Δευτέρα, Ιουνίου 24

''Μύθος'' η προεκλογική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη-Σχεδιάζουν αύξηση 15% στα ''χαράτσια"

''Μύθος'' η προεκλογική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη-Σχεδιάζουν αύξηση 15% στα ''χαράτσια"
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Η σύνδεση του κατώτατου με την διαμόρφωση των ασφαλιστικών εισφορών που "επέβαλλε" ο νόμος Κατρούγκαλου μπορεί να συνεχίσει να έχει σοβαρές παρενέργειες σε βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας.
Και αυτό γιατί, εφόσον, αυτή η ''σύνδεση'' διατηρηθεί το 2020-2021 ως έχει  και υλοποιούνταν (σύμφωνα με ένα υποθετικό σενάριο) οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ
για νέες μεγάλες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό ελέω ανάπτυξης,   θα συνεχίσει να προκαλεί διαδοχικές  αυξήσεις-σοκ  στις κατώτατες εισφορές 1,5 εκατομμυρίου αυτοαπασχολούμενων. Και αυτό γιατί οι ελάχιστες εισφορές των αυτοαπασχολούμενων υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού.
Η πρώτη αύξηση σε βάρος των επαγγελματιών συντελέστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 11%, καθώς αντίστοιχη ήταν η αύξηση των ελαχίστων εισφορών των επαγγελματιών.
Θα μπορούσαν, όμως, να συντελεσθούν άλλες δύο διαδοχικές αυξήσεις στις εισφορές των επαγγελματιών τα επόμενα δύο χρόνια, αν  υλοποιούνταν οι εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για διαδοχικές αυξήσεις 7,5% (το 2020) συν 7,5% (το 2021) στον κατώτατο μισθό, ανεξάρτητα, μάλιστα, από το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Και αυτό παρά το γεγονός, ότι ορισμένοι  εκπρόσωποι των επαγγελματιών έχουν ζητήσει αποσύνδεση της εξέλιξης του κατώτατου μισθού από την εξέλιξη των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων. Δηλαδή, πρακτικά, έχουν ζητήσει το "πάγωμα" των κατώτατων εισφορών.
Ο "Μηχανισμός" των ελάχιστων κρατήσεων
Οι επαγγελματίες έχουν ήδη υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της σύνδεσης κατώτατου μισθού -κατωτάτων εισφορών πριν τέσσερις μήνες.
Το Φεβρουάριο, αυξήθηκε ο μικτός κατώτατος μισθός ανήλθε στα 650 ευρώ έναντι των 586 ευρώ που ήταν έως και τον περασμένο Ιανουάριο.
Τον ίδιο μήνα, οι κατώτατες εισφορές ανήλθαν στα 174 ευρώ (26,9% Χ 650 ευρώ) έναντι 157 ευρώ που ήταν έως και τον Ιανουάριο του 2019. Συνεπώς, αυξήθηκαν κατά 17 ευρώ/μήνα και 204 ευρώ σε ετήσια βάση.
Στην υποθετική περίπτωση που εφαρμόζονταν οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών, θα διαμορφώνονταν ως εξής :
* Το 2020 (σ.σ. τον Ιούνιο του εν λόγω έτους) στο ποσό των 187 ευρώ (εισφορές κύριας ασφάλισης –υγείας 26,9% Χ αυξημένος κατώτατος μισθός 698 ευρώ ). Θα αυξηθούν, δηλαδή, κατά μηνιαίως κατά 13 ευρώ και ετησίως 156 ευρώ (187 ευρώ μείον 174 ευρώ /μήνα) .
*Το 2021, οι κατώτατες εισφορές θα έφταναν τα 201 ευρώ/μήνα (εισφορές κύριας ασφάλισης –υγείας 26,9% Χ 751 ευρώ). Θα αυξάνονταν, δηλαδή, κατά 14 ευρώ/μήνα ή 178 ευρώ ετησίως.
Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι επαγγελματίες, κατά την περίοδο 2019 -2021 θα επιβαρύνονταν με επιπλέον εισφορές ύψους 44 ευρώ/μηνα ή 21%.