ΕΚΤΑΚΤΟ: Το «Fatih» ετοιμάζεται να τρυπήσει στην κυπριακή ΑΟΖ! – Συναγερμός στην Αθήνα – Σε ετοιμότητα οι ΕΔ


Η Άγκυρα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, ένα δεκαήμερο μετά την εισβολή του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» (Φατίχ).
Φαίνεται να έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για γεώτρηση. Εξελίξεις οι οποίες έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες των κυπριακών Αρχών.
Όπως αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος» ενώ τις προηγούμενες ημέρες τα τρία πλοία υποστήριξης, Sancar (Sophie Siem), Korkut (Siem Louisa) και Altan (Siem Sasha), έκαναν τα δρομολόγια από το λιμάνι Αττάλειας μέχρι και το γεωτρύπανο και αντίστροφα άδεια,
χωρίς να μεταφέρουν εξοπλισμό, από την Κυριακή -αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ»- άρχισε να μεταφέρεται κάποιος εξοπλισμός στο γεωτρύπανο.
Κινήσεις που αποτελούν μέρος της προετοιμασίας για γεώτρηση.
Χάρτη έδειξαν στους ξένους διπλωμάτες που κάλεσαν για μπρίφινγκ στο τουρκικό ΥΠΕΞ οι Τούρκοι διπλωμάτες, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που το ψευδοκράτος αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου όπως αναφέρει η «Καθημερινή» Κύπρου
Όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το CNNTurk, κλήθηκαν για πρώτη φορά στο τουρκικό ΥΠΕΞ ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα για να τους εξηγήσουν τις τουρκικές θέσεις για ανατολική Μεσόγειο και στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα.


Yabancı diplomatlara haritalı brifing

Ο Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν κατά το μπρίφινγκ ότι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα Τουρκίας και στις περιοχές που αδειοδοτήθηκε η κρατική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος και τους έδειξαν και χάρτη στον οποίο:
Πρώτον, σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης. Δεύτερον, σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος ‘αδειοδότησε’ την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας. Τρίτον, σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.
Σύμφωνα με το CNNTurk, οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού σε εκείνες τις περιοχές υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται (γκρίζες περιοχές) στις οποίες κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης οι ξένες εταιρείες και που η Τουρκία το θεωρεί απαράδεκτο. Στις περιοχές αυτές που ‘συμπίπτουν’, σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρείες κάνουν μονομερείς εργασίες αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχει δικαιώματα και το ψευδοκράτος και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Προειδοποίησε μάλιστα και την ΕΕ να μην παίρνει θέση.
Για το Μπαρμπαρός οι Τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι κάνει έρευνες στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθει από το ψευδοκράτος.
Eπί της ουσίας πρόκειται για τις περιοχές που ήδη σας έχει ενημερώσει εδώ και λίγες ημέρες το pronews.gr και αποτελούν ουσιαστικά όλη την κυπριακή ΑΟΖ!
Στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός καθώς μια τέτοια ενέργεια ισοδυναμεί ουσιαστικά με κήρυξη πολέμου, τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να το εκλάβουν στην ελληνική πλευρά διότι άλλο περιθώριο «να κάνουμε πως κοιμόμαστε» δεν υπάρχει.
Εάν η Άγκυρα προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ τότε επί της ουσίας ακυρώνει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι ελληνικές ΕΔ έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και επαφίεται στην πολιτική ηγεσία η τελική απόφαση για το αν η Ελλαδα θα  απαντήσει με ανάλογο τρόπο στη νέα εισβολή του τρίτου «Αττίλα».
 Αρχική Σελίδα