Τετάρτη, Ιουνίου 5

Ο “φτωχός” κύριος Γιούνκερ μένει σε 50 τετραγωνικά και δεν έχει Air Force One

giounkrt
Ο Γιούνκερ στάθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες διαβίωσής του καθώς όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη είναι περιορισμένος σε ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου που σήμαινε ότι ήταν υποχρεωμένος να κάνει τις συναντήσεις του στις οικίες των άλλων ηγετών επειδή όπως είπε «δεν μπορώ να μιλάω με επίσημους επισκέπτες καθισμένος στο κρεβάτι μου».

Καθώς η θητεία του πλησιάζει στο τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο περιοδικό Bild, όπου διαμαρτυρήθηκε ξανά ότι σε αντίθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ιδιωτικό αεροσκάφος, επίκρινε το «γελοίο» γεγονός ότι οι γυναίκες είναι αρκετά λιγότερες από τους άντρες στις κορυφαίες θέσεις ευρωπαϊκής πολιτικής και εξέφρασε την ελπίδα σε 20 χρόνια από σήμερα οι άνθρωποι να έχουν περισσότερο «σεβασμό» για την ΕΕ.
Ο Γιούνκερ στάθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες διαβίωσής του οι οποίες απέχουν από το να χαρακτηριστούν ζηλευτές καθώς όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη είναι περιορισμένος σε ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου που σήμαινε ότι ήταν υποχρεωμένος να κάνει τις συναντήσεις του στις οικίες των άλλων ηγετών επειδή όπως είπε «δεν μπορώ να μιλάω με επίσημους επισκέπτες καθισμένος στο κρεβάτι μου».
Το Bild αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δήλωσε ο Γιούνκερ:
«Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει κατοικία. Ζω σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου 50τ.μ. για 3.250 ευρώ τον μήνα. Ο Ντόναλντ Τουσκ επίσης δεν έχει κατοικία».
Πρόσθεσε μάλιστα άμεσα ότι «από την άλλη πλευρά το γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζει σε μεγαλόπρεπο σπίτι και μας καλεί μερικές φορές όταν χρειάζεται να ξεκουραστούμε. Όλοι οι πρέσβεις έχουν επίσης σπίτια, γνωρίζω αρκετά».
Ο Γιούνκερ διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη ιδιωτικού αεροσκάφους λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν μιλούσα με τον Ντόναλντ Τραμπ συνεχώς κοίταζα το ρολόι μου ώστε να μην χάσω την πτήση για πίσω».
​«Ο Τραμπ έλεγε συνέχεια ‘το αεροπλάνο σου μπορεί να περιμένει’ δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν είχα το δικό μου αεροσκάφος».
Η σχετική αναφορά δεν είναι η πρώτη του Γιούνκερ καθώς το 2014, ενώ βρισκόταν σε εκστρατεία για την προεδρία της Κομισιόν είχε αναφέρει στο Twitter «οι αμερικανοί έχουν το Air Force One. Εγώ όχι. Αλλά παρόλα αυτά κάνω εκστρατεία σε όλη την Ευρώπη:»
Νευριάζει για την αποκάλυψη που είχε γίνει το 2017 ότι είχε ναυλώσει ιδιωτικό τζετ αξίας 24.000 λιρών για τη Ρώμη με εννεαμελή αντιπροσωπεία.
Στη συνέντευξή του στην Bild, ο Γιούνκερ επίσης αναφέρθηκε στο φύλο των Κομισάριων, μόνο εννέα από τους 28 επιτρόπους είναι γυναίκες.
«Όταν έγινε η σύνθεση της Κομισιόν πριν πέντε χρόνια, τα κράτη-μέλη πρότειναν μόνο μία γυναίκα. Φρόντισα ώστε τουλάχιστον εννέα γυναίκες να έχουν θέσεις σε σύνολο 28».
«Συμφωνώ ότι η κατάσταση είναι γελοία, είναι τόσο λίγες οι γυναίκες. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ».
«Το 60% όλων των αποφοίτων είναι γυναίκες έτσι το λιγότερο οι μισοί επίτροποι θα έπρεπε να είναι γυναίκες».
Στο ζήτημα των προσωπικών σχέσεων ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεχωρίζει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Όπως είπε εξεπλάγην από το γεγονός ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή και θα ολοκληρώσει τη θητεία της το 2021 ενώ δήλωσε θλιμμένος από το γεγονός ότι «θα την πάρουν» από αυτόν.
«Είναι ένα αξιαγάπητο έργο τέχνης και νιώθω λυπημένος όταν μου παίρνουν ένα έργο τέχνης. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί άμεσα» ανέφερε.
Όταν η συζήτηση στρέφεται στο Brexit ο Γιούνκερ απορρίπτει κάθε κατηγορία λέγοντας «είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσεις τον πρόεδρο της Κομισιόν για όλα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υπεύθυνη για το Brexit».
Για την κατάσταση στην ΕΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι σε 20 χρόνια από τώρα θα υπάρχει μεγαλύτερη ενσωμάτωση και πιο θερμά αισθήματα απέναντι στην Ένωση.
Αναφερόμενος στο μέλλον δήλωσε πως θα ήθελε οι άνθρωποι να δείχνουν περισσότερο σεβασμό στην ΕΕ. «Στην τελική, έχουμε μία κοινή ευρωπαϊκή μοίρα» κατέληξε.