Πέμπτη, Ιουνίου 27

Αύριο βγαίνουν οι βαθμολογίες – Πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα μπει την Παρασκευή, καθώς το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις βαθμολογίες.
Ειδικότερα, οι καταστάσεις με τις βαθμολογίες των υποψηφίων θα αναρτηθούν το μεσημέρι της Παρασκευής στα λύκεια όλης της χώρας και θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Οι υποψήφιοι θα µπορούν να ενηµερωθούν και από την ιστοσελίδα του υπουργείου, http://exams.it.minedu.gov.gr, αφού οι βαθµοί θα αναρτηθούν και εκεί.
Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι αναμένουν και τους βαθμούς των ειδικών µαθηµάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την οριστική υποβολή του µηχανογραφικού, η οποία έχει οριστεί για τις 15 Ιουλίου.
Πάντως, το υπουργείο Παιδείας µπορεί να δώσει παράταση στην τελική ηµεροµηνία κατάθεσης του µηχανογραφικού, σε περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις -και λόγω της διεξαγωγής των εκλογών.
Μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας, ωστόσο, καµία υποβολήδεν θα γίνεται δεκτή ούτε και τροποποίηση στο δελτίο.
Οι εκτιµήσεις για τις βάσεις ανά επιστηµονικό πεδίο
«Ελεύθερη πτώση» φαίνεται πως θα κάνουν φέτος οι βάσεις στα πανεπιστήμια σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ακόμη και σε υψηλόβαθμες σχολές, µε μοναδική εξαίρεση το 1οΠεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα.
Οι καθηγητές, παρόλο που η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις δεν έχει ολοκληρωθεί, κάνουν λόγο για χαμηλές επιδόσεις στα περισσότερα µαθήµατα, κάτι που µαζί µε άλλους παράγοντες θα επιφέρουν πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ.
Ωστόσο, καθηγητές και ειδικοί είναι ακόμα επιφυλακτικοί, έως ότου ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση των γραπτών και ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων όλων των υποψηφίων.
Αυτή τη στιγμή, πάντως, η εικόνα όσον αφορά στην πορεία των βάσεων έχει ως εξής:
1ο Επιστηµονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών): Είναι το µοναδικό πεδίο που δεν φαίνεται να «έχει» πτωτική πορεία στα µόρια εισαγωγής, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στα βασικά µαθήµατα του πεδίου δεν έχουν σηµαντικές διακυµάνσεις από πέρυσι. Λατινικά, Ιστορία και Αρχαία δεν προβληµάτισαν ιδιαίτερα τους υποψήφιους και οι καθηγητές εκτιµούν ότι οι βαθµολογίες θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Ταυτόχρονα δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα ούτε ο αριθµός των εισακτέων. Συνεπώς, σε κάποια τµήµατα του πεδίου οι βάσεις θα έχουν µικρή άνοδο και σε άλλα θα παραµείνουν σταθερές.
2ο Επιστηµονικό Πεδίο (Θετικών Επιστηµών): Σε Μαθηµατικά και κυρίως σε Φυσική και Χηµεία (πολύ περισσότερο) οι επιδόσεις των υποψηφίων αναµένονται χαµηλές. Οι βάσεις σίγουρα θα έχουν πτωτική πορεία. Μάλιστα, εκπαιδευτικοί εκτιµούν ότι η πτώση των βάσεων θα είναι σηµαντική ακόµη και στις κορυφαίες πολυτεχνικές σχολές – όχι µόνο της περιφέρειας, αλλά και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
3ο Επιστηµονικό Πεδίο (Επιστηµών Υγείας και Ζωής): Με τα διαθέσιµα στοιχεία φαίνεται να καταγράφεται µικρή πτώση των βάσεων, οριακή στις υψηλόβαθµες σχολές. Ωστόσο, οι καθηγητές είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί στις εκτιµήσεις τους, διότι δεν έχει σχηµατιστεί σαφής εικόνα για τη βαθµολόγηση του µαθήµατος µε τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας, τη Βιολογία.
4ο Επιστηµονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονοµίας και Πληροφορικής): Και σε αυτό το πεδίο φαίνεται ότι θα σηµειωθεί πτώση των βάσεων, µε περισσότερο ευνοημένους όσους στοχεύουν στις οικονοµικές επιστήµες. Η πτώση των βάσεων δεν είναι, όµως, ορατή για τις στρατιωτικές σχολές, πυροσβεστικές, Λιµενικού, παιδαγωγικές.
Τι να προσέξετε στην υποβολή του μηχανογραφικού
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων στη διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου τους.
Οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους έως τις 15 Ιουλίου.
Τα βασικότερα σημεία που καλούνται να προσέξουν είναι:
  • Ο αριθμός που παραθέτουν δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας τους, που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόριά τους είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή τους σε κάθε τμήμα. Συνεπώς, η αρίθμηση πρέπει να είναι προσεκτική και να εκφράζει πράγματι την επιθυμία τους.
  • Ένας μαθητής, μπορεί εάν το επιθυμεί να δηλώσει ακόμα και όλα τα τμήματα από πεδίο ή τα πεδία που έχει πρόσβαση. Έτσι, ειδικά φέτος και ανεξαρτήτως βαθμολογίας, δεν υπάρχει λόγος για στενές και περιοριστικές επιλογές.
  • Οι μαθητές δεν πρέπει να παρασύρονται από ενδεχόμενη υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία που μπορεί να συγκεντρώθηκε σε προηγούμενες εξετάσεις. Το ότι έχουν συγκεντρώσει πολλά μόρια, δεν είναι λόγος για να δηλώσουν μόνο 2-3 σχολές στο μηχανογραφικό. Το ίδιο ισχύει αν συγκέντρωσαν λίγα μόρια. Πρέπει να διασφαλίσουν πως είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα, έχουν δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων των βάσεων.
  • Δεν πρέπει να αλλάζουν τις επιλογές τους επειδή είχαν καλύτερη επίδοση απ’ ότι περίμεναν. Το γεγονός πως πολλοί υποψήφιοι αποφεύγουν να δηλώσουν τμήματα που χρειάζονται λιγότερα μόρια από όσα έχουν συγκεντρώσει ή που δηλώνουν τμήματα στο ύψος της βαθμολογίας τους -δίχως πράγματι να τα θέλουν μόνο και μόνο για να μην «χαραμίσουν» τα μόριά τους- αποτελεί ένα από τα κλασικά λάθη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα».
Υπενθυμίζεται ότι, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο, μπορούν να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση).
Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») ως και την Δευτέρα 15-7-2019. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Τονίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική, και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.