμπώσει» με τη λήξη του προγράμματος τον περασμένο Αύγουστο.
Γι αυτό σε όλες τις τελευταίες ομιλίες του ο πρωθυπουργός «σήκωνε» το θέμα του ΔΝΤ, διαμορφώνοντας επικοινωνιακά το έδαφος για μία τέτοια εξέλιξη.
Δεν είναι τυχαίο πως στον «πόλεμο» που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, το Μαξίμου έχει επιλέξει σταθερά και συστηματικά να ταυτίζει τη Νέα Δημοκρατία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο άλλωστε εξακολουθεί να ασκεί διαρκώς κριτική για αποφάσεις που ήταν σε λάθος κατεύθυνση, αναφέρει δημοσίευμα
Στο πλαίσιο αυτό φάνηκε και από την ομιλία Τσίπρα στα Χανιά πως ο πρωθυπουργός αναγάγει σε «σημαία» του προεκλογικού αγώνα την πρόωρη αποπληρωμή των μεγάλων δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όχι μόνο γιατί αποτυπώνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τις «νέες δυνατότητες» της ελληνικής οικονομίας, αλλά και μπορεί να έρθει σαφώς σε αντιδιαστολή με το «παλιό πολιτικό σύστημα» που έβαλε τη χώρα στην επιτροπεία του ΔΝΤ.
Στο κυβερνητικό επιτελείο, άλλωστε, θεωρούν μονόδρομο να ρίξουν όλο το βάρος από τώρα μέχρι τις εκλογές στο οικονομικό πεδίο, το οποίο θεωρούν πως αποτελεί το «συγκριτικό» τους πλεονέκτημα έναντι της Νέας Δημοκρατίας.
Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να δείχνουν μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και η οικονομία εικάζεται πως μπορεί να την ψαλιδίσει.
Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι σχεδιαζόμενες επιπλέον «κοινωνικές παροχές» που πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
Οι τελικές αποφάσεις για τη μορφή και το εύρος που θα έχουν τα νέα αυτά θετικά μέτρα θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται νέα συνάντηση του πρωθυπουργούΑλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο.
Τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τη δρομολόγηση νέων θετικών μέτρων επανέλαβε και χθες, εμμέσως πλην σαφώς, το Μαξίμου.
Σε ανακοίνωσή του, κατά την οποία επιτέθηκε ξανά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία του να φέρει τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου, φωτογραφίζει τα θετικά μέτρα στην κατακλείδα της ανακοίνωσης όπου αναφέρει επί λέξει: «Ο κ. Μητσοτάκης θα περιμένει και όλα θα γίνουν στην ώρα τους και θα τα ψηφίζει ένα ένα».
Σε ένα διαφορετικό πεδίο, το θέμα του Παύλου Πολάκη εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης πρότασης μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά του αναπληρωτή υπουργού, την ερχόμενη Δευτέρα, που θα μετατραπεί από τον Αλέξη Τσίπρα σε πρόταση εμπιστοσύνης.
Ο πρόσφατος «εναγκαλισμός» του πρωθυπουργού με τον κ. Πολάκη στην Κρήτη, όπου βρέθηκαν να κάνουν μαζί διακοπές, τροφοδότησε εκ νέου γκρίνια στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς ο κ. Τσίπρας έδειξε εν τοις πράγμασι να μη λαμβάνει καθόλου υπ’ όψιν του την εσωκομματική κατακραυγή εναντίον του αν. υπουργού, στηρίζοντάς τον ακόμα και κόντρα στον… μισό και πλέον ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκε αρνητικά για τη συμπεριφορά του.
Ακόμα, η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα να κάνει διακοπές με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, έχει και άλλον αντίκτυπο, που όπως έλεγαν τοπικά στελέχη του κόμματος ένας πρωθυπουργός πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά είναι πολύ πιθανόν να εκλέξει τελικά –από τέσσερις που έχει σήμερα– έναν βουλευτή.
Ωστόσο, βουλευτής Χανίων είναι και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έχει κάθε λόγο να θεωρεί πως ο εσωκομματικός του αντίπαλος έχει ευνοϊκή μεταχείριση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, την ώρα μάλιστα που η συμπεριφορά του «εκθέτει την κυβέρνηση», όπως θεωρούν ουκ ολίγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρόμοια ανισορροπία δημιουργείται και με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος είναι βουλευτής Ρεθύμνου, τον νομό όπου βρέθηκαν οι Αλέξης Τσίπρας και Παύλος Πολάκης.makeleio.gr/