ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΤΩΡΑ: ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ 54,85%. ΕΡΝΤΟΓΑΝ 44.11. Η ΠΟΛΗ ΣΤΟΥΣ «ΕΛΛΗΝΕΣ;»

poli-ekloges
18:59 Καταμετρημένες ψήφοι – κάλπες που άνοιξαν: %49,55  15.452
Ψήφοι : 4.331.406
Έγκυρα: 4.331.406
Ιμάμογλου: %54,85 – 2.375.721
Γιλντιρίμ: %44,11 – 1.910.625
Πηγή: Πρακτορείο ΑΝΚΑ

Οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη επαναλαμβάνονται μετά την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να ακυρώσει το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης. Μπιναλί Γιλντιρίμ και Εκρέμ Ιμάμογλου διεκδικούν τη δημαρχία.
Έκλεισαν στις 17.00 οι κάλπες στην Κωνσταντινούπολη, οι κάτοικοι της οποίας κλήθηκαν εκ νέου να εκλέξουν δήμαρχο για τα επόμενα πέντε χρόνια, μετά την απόφαση για επανάληψη των τοπικών εκλογών.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και ο πρώην πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, διεκδικούν τη δημαρχία της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας.
Η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη, στις 31 Μαρτίου, ακυρώθηκε από το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) τον προηγούμενο μήνα που διέταξε την επανάληψη των εκλογών.
Στις προηγούμενες εκλογές που ακυρώθηκαν, νικητής είχε αναδειχθεί ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Η συμμετοχή είχε αγγίξει το 83,88%, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, με τον Ιμάμογλου να λαμβάνει το 48,8% των ψήφων και ο Γιλντιρίμ να συγκεντρώνει 48,55%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Το AKP κέρδισε 24 δήμους σε όλη την επαρχία, ενώ το CHP κέρδισε 14.
Τα αποτελέσματα του Μαρτίου ακυρώθηκαν αφότου το AKP και το συμμαχικό εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) προσέφυγαν στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο επικαλούμενοι παρατυπίες και αντιφάσεις γεγονός που υποχρέωσε τον Ιμάμογλου να εγκαταλείψει το δημαρχείο έπειτα από 18 ημέρες.
© AFP 2019 / OZAN KOSE
Ντιμπέιτ Γιλντιρίμ – Ιμάμογλου εν όψει των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη
Σημειώνεται ότι άλλα κόμματα, όπως το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα (DSPΠ), το Ανεξάρτητο Κόμμα της Τουρκίας (BTP), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) κ.α. απέσυραν τους υποψηφίους τους διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου επανάληψης των εκλογών.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε τους ισχυρισμούς των επικριτών.
«Ο μοναδικός σκοπός μας σε αυτή την (εκλογική) διαδικασία ήταν να διασφαλίσουμε ότι το αποτέλεσμα της εθνικής θέλησης καταγράφηκε με τον πιο ακριβή και υγιή τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν.
Σχολιάζοντας την επανάληψη της ψηφοφορίας, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, αναφέρθηκε σε καθήκον των πολιτών της Κωνσταντινούπολης, στις 23 Ιουνίου. «Όσοι είναι σε διακοπές θα πρέπει να επιστρέψουν και να ψηφίσουν», δήλωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογική αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη, οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας που συνεισφέρει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας, έχει προσλάβει προσωπικό χαρακτήρα για τον Ερντογάν καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη συνοικία Κασίμπασα, αλλά και αναδείχθηκε στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, όταν δήμαρχος της πόλης το 1994.
 makeleio.gr