Κυριακή, Ιουνίου 23

Απατεώνες εκβίαζαν μέσω Διαδικτύου

Απατεώνες εκβίαζαν μέσω Διαδικτύου
Όταν ο… «Μπαλαμπάνης» μιλούσε με τον «ανιψιό», άκουγε ο «Θείος», ο «ξάδελφος» και ο «μάγκας». Ο «αρχηγός» όμως ονειρευόταν καριέρα πολιτικού αλλά λογάριαζε χωρίς τους αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής που σε συνεργασία με το τμήμα Ασφαλείας Αλίμου ετοιμάζονταν να τους περάσουν χειροπέδες.

Την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής αι της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς.
Συνελήφθησαν συνολικά δεκατέσσερα (14) μέλη των παραπάνω εγκληματικών οργανώσεων (11 άντρες και 3 γυναίκες), μεταξύ των οποίων και οι αρχηγοί των δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων. Παράλληλα, συγκατηγορούμενοι είναι δεκαοχτώ (18) ακόμα άτομα.

 Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσαν οι εγκληματικές οργανώσεις, αναφέρεται ότι κατά κύριο λόγο τα αρχηγικά μέλη, εντόπιζαν μέσω αγγελιών (στο διαδίκτυο ή στον έντυπο τύπο) προϊόντα προς πώληση. Στη συνέχεια, προσποιούμενοι τους ενδιαφερόμενους αγοραστές έρχονταν σε επαφή με το υποψήφιο θύμα και αφού το έπειθαν, συμφωνούσαν προφορικά για την αγοροπωλησία του προϊόντος.
Η δράση των τριών σπειρών ξεκίνησε το 2018 και τα μέλη της εργάζονταν, στην κυριολεξία, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μάλιστα, σε μια από τις 255 περιπτώσεις ο «τηλεφωνητής» έκανε λάθος.
Μέλος σπείρας: Έλα φίλε, τι έγινε με τα αρνιά που σου ζήτησα για την βάφτιση;
Θύμα: Ποια βάφτιση; Γάμο δεν μου είχες πει;
Μέλος σπείρας: Ναι, ρε φίλε μπερδεύτηκα…. Γαμοβάφτιση είναι τελικά.
Σε άλλη περίπτωση, τα μέλη της σπείρας κατάφεραν να εξαπατήσουν έναν υπάλληλο εταιρείας μεταφοράς χρημάτων σε πόλη της περιφέρειας όπου οι πολίτες γνωρίζονται μεταξύ τους. Εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης φαρμακείου «που είχε μεγάλη ανάγκη να στείλει άμεσα στο παιδί του χρήματα και θα περνούσε λίγο αργότερα να δώσει το ποσό στον υπάλληλο» λέει αξιωματικός της Ασφάλειας που χειρίστηκε την υπόθεση. «Όπως καταλαβαίνετε, η ώρα πέρασε, ο φαρμακοποιός δεν πήγε να δώσει τα χρήματα και ο υπάλληλος τον πήρε τηλέφωνο αλλά ο… πραγματικός φαρμακοποιός δεν ήξερε τίποτα».
Προκειμένου να γίνουν ακόμα πιο πειστικοί, κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό με αποδέκτη το υποψήφιο θύμα, μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας ( e – banking ). Έπειτα, απέστελλαν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω διαδικτυακών εφαρμογών το πλαστό αποδεικτικό στον παθόντα, στο οποίο ουδέποτε αναφέρονταν τα πραγματικά στοιχεία του καταθέτη.
Αξίζει να τονιστεί ότι, οι δράστες εκμεταλλευόμενοι τη διαδικασία VALEUR του τραπεζικού συστήματος, φρόντιζαν πάντα η υποτιθέμενη κατάθεση χρημάτων να γίνεται από διαφορετική τράπεζα σε σχέση με αυτή που διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό το θύμα, ώστε να είναι αδύνατο να ελεγχθεί η πίστωση του χρηματικού ποσού στο λογαριασμό του, εφόσον το χρονικό διάστημα που απαιτείται σε αυτή τη διαδικασία είναι περίπου δύο ημέρες.
Από τα «πλοκάμια» της σπείρας δεν γλίτωσαν ακόμα και πολυτελή ξενοδοχεία. Τα μέλη της σπείρας «έκλειναν» σουίτες αντί 3 και 4 χιλιάδων ευρώ και στη συνέχεια έκαναν κατάθεση χρημάτων, στέλνοντας στο ξενοδοχείο ένα πλαστό καταθετήριο. Όμως είχαν καταθέσει, επίτηδες, μεγαλύτερο ποσό και έτσι ζητούσαν από τους υπεύθυνους «να τους επιστρέψουν τα παραπάνω χρήματα». Όσοι πείθονταν και το έκαναν έχαναν και τα λεφτά αλλά και στις σουίτες δεν πήγαινε ποτέ κανείς.
Το θράσος τους όμως δεν είχε τέλος. Όταν κατάφερναν να πάρουν στα χέρια τους ένα αυτοκίνητο, χωρίς ποτέ ο πωλητής να δει το χρώμα του χρήματος, προσπαθούσαν να το πουλήσουν σε κάποιον άλλο ή σε μάντρα αυτοκινήτων. Αν δεν στέκονταν τυχεροί επικοινωνούσαν με το αρχικό θύμα και το εκβίαζαν λέγοντας πως «αν θέλεις να σου επιστρέψουμε το αυτοκίνητο σου, θα μας δώσεις ένα χρηματικό ποσό».
Τις επόμενες μέρες θα γίνει δημοσιοποίηση της ταυτότητας και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι τους κατηγορούμενους θα αναγνωρίσουν και άλλα θύματα απ όλη την Ελλάδα.