Δευτέρα, Ιουνίου 17

«Να αναδειχτούν τα μοναδικά μνημεία της αρχαιότητας»

Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
 Την ανάγκη προκειμένου να συνεχιστεί η αρχαιολογική σκαπάνη, στα ονομαστά μνημεία της Ηλείας που εξακολουθούν να βρίσκονται στην αφάνεια, εκφράζουν οι τοπικές κοινωνίες στο Νομό.
Με αφορμή την πρόσφατη έγκριση κονδυλίου από το πρόγραμμα leader της ΑΝ.ΟΛ. για την αναστήλωση του αρχαίου Αίπυ στην Πλατιάνα, ανάλογες δράσεις θα πρέπει να γίνουν και σε άλλες περιοχές του Νομού όπου υπάρχουν αξιοθαύμαστα μνημεία της αρχαιότητας,
που  μέχρι στιγμής δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Ανάμεσα σε αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους είναι οι ναοί της Αθηνάς στην Αλιφείρα και τη Σκιλλουντία, η Αρχαία Σαμία στο Κ. Σαμικό, το Αρχαίο Λέπρεο,  το Τυπαίον όρος στα Μακρίσια, ο ναός της Αρτέμιδας, το μυκηναϊκό νεκροταφείο στη Δαφνούλα κ.α.
Συγχρόνως στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και μοναδικά μνημεία, μεταγενέστερης εποχής, στα οποία είτε έχουν γίνει μερικές παρεμβάσεις (Ιεράς Μονής Ίσοβας στην Τρυπητή), είτε  βρίσκονται στη διαρκή φθορά του χρόνου (Φράγκικο Κάστρο Αγίας Ελένης στη Θεισόα).
Αναγκαίες παρεμβάσεις  απαιτεί εξάλλου και η Αρχ. Ήλιδα, που στο μακρινό παρελθόν ήταν η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού παρά τις δράσεις που δρομολογήθηκαν κατά καιρούς η ιστορική περιοχή είτε έπεφτε στη σκιά άλλων μνημείων, είτε έλειπε η πολιτική βούληση με αποτέλεσμα να μην καταφέρει ποτέ να γίνει προορισμός.
Οι επισκέπτες
Στους περισσότερους κατοίκους  στην παραπάνω περιοχή,  είναι γνωστή η απογοήτευση που νιώθουν οι τουρίστες (κυρίως από το εξωτερικό), οι οποίοι διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα προκειμένου να επισκεφτούν τα μοναδικά έργα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά αντικρίζουν μόνο πέτρες και χώματα…
Η ανάδειξη και αξιοποίηση των παραπάνω αρχαιολογικών μνημείων, ταυτόχρονα θα προσφέρει και οικονομική ανάκαμψη στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της εγκατάλειψης.
Κάτι τέτοιο ωστόσο απαιτεί την ένταξη των ανασκαφικών έργων σε διάφορα κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί τόσο στους δήμους,  όσο και στους αρμόδιους φορείς του ΥΠ.ΠΟ.
Από τους κατοίκους της περιοχή ς αλλά και από γνώστες   της υπάρχουσας κατάστασης στα  μνημεία, εκφράζεται η ανάγκη προκειμένου να διατεθούν χρήματα για την περαιτέρω αξιοποίηση των  αρχαιολογικών χώρων.
Να αναφερθεί ότι εκ μέρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει αναφερθεί στο παρελθόν  ότι λόγω των αναγκαίων πιστώσεων, το βάρος έχει ριχτεί ιδιαίτερα στις σωστικές ανασκαφές.