Κυριακή, Ιουνίου 9

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία παρουσιάζει ο πρωθυπουργός

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία παρουσιάζει ο πρωθυπουργός
Tο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία, ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αύριο, στη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 8μ.μ. στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Τέσσερις είναι οι βασικές στοχεύσεις του προγράμματος:
1. Νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με αυξήσεις μισθών.

2. Δικαιότερη φορολογία.
3. Αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
4. Ισχυρό κοινωνικό κράτος και κοινωνική ασφάλεια.
Δίνοντας το στίγμα της προεκλογικής τακτικής του κυβερνητικού κόμματος, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε πως σε ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ "ο κόσμος θα υποφέρει" και υπογράμμισε πως όσα καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ δεν είναι απλά εικασίες, αν ανατρέξουμε στις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και στις θέσεις των στελεχών της ΝΔ για τον φόρο στην Ενέργεια και την επαναφορά του "1 προς 5" στην αναλογία αποχωρήσεων-προσλήψεων στην Δημόσια Διοίκηση.
"Ένα με νοιάζει, να μην είμαστε εδώ ένα χρόνο μετά και να έχουμε ένα κόσμο που σε όλα τα επίπεδα η ζωή του να είναι χειρότερη", τόνισε.
Σημείωσε ότι πολλά από τα αντίμετρα έχουν ήδη εφαρμοστεί, παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση προέβλεπε ότι δεν θα εφαρμοστεί κανένα. "Δεν μειώσαμε συντάξεις και δεν θα μειώσουμε το αφορολόγητο" παρατήρησε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε ότι παραμένουν σε ισχύ αντίμετρα και για το 2019 και για το 2020.
Από την τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου στη Βουλή

Χαρίτσης: Προτεραιότητα ήταν η στήριξη των πιο αδύναμων

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει νέα, στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη.
Για τη νεολαία ειδικότερα, "αυτό που προέχει είναι η δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας"
"Μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 δεσμευτήκαμε ότι η έμφαση πλέον θα δοθεί στη στήριξη της μεσαίας τάξης. Αναφέρομαι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που σήκωσαν μεγάλο μέρος της προσαρμογής το προηγούμενο διάστημα και ακόμα τα βγάζουν πέρα δύσκολα.
Θα εξηγήσουμε σε αυτό τον κόσμο ότι προτεραιότητά μας το προηγούμενο διάστημα ήταν η στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας - γιατί μια κοινωνία δεν μπορεί να παραμείνει συνεκτική και να οραματιστεί ένα πιο ασφαλές και δημιουργικό μέλλον όταν ένα μεγάλο κομμάτι της βρίσκεται στο περιθώριο.
"Ήδη προχωρήσαμε στην επαναφορά της 13ης σύνταξης, στη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, τη σταδιακή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, τις 120 δόσεις για εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε και νέα στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης για αυτούς καθώς και για την τόνωση της ανάπτυξης".
"Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και το άνοιγμά τους σε παραγωγικά στρώματα που μέχρι πρότινος ήταν αποκλεισμένα, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι νέοι επαγγελματίες.
Και φυσικά τη δημοσιονομική εξυγίανση που μειώνει το κόστος δανεισμού και για τις επιχειρήσεις και ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας
Σε ό,τι αφορά τη νεολαία, αυτό που προέχει είναι η δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η ανεργία είναι ακόμη πολύ υψηλή αλλά μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες πλήρους απασχόλησης.
Επιπλέον, προχωρήσαμε στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της ντροπής του υποκατώτατου για τους νέους και έχουμε δεσμευτεί για νέες αυξήσεις μέχρι να αποκατασταθούν όλες οι μνημονιακές απώλειες.
Αυξήσαμε ακόμη και για πρώτη φορά, τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία στο 1% του ΑΕΠ και υπερτριπλασιάσαμε τα κονδύλια για υποτροφίες σε ερευνητές και ακαδημαϊκά προγράμματα, με στόχο την ανάσχεση του braindrain.
Ας μην ξεχνάμε, επίσης, μια σειρά από σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που υλοποίησε η κυβέρνησή μας και αποδεικνύουν την προσήλωσή της σε μια προοδευτική και συμπεριληπτική αντίληψη για τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.
Ανταποκριθήκαμε στην προσδοκία των νέων της χώρας μας να μεγαλώσουν ισότιμα και να δημιουργήσουν μαζί, ανεξάρτητα του αν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, του φύλου τους και του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. (...) Πιστεύουμε βαθιά ότι η κοινωνία μπορεί να κοιτάζει το μέλλον της με αισιοδοξία μόνο όταν δεν αφήνει κανέναν και καμία μας πίσω".

Διαβάστε αναλυτικά

Αχτσιόγλου: Θαυμάσιο άλλοθι για περικοπές η στάση της ΝΔ

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε:
κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου ήταν μία δέσμευσή μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία που κάναμε πράξη, όπως και η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων. Ήταν ένα χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό και μία ακόμη απόδειξη ότι η χώρα έχει αφήσει οριστικά και αμετάκλητα πίσω της τον κύκλο των μνημονίων.
Η ΝΔ είχε ποντάρει τόσο στη μείωση των συντάξεων όσο και στη μείωση του αφορολόγητου την αντιπολιτευτική της τακτική.
Όταν έγινε φανερό ότι αυτές θα ακυρώνονταν από τη σημερινή κυβέρνηση, κατέφυγε στην υποκριτική κατάθεση τροπολογιών και στις δύο περιπτώσεις.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι όταν η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε στη Βουλή την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, η ΝΔ απείχε. Η στάση αυτή μαρτυρά, αν μη τι άλλο, την αναξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και το πώς θυσιάζει στο βωμό εκλογικών σκοπιμοτήτων την υποστήριξη μέτρων που κατά τα λεγόμενά της είναι κοινωνικά αναγκαία.
Τη στάση αυτή ας την κρίνει περαιτέρω ο ελληνικός λαός.
Και πρόσθεσε:
"Είδαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, συγκεκριμένους κύκλους των ευρωπαϊκών θεσμών, να επαναφέρουν μια ατζέντα, η οποία είχε οριστικά αφεθεί στο παρελθόν.
Είδαμε να θέτουν ακόμα και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα, ένα θέμα το οποίο ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, δηλαδή από το 2015. Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο πως αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο θέμα επανέρχεται από συγκεκριμένους κύκλους των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν είναι ασύνδετο με το ότι στην ατζέντα της ΝΔ κυριαρχεί η μείωση του δημοσίου και η επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να τίθενται στην γνώση των πολιτών προκειμένου να τα συνεκτιμήσουν ενόψει των εθνικών εκλογών.
Και πρόσθεσε:
στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτηρίζει ως παροχολογία, δωράκια και επιδόματα εξαγοράς, μπορεί να βρει ένα θαυμάσιο άλλοθι περικοπών στις εκτιμήσεις και τις θέσεις των συντηρητικών κύκλων της ΕΕ.
Παρότι ο κύκλος των μνημονίων έκλεισε οριστικά για τη χώρα, η ‘μνημονιακή ατζέντα' των πολιτικών λιτότητας (μείωσης μισθών, μείωσης προσωπικού στα σχολεία και τα νοσοκομεία, περικοπής συντάξεων, αύξησης των τιμών σε βασικά είδη όπως τα φάρμακα) θα επιστρέψει με μια κυβέρνηση της ΝΔ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το πρόγραμμά της και τα λεγόμενα του προέδρου της".
Σχετικά με το χθεσινό Athens Pride, η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει:   
"Χθες χιλιάδες νέοι άνθρωποι γιόρταζαν περήφανα και πολύχρωμα στην πλατεία Συντάγματος, στο Athens Pride. Ήταν μια υπέροχη απόδειξη ότι ο δρόμος προς την ισότητα και την ελευθερία, ο αγώνας απέναντι σε κάθε μορφή διακρίσεων, παρότι δύσκολος και μακρύς, συγκινεί και κινητοποιεί ολοένα και περισσότερους.
Ήταν μια έμπρακτη απόδειξη ότι οι προοδευτικές διεκδικήσεις αγγίζουν βαθιά τους νέους.
Η σύγκρουση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, λοιπόν, είναι διαχρονική και μπορεί κανείς να την εντοπίσει σε κάθε έκφανση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Η προοδευτική πολιτική εκφράζεται μέσα από τα μέτρα υπέρ των εργαζομένων, των πιο αδύναμων, μέσα από την αύξηση του εισοδήματός τους και την προστασία των δικαιωμάτων τους, μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, μέσα από την προστασία και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέσα από ένα καθαρό και αταλάντευτο μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον φασισμό, απέναντι στον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό, απέναντι σε κάθε μορφής διάκριση. Όλα αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να εμπνεύσουν και να ενεργοποιήσουν κάθε νέο άνθρωπο".

nooz.gr