Κυριακή, Μαΐου 5

Τα τεχνητά ακρυλικά νύχια, οι μολύνσεις και η υγεία των νυχιών σας

Τα φυσικά και τα τεχνητά ακρυλικά νύχια προφυλάσσονται με την καλή υγιεινή των χεριών.

Η καλή υγιεινή των χεριών προστατεύει τα νύχια σας και αποτρέπει τη μετάδοση ασθενειών.
Υπάρχουν μολύνσεις που μεταδίδονται, διότι μαζεύονται μικρόβια κάτω από τα νύχια, επιβιώνουν με τις ακαθαρσίες που μαζεύονται εκεί και μεταδίδονται σε άλλους. Ένα παράδειγμα είναι το παράσιτο του οξύουρου (σκουλήκι του εντέρου) που μπορεί να μεταδίδεται από τα ακάθαρτα νύχια.
Τα νύχια πρέπει να κόβονται κοντά και το κάτω μέρος τους να πλένεται τακτικά με νερό και σαπούνι. Λόγω του μήκους τους, τα μακριά νύχια είναι δυνατόν να μαζεύουν από κάτω τους περισσότερες ακαθαρσίες και μικρόβια απ' ότι τα κοντά νύχια. Έτσι τα μακριά νύχια μπορούν να συμβάλλουν περισσότερο στη μετάδοση των μολύνσεων.

Πριν από το κόψιμο και την περιποίηση των νυχιών σας, όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να καθαρίζονται καλά. Στις περιπτώσεις που τα εργαλεία αυτά θα χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους, όπως για παράδειγμα σε εμπορικά σαλόνια νυχιών, είναι σημαντικό να αποστειρώνονται πριν από τη χρήση τους σε κάθε άτομο.
Οι μολύνσεις των νυχιών των χεριών και ποδιών χαρακτηρίζονται συχνά από πρήξιμο του δέρματος και των ιστών που βρίσκονται γύρω τους, πόνο στην ίδια περιοχή και πάχυνση του νυχιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μολύνσεις αυτές απαιτούν αντιμετώπιση από γιατρό. Για την αποφυγή της μόλυνσης των νυχιών και της διάδοσης μικροβίων, τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα βοηθούν:
  1. Τα νύχια να διατηρούνται κοντά και να κόβονται συχνά.
     
  2. Να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι ή ακόμη με ειδική βούρτσα για τα νύχια, το κάτω μέρος των νυχιών κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας.
     
  3. Να καθαρίζετε καλά οποιοδήποτε εργαλείο χρησιμοποιείτε για τη φροντίδα των νυχιών σας.
     
  4. Σε χώρους εμπορικής φροντίδας των νυχιών, όπως σε εξειδικευμένα για τα νύχια σαλόνια, όλα τα εργαλεία για την φροντίδα των νυχιών πρέπει να αποστειρώνονται πριν από τη χρήση τους.
     
  5. Αποφεύγετε να δαγκάνετε ή να μασάτε τα νύχια σας.
     
  6. Μην κόβετε την επιδερμίδα γύρω από τα νύχια σας, διότι αυτή προστατεύει από μολύνσεις.
     
  7. Ποτέ μην τραβάτε για να αφαιρέσετε ή να δαγκάνετε μια παρωνυχίδα. Αντίθετα κόβετε την με ένα καθαρό εργαλείο όπως νυχοκόπτης ή ψαλίδι 
Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά είναι κατά πόσο τα τεχνητά ακρυλικά νύχια μπορούν να βλάπτουν τα φυσικά νύχια.
Τα ακρυλικά νύχια είναι γενικά ασφαλή και δεν βλάπτουν τα φυσικά νύχια. Χρειάζεται όμως προσοχή, διότι κάποτε μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα μόλυνσης των φυσικών νυχιών εξαιτίας της χρήσης ακρυλικών νυχιών.
Σε μερικές περιπτώσεις δημιουργείται ένα κενό μεταξύ του ακρυλικού νυχιού που εφαρμόζεται και του φυσικού νυχιού. Για παράδειγμα όταν το ακρυλικό νύχι κτυπηθεί ή όταν τρανταχτεί μπορεί να διαχωριστεί από το φυσικό νύχι.
Στο κενό που σχηματίζεται έτσι, δημιουργείται ένα υγρό και θερμό περιβάλλον στο οποίο είναι δυνατόν να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες. Συνενώνονται με τον τρόπο αυτό οι συνθήκες για μόλυνση του φυσικού νυχιού.
Οι κίνδυνοι μόλυνσης είναι επίσης αυξημένοι όταν ένα ακρυλικό νύχι παραμείνει στη θέση εφαρμογής του για μεγάλο χρονικό διάστημα ή όταν το σαλόνι νυχιών χρησιμοποιεί εργαλεία που δεν αποστειρώνονται πριν από τη χρήση σε κάθε άτομο.
Στην περίπτωση μόλυνσης, το φυσικό νύχι γίνεται πιο χοντρό και αλλοιώνεται το χρώμα του. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο χρειάζεται περίθαλψη από δερματολόγο.
Υπάρχει επίσης το σπάνιο ενδεχόμενο κάποιο άτομο να παρουσιάσει αλλεργική δερματίτιδα στα συστατικά του ακρυλικού νυχιού ή στις κολλητικές ουσίες που εφαρμόζονται. Η αλλεργική αντίδραση προκαλεί κοκκίνισμα, πρήξιμο και πόνο γύρω από το νύχι. Εάν η αντίδραση είναι υπερβολική, χρειάζεται η συμβουλή του δερματολόγου.
Το κλειδί της επιτυχίας για την αποφυγή μόλυνσης και βλαβών στα φυσικά νύχια εξαιτίας των τεχνητών ακρυλικών νυχιών είναι η ορθή επιλογή του επαγγελματία και του σαλονιού που θα τοποθετήσει σε σας τα τεχνητά νύχια.
Η ορθή επιλογή έχει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
  1. Ο επαγγελματίας ή το σαλόνι που εφαρμόζει τα τεχνητά νύχια να έχουν τις κατάλληλες άδειες και πιστοποιήσεις.
     
  2. Να υπάρχουν τα απαραίτητα για την αποστείρωση όλων των σχετικών για τα νύχια.
     
  3. Να γίνεται ένα καλό πλύσιμο με αντισηπτικό σαπούνι των χεριών του πελάτη και του τεχνικού πριν από την έναρξη της εργασίας με τα νύχια.
     
  4. Για κάθε πελάτη να δίνεται ένα καθαρό μπολ με νερό με σαπούνι για να βάζει τα νύχια του μέσα.
     
  5. Να χρησιμοποιείται μια καινούργια λίμα νυχιών για κάθε πελάτη. Οι λίμες νυχιών δεν μπορούν να αποστειρωθούν και έτσι εάν δεν δίνονται καινούργιες στους πελάτες, αυτοί μπορούν να φέρουν μια δική τους.
     
  6. Το σαλόνι νυχιών πρέπει να είναι καθαρό και περιποιημένο και να μην υπάρχουν μυρωδιές από εξατμίσεις διότι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καλός αερισμός του χώρου.
www.medlook.net