Παρασκευή, Ιουνίου 21

Τα πολλαπλά οφέλη από την κατανάλωση των μυδιών

Τα πολλαπλά οφέλη από την κατανάλωση των μυδιών
Από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα, τα οστρακοειδή και ειδικότερα τα μύδια καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα. Η ευκολία με την οποία συλλέγονται, σε συνδυασμό με την αφθονία σε όλες σχεδόν τις θάλασσες του πλανήτη, οδήγησαν στην συστηματική καλλιέργεια των νόστιμων θαλασσινών,
τροφοδοτώντας τον οργανισμό μας με μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μύδια λίγο καλύτερα….
Όπως αναφέραμε τα μύδια καταναλώνονται εδώ και αιώνες. Ωστόσο, η συστηματική εκτροφή ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 με την άνοδο της βιομηχανίας τροφίμων. Ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξής και τα τεράστια οικονομικά οφέλη που απέφερε το εμπόριο από τα μύδια, είχε ως αποτέλεσμα η φήμη τους να εκτοξευθεί.
Ταυτόχρονα, η πλήρης αποκωδικοποίηση στη σύνθεση τους, μας έδωσε να καταλάβουμε ότι τα μύδια δεν είναι μόνο μια νόστιμη τροφή και μια εύκολη καλλιέργεια, αλλά αποτελούν έναν διατροφικό θησαυρό που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

Οφέλη
Τα μύδια περιέχουν στη σύνθεση τους πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού.
Αναλυτικότερα,
Πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά: Τα θαλασσινά (κυρίως τα οστρακοειδή) είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλά σε λιπαρά. Γεγονός που τα καθιστά ιδανική τροφή για όσους θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους ή να χάσουν τα περιττά κιλά.
Σίδηρος: Το ποσοστό πρωτεϊνών και σιδήρου που περιέχουν είναι περίπου ανάλογο με αυτό που υπάρχει στο κόκκινο κρέας. Συνεπώς, τα νόστιμα οστρακοειδή συνιστούν εξαιρετική, εναλλακτική πηγή των δύο πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.
Ο σίδηρος και η πρωτεΐνη, συμβάλλουν στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας στο σώμα, βελτιώνουν τη διάθεση και βοηθούν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας. Συμβάλλουν επίσης στην ανοικοδόμηση των μυών και τονώνουν τους ιστούς της επιδερμίδας.
Βιταμίνες A & B12: Η βιταμίνη Α είναι μια σπουδαία μικροθρεπτική ουσία, απαραίτητη για την υγεία των ματιών, της επιδερμίδας και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη Β12 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Ωστόσο, πρόκειται για μια χημική ένωση που ο οργανισμό αδυνατεί να παραγάγει από μόνος του, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμφανίζει ανεπάρκεια.
Δεδομένου ότι τα μύδια αποτελούν μια από τις ελάχιστες φυσικές πηγές βιταμίνης Β12, η κατανάλωση τους μια φορά την εβδομάδα, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της συνολικής υγείας του οργανισμού.
 Άλλες πηγές βιταμίνης Β12, εκτός από τα οστρακοειδή είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Πρόκειται για σπουδαίες ενώσεις που διακρίνονται για την ικανότητα να βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου: Τα μύδια βοηθούν στη τόνωση του κυκλοφορικού, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, μπορούν να δράσουν κατά των φλεγμονών και να ανακουφίσουν τα επώδυνα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.govastileto.gr