Παρασκευή, Μαΐου 17

Οι ΗΠΑ κόβουν όλες τις πτήσεις σε Βενεζουέλα

Το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών διέταξε την αναστολή όλων των αεροπορικών μετακινήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων επιβατικών και εμπορικών αεροσκαφών, κάνοντας λόγο για υποτιθέμενη βία γύρω από τα αεροδρόμια της Βενεζουέλας εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης.

Η αναστολή των πτήσεων αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση στο λατινοαμερικανικό κράτος απειλεί την ασφάλεια των επιβατών, των αεροσκαφών και των πληρωμάτων που ταξιδεύουν προς ή από τη Βενεζουέλα.
Στις 5 Ιανουαρίου, ο Χουάν Γκουάιδο εξελέγη επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, την οποία όλα τα άλλα κυβερνητικά παραρτήματα αρνούνταν να αναγνωρίσουν από το 2016.
Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις 10 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, των οποίων μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει, χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουάιδο ως μια προσπάθεια να οργανώσει ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.
Στα τέλη Απριλίου του 2019, ο Γκουάιδο επιχείρησε να οργανώσει πραξικόπημα, ζητώντας από τον στρατό της χώρας να συνεργαστεί μαζί του σε μια προσπάθεια να ανατραπεί ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ωστόσο οι προσπάθειές του τελικά απέτυχαν. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα, αρκετοί αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης έφυγαν από τη χώρα, ενώ ο στρατός της Βενεζουέλας δήλωσε πιστός στον εκλεγμένο πρόεδρο.