Παρασκευή, Ιουνίου 14

Όλοι οι τρόποι για να δυναμώσουν τα κόκκαλά σας

Όλοι οι τρόποι για να δυναμώσουν τα κόκκαλά σας
Δυναμώστε τα οστά σας
Πριν διαβάσετε τα κόλπα για να δυναμώσετε τα κόκαλά σας ελέγξτε την ισορροπία σας
Σταθείτε στο ένα πόδι, βάλτε τα χέρια σας ανοιχτά στο πλάι και κρατήστε την ισορροπία σας.
Κλείστε τα μάτια και σταθείτε, έτσι, όση ώρα μπορείτε.
Αν δεν ξεπεράσετε τα 15 δευτερόλεπτα, τότε υπάρχει έλλειψη ισορροπίας και υπάρχει κίνδυνος να πέσετε και μπορεί να πάθετε κάταγμα, αν είσαστε άνω των 50 ετών.

Όταν δεν κινούμαστε χάνουμε 1% απώλεια οστικής μάζας κάθε μήνα.

Με την αύξηση της ηλικίας τα κόκαλα χάνουν ένα μέρος της μάζας τους, γιατί υπάρχει ατροφία λόγω αχρησίας.
Η απώλεια των οιστρογόνων στις γυναίκες και η απώλεια τεστοστερόνης στους άνδρες, οδηγούν σε απώλεια οστικής μάζας.
Βέβαια, υπάρχει και γενετική προδιάθεση στην οστική απώλεια.
Η οστική απώλεια συνδέεται και με την απώλεια μυϊκής μάζας, λόγω αχρησίας, γιατί και οι μυς παίζουν ρόλο στη διατήρηση της δύναμης των οστών. Η επαύξηση και η διατήρηση της άπαχης μυϊκής μάζας επιβάλλει στα οστά το είδος της πίεσης που τα ενισχύει.

Τα οστά ανακατασκευάζονται κάθε 10 χρόνια.

Αν δεν τους παρέχετε θρεπτικά συστατικά, τότε το σώμα θα χαραμίσει ενέργεια για να τα διατηρήσει αυτά, αλλά και τους μυς που τα δυναμώνουν. Όσο αυξάνεται η ηλικία υπάρχει κίνδυνος πτώσης και κατάγματος, γι΄αυτό πρέπει να να προσέχετε την υγεία των οστών σας.
  • Οι οστεοβλάστες βοηθούν στο σχηματισμό νέου οστού και
  • οι οστεοκλάστες απορροφούν τα γερασμένα οστά.

Η μεσοκυττάρια ουσία από κολλαγόνο και ασβέστιο προσφέρει ενίσχυση.

Ο οστικός φλοιός προσφέρει σκληρότητα και ενότητα και αποτελεί το εξωτερικό μέρος του οστού και το σπογγώδες οστό στο εσωτερικό προσδίδει ελαστικότητα και συμπιεστική δύναμη στο σκελετό.
Το οστικό υλικό διαθέτει μια μεσοκυττάρια ουσία από κολλαγόνο και μια μεσοκυττάρια ουσία από ασβέστιο και η δομή του οστού είναι δυναμική, γιατί το οστό έχει την ικανότητα να αναπλάθεται ανάλογα με τις ανάγκες, όπως σε επανένωση μετά από κάταγμα.
Κολλαγόνο: Γήρανση, Δέρμα, Οστά και Αρθρώσεις 

Τα οστά χρειάζονται μια σταθερή παροχή από

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την σκλήρυνση των πρωτεϊνών κολλαγόνου για τη δόμηση των οστών. Το μειονέκτημα είναι πως η ενίσχυση σε ασβέστιο σταθεροποιεί τις πλάκες μέσα στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλείται σκλήρυνση και αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και η καρδιά εργάζεται σκληρότερα.

Για να μετακινηθεί το ασβέστιο από το αίμα προς τα κόκκαλα, απαιτείται βιταμίνη Κ2.

Ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει μέχρι 18 εκατοστά ύψος από κατάγματα στους σπονδύλους. Η οστεοπόρωση δεν οφείλεται μόνο σε έλλειψη ασβεστίου, αλλά και σε υπερβολική απώλεια ασβεστίου.
Για περισσότερα Οστεοπόρωση: Δεν αφορά την μειωμένη λήψη, αλλά την απώλεια ασβεστίου 
θα έχετε έλλειψη ασβεστίου.

Τα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Για να εξασφαλιστούν τα φυσιολογικά επίπεδα μειώνεται η αποβολή ασβεστίου μέσω ούρων, αυξάνεται η απορρόφηση από τον πεπτικό σωλήνα αλλά και η επαναρρόφηση από τα οστά.

Μπορείτε να δείτε και Το ασβέστιο και η απορρόφησή του 

Το βόριο σε δόση 3 mg μειώνει την ποσότητα ασβεστίου και μαγνησίου που αποβάλλεται με τα ούρα.
Η βιταμίνη Β12 βοηθά τη λειτουργία των οστεοβλαστών και γι΄αυτό όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12 έχουν οστεοπόρωση.
Βιταμίνη Β12: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής της 
Η ενεργή βιταμίνη D, που παράγεται όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου, επιτρέπει στο ασβέστιο να φύγει από το έντερο και να εισέλθει στο αίμα. Η βιταμίνη D εργάζεται, επίσης, στα νεφρά, για να προληφθεί η απώλεια ασβεστίου. που διαφορετικά θα αποβαλλόταν.
Όσο μεγαλώνει κάποιος η ικανότητα να κατασκευάζει βιταμίνη D μέσω του δέρματος μειώνεται. Επίσης, όσο κάποιος μεγαλώνει μένει σε κλειστούς χώρους και εκτίθεται λιγότερο στον ήλιο.
Βιταμίνη D: Πως να την ενισχύσουμε ακόμη και τον Χειμώνα 

Η ανάπλαση των οστών

-Επαναρρόφηση
Τα κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες διαλύουν το παλιό οστό και δημιουργούν μικρές κοιλότητες.
-Ανάπλαση
Τα κύτταρα που ονομάζονται οστεοβλάστες κατασκευάζουν νέο οστό, γεμίζοντας τις κοιλότητες με ασβέστιο.
Η οστική επαναρρόφηση και ο σχηματισμός οστού συμβαίνουν ταυτόχρονα και υπάρχει ισορροπία.

Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, υπάρχει απώλεια οστικής μάζας.

Η οστική ανάπλαση συμβαίνει μέσω ηλεκτρισμού, με τη μορφή χαμηλών ενεργειακών κυμάτων, που δημιουργούν πίεση στο οστό. Για το σχηματισμό οστού, χρειάζεται η φόρτιση που γίνεται με γυμναστικές ασκήσεις, με άρση βαρών και με τη δόμηση των μυών που προκαλούν πίεση στα οστά.
Η γυμναστική με αντιστάσεις διεγείρει το ηλεκτρικό φορτίο και ασκεί μεγαλύτερη δύναμη στο οστό, προκαλώντας την ανάπλασή του, χτίζει τους μυς και αυξάνει την αίσθηση της ισορροπίας και δεν υπάρχει κίνδυνος πτώσης.
Η άσκηση με αντιστάσεις ενεργοποιεί ένα γονίδιο που κατασκευάζει μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί τους οστεοβλάστες να εργαστούν για τη δόμηση των οστών, που διαφορετικά θα εξελίσσονταν σε λιποκύτταρα.

Η άσκηση είναι εξίσου αποτελεσματική με πολλά φάρμακα 

Στα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης, η οστική απώλεια αυξάνεται κατά 2-4% για το δοκιδωτό οστό και 1-2% για τον οστικό φλοιό και μετά η μείωση επανέρχεται στη 1/2 εκατοστιαία μονάδα ανά έτος. Μην παίρνετε συνθετικά οιστρογόνα. Αυτά ενισχύουν τα οστά, αλλά αυξάνουν τις εξάψεις και την αϋπνία.
Βότανα με οιστρογονική δράση 

Η οστεοπόρωση προκαλείται από μείωση της οστικής μάζας ή της οστικής πυκνότητας. Η οστεοπενία είναι πρόδρομος της οστεοπόρωσης.

Οι παράγοντες κινδύνου είναι

Αποτέλεσμα της οστεοπόρωσης είναι οι πόνοι στη μέση, η απώλεια ύψους, οι ρήξεις των οστών της σπονδυλικής στήλης και τα κατάγματα από πτώσεις. Οι μικροσκοπικοί λίθοι μέσα στους ημικύκλιους σωλήνες κινούνται μέσα σε ένα παχύρρευστο υγρό, ανάλογα με τις κινήσεις μας. Με τον καιρό οι λίθοι παθαίνουν οστεοπόρωση και δεν κινούνται και προκαλούν ιλίγγους, απώλεια ισορροπίας και πτώσεις.
Για την πρόληψη άρα της οστεοπόρωσης απαραίτητο είναι να αναπλάθετε τα οστά, να δομείτε τους μυς και να μάθετε να πέφτετε.
Ένα συμπλήρωμα διατροφής D3 & K2 αρκεί αν η λήψη ασβεστίου και μαγνησίου είναι ικανοποιητική από τη διατροφή σας. Αν δεν λαμβάνετε τροφές που περιέχουν ασβέστιο και μαγνήσιο επιλέξτε ένα συμπλήρωμα διατροφής που τα περιλαμβάνει όλα (ασβέστιο, μαγνήσιο, D3 και Κ2).
Για περισσότερα: Η ανοησία λήψης μεμονωμένων θρεπτικών ουσιών: Συνεργία Βιταμίνης D3-Βιταμίνης Κ2-Μαγνησίου-Ασβεστίου 
Αν έχετε οστεοπόρωση πρέπει να αποφεύγετε τη δίαιτα με πρωτεΐνες και ανθρακούχα ποτά. Τα οξέα απορροφούν το ασβέστιο από τα οστά.

Το τρώμε καθημερινά αγνοώντας πως μας «κλέβει» βιταμίνες και μέταλλα 

Το πολύ αλάτι, δηλαδή το νάτριο αυξάνει, επίσης, την αποβολή του ασβεστίου.
Ακόμη, το υπερβολικό αλκοόλ, η υπερκατανάλωση καφεΐνης, το κάπνισμα και η βιταμίνη Α σε ποσότητα μεγαλύτερη από 2.500 mg, αυξάνουν την αποβολή ασβεστίου.
Το κεφίρ και το νάττο αυξάνουν τη βιταμίνη Κ2 και αποτρέπουν το θάνατο των οστεοβλαστών.
Βιταμίνη Κ2 ο χαμένος κρίκος στη σύγχρονη Διατροφή 

Πηγή: Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά για το www.emedi.gr   

«Τροφή-Φάρμακο»: Για την οστεοπόρωση καλό είναι να προτιμήσετε ΦΥΣΙΚΕΣ λύσεις όπως:

– τα φύκια AFA, Εμπεριέχουν μαγνήσιο και ασβέστιο, ενώ η βιταμινική σύνθεσή τους είναι πολύ ανώτερη οποιουδήποτε σκευάσματος πολυβιταμινών που κυκλοφορεί. Σε πρόσφατη έρευνα του Νοσοκομείου του Yalee, New Heaven αξιολογήθηκαν 257 διαφορετικές μάρκες πολυβιταμινών σε χάπια, διαπιστώθηκε ότι
  • το 80% των σκευασμάτων ήταν ακατάλληλα, ατελή ή όχι ισορροπημένα.

Με τα άγρια γαλαζοπράσινα φύκια τα πράγματα είναι διαφορετικά: η εξισορροπημένη σύνθεσή τους σε βιταμίνες βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την ανθρώπινη βιοχημεία για την μέγιστη αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν
– το Πρωτόγαλα ή Colostrum: Που Βοηθά στην ανάπτυξη και τον σωστό σχηματισμό των οστών, αλλά ΚΑΙ στην ανάλπασή τους
– τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Που συντελούν στην αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στα οστά και κατά συνέπεια συντελούν στην προφύλαξη της πυκνότητας των οστών και την μείωση του κινδύνου παρουσίας οστεοπόρωσης. Τα πρωτόγαλα και ωμέγα 3 συντελούν ΚΑΙ στην παραγωγή βιταμίνης D
– Και βέβαια το εξαιρετικής ποιότητας και δραστικότητας ΒΙΟΕΝΕΡΓΟ κολλαγόνο (προϊόν μελέτης του πανεπιστημίου Αθηνών), το οποίο: Χτίζει και επαναδομεί την μεσοκυττάρια ουσία των οστών και Βελτιώνει την μηχανική αντοχή των οστών.
Με καθημερινή λήψη επιτυγχάνουμε να αυξήσουμε την οστική μας πυκνότητα, κάτι που δυναμώνει άμεσα και τις αρθρώσεις και τα οστά μας ενώ ταυτόχρονα τα πεπτίδια του κολλαγόνου διεγείρουν την δραστηριότητα των οστεοβλαστών (ουσία που κτίζει τα οστά). 
Όσοι ενδιαφέρεστε να το/α εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com
https://www.proionta-tis-fisis.com