Παγκόσμια ανησυχία: Έλιωσαν 2 γιγατόνοι πάγου στη Γροιλανδία μέσα σε λίγες ώρες
Μια φωτογραφία που τράβηξε στις 13 Ιουνίου ο Στέφεν Όλσεν του Κέντρου Ωκεανών και Πάγων του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, η οποία δείχνει σκύλους που σέρνουν έλκηθρα να φαίνονται να τρέχουν πάνω στη θάλασσα καθώς περνούν ανάμεσα σε λιωμένους πάγους στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας, έρχεται να υπογραμμίσει τον κίνδυνο
από το ασυνήθιστο για την εποχή λιώσιμο των πάγων.
Παγετοί που εκτείνονται στο 40% της έκτασης της Γροιλανδίας έλιωσαν την περασμένη Πέμπτη με τη συνολική απώλεια πάγου να αποτιμάται στους 2 γιγατόνους (2 δις τόνους) μέσα στην ίδια μέρα.
Η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί με παγετώνες. Η μέση περίοδος τήξης για τη Γροιλανδία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να συμβαίνει τον Ιούλιο.
Το γεγονός ότι φέτος η μαζική τήξη αρχίζει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία είναι ένα κακό σημάδι, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Εξηγούν ότι, αν η κατάσταση αυτή εξελιχθεί, θα μπορούσε να καταγραφεί ένα νέο δυσάρεστο ρεκόρ.
Η Γροιλανδία συγκρατεί τεράστια αποθέματα πάγου, τα οποία αν έλιωναν εντελώς θα ανέβαζαν την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από έξι μέτρα.


  1. 17 Ιουν
    Warming in the is happening. is real. are affecting communities across the globe. More about our project on predicting changes in the Arctic here: . Photo by lead .
  2. The sudden onset of rapid surface melting in Greenland makes a great photo but a difficult environment to live in: find out more about the story behind coordinator 's picture from the news stories that have followed it.