Σάββατο, Μαΐου 4

Bloomberg: «Ανάστατοι οι Έλληνες λένε-- ΑΝΑΚΑΜΨΗ;; Ποια ανάκαμψη;» καθώς οι τράπεζες παίρνουν σπίτια.

Οι Έλληνες λένε:Θα ζήσω στο ενοίκιο, σε 50 τετραγωνικά, αλλά θα έχω την ηρεμία μου» Bloomberg: Ανάστατοι οι Έλληνες, οι τράπεζες παίρνουν σπίτια newsbeast.gr
«Πολλοί επενδυτές λένε πως η Ελλάδα είναι σε πορεία δυναμικής ανάκαμψης, μετά την κρίσης χρέους της ευρωζώνης και τα χρόνια ύφεσης και λιτότητας» γράφει το Bloomberg. «Αλλά κάποιοι Έλληνες δεν τσιμπάνε με την ιστορία αυτή» προσθέτει σε δημοσίευμα με τίτλο: «Ανάστατοι οι Έλληνες λένε «ποια ανάκαμψη;» καθώς οι τράπεζες παίρνουν σπίτια.

Η Δήμητρα Δ. θα χάσει το σπίτι της οικογένειάς της, αξίας 140.000 ευρώ, καθώς η τράπεζα απειλεί να το πάρει για δάνειο 50.000 ευρώ που αδυνατεί να αποπληρώσει.
Έπειτα από χρόνια προσπαθειών, λέει πως δεν έχει πια τη βούληση να αγωνιστεί για την ιδιοκτησία της. «Προτιμώ να χάσω το σπίτι μου αν και ξέρω πως με οικονομικούς όρους δε βγάζει νόημα» λέει. «Δεν με νοιάζει πια. Θα ζήσω στο ενοίκιο, σε 50 τετραγωνικά, αλλά θα έχω την ηρεμία μου».
Από πολλές απόψεις η Ελλάδα αλλάζει πορεία. Το χρηματιστήριο ανεβαίνει. Πέρσι η χώρα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2007. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είναι εντυπωσιακή.
Πολλοί Έλληνες όμως αγωνίζονται να βγουν από τα μεγάλα χρέη, έπειτα από μία δεκαετία καθίζησης της οικονομίας. Το ποσοστό ανεργία στη χώρα, 18,5%, παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Από την έναρξη της κρίσης, το 2010, περισσότερες από 87.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν, το ατομικό διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώθηκε κατά 14,5%. Τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι- το 37% του πληθυσμού, χρωστούν στο κράτος 104,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πολλοί Έλληνες έχουν πια εξαντληθεί και δεν αγωνίζονται καν να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Καθώς οι υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια, όπου μπορεί να παραμείνουν για χρόνια, πολλοί πολίτες που ήταν κάποτε αποφασισμένοι να προστατέψουν τις περιουσίες τους διαπιστώνουν πως οι ατελείωτες διαδικασίες έχουν το τίμημά τους, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος που ασχολείται με υποθέσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας.
«Δεν είναι τόσο οικονομικό το θέμα όσο ψυχολογικό» λέει, «η όλη διαδικασία είναι εξαντλητική. Τώρα λένε, αφήστε την τράπεζα να πάρει το σπίτι. Δεν αντέχουν πια τις εισπρακτικές που τους καλούν για το χρέος τους».
«Ξέρω περιπτώσεις όπου πελάτες μου έπαθαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό από τη διαρκή πίεση» σημειώνει.
Η απώλεια ελληνικών σπιτιών, άνευ προηγουμένου φαινόμενο, γίνεται όλο και συνηθέστερη καθώς οι ίδιες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση για τα «κακά» δάνειά τους. Η μη εξυπηρετούμενη έκθεσή τους φτάνει τα 81,8 δισ. ευρώ, σχεδόν τι μισό από το ΑΕΠ. Είναι το μεγαλύτερο πλήγμα στην ελληνική οικονομία, σημειώνει το Bloomberg.
Αντιμέτωπη με εκλογική χρονιά, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναζητεί τρόπο να βοηθήσει στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο τέλος Μαρτίου, η βουλή ψήφισε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, έπειτα από μακρά διαφωνία με τους δανειστές αναφορικά με τα κριτήρια ένταξης.
Οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και, εάν καλύπτουν τα κριτήρια, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του δανείου με το κράτος να συμμετέχει, αλλά και την υποχρέωση του δανειολήπτη να ξεπληρώσει το υπόλοιπο χωρίς νέες καθυστερήσεις. Το νέο πλαίσιο καλύπτει μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, με βάση στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που επικαλείται το Bloomberg. Από αυτά αναμένεται περίπου δέκα δισ. ευρώ, δηλαδή 160.000 οφειλέτες, να χρησιμοποιήσουν το νέο πλαίσιο. Τελικά πέντε δισ. εκτιμάται πως θα αναδιαρθρωθούν και γίνουν εξυπηρετούμενα δάνεια.
Εάν οι εκτιμήσεις είναι σωστές, το νέο σχέδιο θα βοηθήσει και τους δανειστές και τους δανειολήπτες.
«Οι ελληνικές τράπεζες» συνεχίζει το Bloomberg, βγάζουν στο σφυρί κατοικίες αλλά μέχρι σήμερα οι κύριοι αγοραστές είναι οι ίδιες. Το 2018, 10.000 σπίτια, περίπου το 85% όσων βγήκαν σε πλειστηριασμό, αγοράστηκαν από τράπεζες. Οι δανειστές εκτιμούν πως θα επαναγοράσουν φέτος 15.000 σπίτια.
Ενώ η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της παροχής βοήθειας, για κάποιους η βοήθεια αυτή έρχεται πολύ αργά.
Η Γεωργία Δ. είδε την πρώτη κατοικία της να πλειστηριάζεται το 2018. Η ίδια κι ο σύζυγός της έχασαν τις δουλειές τους στη διάρκεια της κρίσης και σταμάτησαν να πληρώνουν το δάνειό τους. Μετανάστευσαν στις ΗΠΑ αναζητώντας δουλειά, αλλά διαπίστωσαν πως κι εκεί η ζωή ήταν πολύ ακριβή, και αναγκάστηκαν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Κατάφεραν να επιβιώσουν με μικροδουλειές αλλά δεν έχουν κουράγιο για να προσπαθήσουν να σώσουν το σπίτι τους.
«Ήμουν τόσο θλιμμένη που δεν προσπάθησα καν να καταλήξω σε συμφωνία με την τράπεζα» δηλώνει η ίδια στο Bloomberg. «Αφεθήκαμε στην τύχη μας».