Χοληστερόλη. Που ωφελεί, που βλάπτει, γιατί η στατίνες δεν λειτουργούν;

holisteroli-pou-ofelei-pou-vlaptei-giati-oi-statines-den-leitourgoun

Χοληστερόλη. Που ωφελεί, που βλάπτει, γιατί η στατίνες δεν λειτουργούν;

Ήμουν νιος και γέρασα ακούγοντας το ίδιο αναποτελεσματικό τροπάριο.
Κακή χοληστερόλη; Από την μια στατίνες γεμάτες προβλήματα λόγω σοβαρών παρενεργειών και από την άλλη ένας μακρύς κατάλογος απαγορευμένων τροφών χωρίς ουσιαστικό, ριζικό αποτέλεσμα.
Και βέβαια χωρίς αποτέλεσμα, καθώς ΔΕΝ είναι οι τροφές που την ανεβάζουν: Απενοχοποιείται Επιτέλους η Χοληστερίνη 

Προς τι λοιπόν όλο αυτό το μπέρδεμα;

Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι προτιμούν να χρησιμοποιούν τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για να μειώσουν τη χοληστερόλη τους, χωρίς να έχουν ιδέα τι είναι στην πραγματικότητα αυτή.
Το αδιανόητο για εμένα προσωπικά είναι ότι ενώ καταλαβαίνουν ότι αυτά τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα θα τους κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό επιμένουν ως αμνοί στο προαύλιο του σφαγείου.
Βλέπετε, τεράστια τα έσοδα από τις στατίνες για τις φαρμακευτικές εταιρίες παραγωγής και διακίνησης και ποιος ο λόγος να διαταραχτεί!
Άλλωστε είναι γεγονός πως τις παρενέργειας των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων λίγο πολύ τις έχουμε αποδεχτεί, ποιος ο λόγος να καινοτομήσουμε βγαίνοντας από το μαντρί;
“Τροφή”: Για να έχετε απτή εικόνα του θέματος και να αντιληφθείτε τι παίζεται. Μέσα σε μία δεκαετία που πουλιώταν το lipitor για την χοληστερίνη, έχασε δίκες που αφορούσαν σοβαρότατες παρενέργειες ΜΗ αναστρέψιμες και πλήρωσε από ότι μπορώ να θυμηθώ σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Και ίσως σκεφτείτε ότι να, κάτι έγινε.
Τι θα σκεφτείτε όμως όταν μάθετε ότι το αντίστοιχο διάστημα από αυτό και ΜΟΝΟΝ το φάρμακο η εταιρία έβγαλε ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ; Πόσο μικρή μοιάζει πλέον η αποζημίωση και πως μπορεί να αποζημιωθεί κάποιος ο οποίος έχασε το συκώτι του για παράδειγμα;
Συνεχίζουμε…

Με λόγια απλά, που ωφελεί η χοληστερόλη; 

 • Το σώμα μας χρειάζεται την χοληστερόλη για να λειτουργήσει σωστά. Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης λιποδιαλυτή ουσία που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος. 
 • Το ήπαρ χρειάζεται επαρκή ποσότητα χοληστερόλης για να καταστήσει το χολικό οξύ απαραίτητο για τις πεπτικές διαδικασίες. Όταν χάνουμε τη χοληστερόλη, το πεπτικό μας σύστημα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά.
 • Σε ότι αφορά την εγκεφαλική λειτουργία, η χοληστερόλη είναι πολύ σημαντική για τη σύνδεση των νευρώνων και τη μετάδοση μηνυμάτων. Σας επιτρέπει απλά να σκεφτείτε, να διαμορφώσετε μνήμες και να μάθετε νέα πράγματα.
 • Μάλιστα σύμφωνα με πολλές μελέτες, τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά επεισόδια ενώ η ανεπάρκεια της χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, βίαιη συμπεριφορά και σκέψεις αυτοκτονίας.

Υπάρχουν μερικά είδη χοληστερόλης. Ορισμένα από αυτά χαρακτηρίζονται ως καλά και κάποια ως κακά:

– Lip Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, (HDL) αυτή είναι γνωστή ως η καλή χοληστερόλη.
Βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερόλης (κακής) από τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, των αρτηριών και το αίμα και τα μεταφέρει στο ήπαρ όπου επεξεργάζονται και εξαλείφονται.
– Lip Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, (LDL) αυτή χαρακτηρίζεται ως η κακή χοληστερόλη.
Μεταφέρει χοληστερόλη στην κυκλοφορία του αίματος και επισκευάζει προβλήματα που προκύπτουν στα αγγεία και τις αρτηρίες από φλεγμονές. Προωθεί όμως έτσι τη συσσώρευση πλάκας χοληστερόλης (αθηρωματική) στα αρτηριακά τοιχώματα και γι’ αυτό ενώ το έργο που επιτελεί είναι απόλυτα ωφέλιμο, θεωρείται “κακή”.
Οφείλουμε να το καταλάβουμε άπαξ και δια παντός. ΔΕΝ είναι η χοληστερίνη αυτή, καθαυτή το πρόβλημα, αλλά η ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΊΑ μεταξύ τους: Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης

Όπως προανέφερα, οι φυσιολογικές χοληστερόλες είναι απαραίτητες για ορισμένες λειτουργίες στο σώμα μας και τις χρειαζόμαστε όλοι.

Ωστόσο, μπορούν να ξεφύγουν από τα φυσιολογικά όρια και αυτό συμβαίνει όταν η χοληστερόλη αυτή οξειδώνεται από το οξειδωτικό στρες που συμβαίνει στο σώμα μας ως αποτέλεσμα ενός φτωχού τρόπου ζωής και διατροφικών επιλογών.
Οξειδωτικό Στρες: Τι είναι και πως να το αντιμετωπίσετε φυσικά.

Συνήθως προκαλείται από ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν,

Επίσης, μια κακή διατροφή χωρίς ισορροπία, που περιέχει

– υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη,
αλάτι,
– υποπροϊόντα κρέατος ή και το κρέας μη ελεύθερης βοσκής το γεμάτο αντιβιοτικά, ορμόνες κ.α.,
– υδρογονωμένα έλαια-Τρανς λιπαρά και μαργαρίνες ενώ
– είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της οξειδώσεως της χοληστερόλης.

Έτσι και συνάμα με τους προαναφερόμενους παράγοντες κακής διαβίωσης θα παρουσιάσουμε το φαινόμενο αυξημένης κακής χοληστερόλης (LDL) και πολλές φορές ταυτόχρονη μείωση της καλής (HDL)
Εδώ σαφώς θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή σε αυτή την κατάσταση και να αποφασίσετε για τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Στατίνες ή φυσική φόρμουλα καταπολέμησης του φαινομένου;

Γιατί οι στατίνες και τα παράγωγα τους δεν θα λειτουργήσουν; 

Η πλειοψηφία των δυτικών λαών (Αμερική-Ευρώπη) χρησιμοποιεί φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στατίνης, που μειώνουν τη χοληστερόλη συλλήβδην.
Απλοϊκά έχουν την ίδια αρχή και λογική δράσης όπως της αντιβίωσης, της χημειοθεραπείας κτλ. Δηλαδή η μεν αντιβίωση σκοτώνει και τους σαπρόφυτους (Χρήσιμους) μικροοργανισμούς, Μικρόβια κτ.λ. η δε χημειοθεραπεία όλα τα κύτταρα πέριξ του όγκου. (Καρκινικά και υγιή )
Έτσι και στατίνες εμποδίζουν ένα συγκεκριμένο ένζυμο στο ήπαρ από την παραγωγή χοληστερόλης στοχεύοντας αδιακρίτως στην μείωση αυτής.
Το εν λόγω όμως ένζυμο εμπλέκεται και σε πολλές άλλες διαδικασίες ομαλής λειτουργίας του οργανισμού.
Έτσι απλά μπορείτε να φανταστείτε την διαρκή αναστάτωση που προκαλείται στην λειτουργία του οργανισμού χωρίς τις άλλες βιολογικές του λειτουργίες;

Ας μην γελιόμαστε, τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα με στατίνες και τα παράγωγα τους έχουν καταγεγραμμένες σοβαρές παρενέργειας και σε υψηλά ποσοστά όπως:

 • Νεφρική ανεπάρκεια.
 • Αναπνευστική ανεπάρκεια
 • Μυελική και νευρική βλάβη
 • Διαβήτης τύπου 2
 • Αναιμία.
 • Κατάθλιψη.
 • Σωματική δυσλειτουργία.
 • Καταστροφή σε ηπατικά ένζυμα.
 • Διαταραχή του ήπατος.
 • Η απώλεια μνήμης που οδηγεί στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Θυμίζω αυστηρή απαγόρευση χορήγησης στατίνης κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης και γαλουχίας. (Παρεμποδίζει την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και του μωρού στην συνέχεια.)
Για το τέλος άφησα την, πολύ συχνά, αναποτελεσματικότητα ρύθμισης της χοληστερόλης που ως είθισται αλλάζουμε φάρμακα, αυξάνουμε δοσολογίες, επισφραγίζουμε την διαβίωση μας μέσα σε ανούσιες στερήσεις κτλ.
Μπορείτε να δείτε ακόμη Πώς οι στατίνες εκφυλίζουν την υγεία του εγκεφάλου σας
Και Στατίνες: Τα επικίνδυνα για την υγεία φάρμακα για την χοληστερίνη 

Πώς να βελτιστοποιήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας με φυσικούς τρόπους.

Διατροφή:

Τραφείτε όπως οι Έλληνες ανακοίνωσαν σε συνέδριο Βρετανοί επιστήμονες το 2011 για να έχετε καλή υγεία, ευεξία και ομορφιά.
Δεν εννοούσαν τίποτε περισσότερο από την διατροφή των γιαγιάδων μας που σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα συμπεριελάμβαναν άφθονα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ζυμαρικά, και μια ημέρα της εβδομάδας ψάρι ή άσπρο ή κόκκινο κρέας.
Δεν ήξεραν τα διάφορα σπορέλαια, είχαν μόνο το ελαιόλαδο, αγνοούσαν τα τρανς βούτυρα (μαργαρίνες), είχαν μόνο τα ζωικά και τέλος δεν έμπαιναν σε καμιά διαδικασία επεξεργασμένων τροφών, χαμηλών λιπαρών και συσκευασμένων γλυκισμάτων.
Διατηρήστε την ημερήσια αναλογία 50% φρούτα και λαχανικά 25% υδατάνθρακες και 25% πρωτεΐνη σε μια λογική αναλογία ελαιολάδου κατά προτίμηση και ζωικού λίπους απλά.
Τέλος θα θυμίσω πως ο άνθρωπος είναι παμφάγος και ας μην προσπαθήσουμε να του αλλάξουμε την φύση του. 
“Τροφή”: Πολύ σωστό το “τραφείτε σαν Έλληνες”, απλώς θα πρέπει να διευκρινιστεί του πότε: «Φάρμακο» η μεσογειακή διατροφή, αλλά του 1960 που ελάχιστοι Έλληνες πλέον ακολουθούν Γιατί αν τρεφόμασταν σωστά και ακολουθούσαμε την πραγματική Μεσογειακή διατροφή, δεν θα είχε γεμίσει ο τόπος ντιλιβεράδικα, ούτε θα υπήρχε φαγητο-πωλείο (συμπεριλαμβανομένων και των τυροπιτάδικων και λοιπών ταχυφαγείων) σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο!!

Άσκηση:

Εδώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως προσωπικά όταν αναφέρομαι σε άσκηση δεν εννοώ επιπέδου πρωταθλητισμού, ούτε καν τρέξτε στα γυμναστήρια της γειτονιάς σας.
Αν θέλετε να το κάνετε, καλώς να το κάνετε.
Εγώ αρκούμε έστω και τρεις φορές την εβδομάδα να περπατάτε σε επίπεδο “λαχανιάζω χωρίς να μου κόβεται η ανάσα” τουλάχιστον για 45 με 50 λεπτά.
Αυτό θα μας τονώσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα και θα αποτρέψει την δημιουργία λιμνάζουσας περιοχής σε αυτό που κατά συνέπεια προκαλεί πρόβλημα.
Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών
Πως επηρεάζει η άσκηση χοληστερίνη, πίεση & καρδιαγγειακό σύστημα

Αποτοξίνωση:

Πολλές φορές έχω αναφέρει πως όσο και αν προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτονόητες τοξίνες να εισέρθουν στον οργανισμό μας δεν θα το καταφέρουμε.
Ο λόγος απλός:
Άπειρες τοξίνες κυκλοφορούν ελεύθερες γύρω μας, από το περιβάλλον, το νερό, την διατροφική αλυσίδα.
Συνεπώς εκτός τις επιλογής μας συστηματικά σε αντιοξειδωτικές τροφές, φρούτα και λαχανικά όπως τα πορτοκάλια, το λεμόνι, τα φασόλια, το λάχανο, το μπρόκολο, το πράσινο τσάι, το ρόδι κτλ καλό είναι τουλάχιστον για δυο με τρις μήνες τον χρόνο να ακολουθούμε την φόρμουλα καθολικής αποτοξίνωσης του πανεπιστημίου των Αθηνών που συμπεριλαμβάνει σε μια μελετημένη αναλογία 3 φυσικά ιάματα, τα
Ανεξάρτητα από αυτό θα σας θυμίσω πως υπάρχουν και αλλά φυσικά ιάματα ειδικευμένης αποτοξίνωσης και πιο συστηματικής λήψης, ανάλογης της κλινικής εικόνας που παρουσιάζεται όπως είναι το Γαϊδουράγκαθο, τα φύκια A.F.A. κ.α.

Έλεγχος του σωματικού βάρους:

Επίσης όταν αναφέρομαι στο σωματικό βάρος θα σας θυμίσω πως είμαι αντίθετος με κάθε δίαιτα για γρήγορη απώλεια περιττών κιλών και παραμένω στις θέσεις μου που δεν είναι άλλες από την μείωση της ποσότητας τροφής, απομάκρυνση από αυτή της κατανάλωσης υπερβολικής ζάχαρης (Γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες κτλ, κατ’ επέκτασιν ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες) αύξηση της ημερήσιας δραστηριότητας, και ασφαλώς παράλληλη λήψη φυκιών A.F.A. για την θωράκιση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Με αυτή την μέθοδο άξονα θα μπορέσουμε να χάσουμε περιττά κιλά αργά ναι μεν αλλά μόνιμα, να τα διατηρήσουμε, ή και να τα μειώσουμε περαιτέρω.
Τα εν λόγω φύκια τρέφουν το ΚΥΤΤΑΡΟ και όχι απλώς να γεμίζουμε με κάτι το στομάχι: Φύκια A.F.A: Η πληρέστερη και πλέον ισορροπημένη τροφή στον κόσμο 

Καίρια αντιμετώπιση της Χοληστερίνης με εξειδικευμένα φυσικά ιάματα.

Πολλά είναι τα φυσικά ιάματα που υπόσχονται την πτώση της χοληστερόλης.
Κάποια το επιτυγχάνουν εμμέσως και σε βάθος χρόνου, κάποια άλλα απλά υποβοηθούν και κάποια άλλα, κακά τα ψέματα, είναι αναποτελεσματικά και ας υπάρχουν αναφορές επί αυτού.
Εκείνο που πραγματικά έχει άμεσο αποτέλεσμα καταπολεμώντας το πρόβλημα στην ρίζα του και χαρακτηρίζεται προσαρμογόνο, (Δηλαδή μειώνει την κακή χοληστερόλη παράλληλα και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την καλή και την προσαρμόζει στα φυσιολογικά επίπεδα.) είναι η φόρμουλα που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Μια κάψουλα που περιέχει τις ακριβείς ποσότητες, κλινικά ελεγμένες συγκεντρώσεις από

προερχόμενες από συνδυασμό εκχυλισμάτων
έδωσαν την ουσιαστική άμεση λύση.
Σε κλινική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστημιακές κλινικές των Αθηνών και της Κρήτης απέδειξαν ότι από την πάροδο κιόλας του πρώτου τριμήνου ΟΧΙ μόνο οι δέκτες της κακής χοληστερόλης μειώθηκαν κατά 30 με 35%, άλλα αυξήθηκε και η καλή κατά 10 με 14% έτσι ώστε ο διαιρέτης τους αν όχι να βρίσκεται μέσα στα απαραίτητα όρια έστω να τα αγγίζει.

Σε διάστημα δε έξη μηνών αποδείχτηκε:

 • Μείωση στην LDL* ορού (κακή χοληστερίνη)
 • Αύξηση της HDL ορού (καλή χοληστερίνη)
 • Αύξηση της συνολικής γλουταθειόνης ( GSH ) του πλάσματος σε άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ
 • Διέγερση της οστεογένεσης των βλαστοκυττάρων με τελικό αποτέλεσμα την οστική πυκνότητα (BDM)
 • Ενίσχυση του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος παρέχοντας προστασία κατά του οξειδωτικού στρες

Σημαντικό:

 • Άλλες παράλληλες κλινικές έρευνες έδειξαν προστασία από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ’ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ επηρεάζεται και η σύσπαση των λείων μυϊκών ινών που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού.
 • Σημαντική επίσης είναι η δράση στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του ουρικού οξέος, του σωματικού λίπους και του καρκίνου του προστάτη.
 • Επιμηκύνει τον μετεγχειρητικό χρόνο διπλασιασμού του PSA, ενώ καθυστερεί τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προκαλεί τον θάνατο τους.
 • Περισσότερες έρευνες έδειξαν τη θετική επίδραση στη φθορά των χόνδρων, στη νόσο Αλτσχάιμερ και στην παρεμπόδιση δημιουργίας όγκων του δέρματος.
Υπάρχουν πολλές άλλες μελέτες και συνεχής έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου, περιλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων και του μελανώματος.
*Μελέτη του τομέα της Κλινικής Φαρμακολογίας της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ασθενείς με υπερχοληστεριναιμία.

Συμπερασματικά:

Γίνεται κατανοητό σε όλους, πως από την μια τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που ασφαλώς δίνουν λύση σε πολλές περιπτώσεις, επισύρουν σοβαρές παρενέργειες και από την άλλη ενώ η δύναμη της φύσης που αν το θέλετε μας έδωσε τα φώτα, μπορεί να τα αντικαταστήσει σε μεγάλο ποσοστό αρκεί να το πιστέψουμε.
Τέλος ας λάβουμε υπ όψιν μας, πιθανόν και για λόγους σκοπιμότητας, δυστυχώς, μόνο ένα μικρό ποσοστό συνανθρώπων μας ενημερώνεται σωστά και την εμπιστεύονται χωρίς δυσπιστία. 
“Τροφή”: Η συγκεκριμένη φόρμουλα του πανεπιστημίου των Αθηνών δρα στην ρίζα του κακού που δημιουργεί την χοληστερίνη και όχι στο σύμπτωμα όπως κάνουν τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα.
Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελία επικοινωνήστε μαζί μας στο μειλ life@proionta-tis-fisis.com ή στο τηλέφωνο 6979986144
Μπορείτε να είτε ακόμη: Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού – Φαρμακοποιός
bio365.blogspot.gr


https://www.proionta-tis-fisis.com