Παρασκευή, Ιουνίου 14

Εντολή ΣΟΚ από τον Σημίτη! Τελειώστε τώρα τους…

simitis
Γράφει ο Κώστας Τζαβέλλας Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α
Ιστορικά οι χρεωκοπίες της Ελλάδας είναι αυτές του 1823,1843, 1893, 1932 και η δική μας, «η τελευταία», του 2010. Οι δύο πρώτες υποτίθεται ότι σχετίζονταν με τον επαναστατικό αγώνα και την απελευθέρωση. Αυτή του 1893 με την δημιουργία υποδομών της ελεύθερης Ελλάδας που συνοδεύτηκε με την καταστροφή του 1897, ενώ αυτή του 1932 που σκοπό είχε να αποκαταστήσει
περίπου 1,3 εκατομμύρια προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής, επηρεάστηκε από κραχ του 1929 στις ΗΠΑ και συνοδεύτηκε από πολιτική αστάθεια στην χώρα μας και από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Διαπιστώνουμε ότι όλες τις χρεωκοπίες τις ακολουθούσαν σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν την χώρα μας. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 που αποτέλεσε και έναρξη της οικονομικής κρίσης και της χρεωκοπίας της χώρας μας, δεν έχει ακόμη συνοδευτεί με μεγάλα γεγονότα που να την αφορούν άμεσα. Πολύ δύσκολα θα εντάσσαμε την γρήγορη και πρόχειρη επίλυση του ονόματος της ΠΓΔΜ στα θέματα που σχετίζονται με την χρεωκοπία της Ελλάδας. Χρονικά μαζί με την χρεωκοπία της χώρας ξεκίνησε και η «Αραβική Άνοιξη». Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ελληνικό πολιτικό σύστημα να εστιάσει μόνο στην «εκτέλεση» των εντολών των δανειστών, αγνοώντας τα τεκταινόμενα στην Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.
Από τις σημαντικότερες εντολές περικοπών των «προϋπολογισμών» της χώρας μας, που επιβλήθηκαν, ήταν στον τομέα της Εθνικής Άμυνας στον οποίο οι δανειστές βρήκαν πεδίο περικοπών λαμπρό. Τέσσερις Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, (ΥΠΕΘΑ) πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας παντελώς άσχετοι με την θέση που τους εμπιστεύθηκαν, δέχθηκαν τεράστιες περικοπές στις δαπάνες που αφορούσαν την λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και συνεπώς στην επιχειρησιακή τους ικανότητα. Υπάρχει ένα ερώτημα. Οι ΥΠΕΘΑ από 2010 – 2014 αντιλήφθηκαν τι ΕΔ παρέδωσαν στον αντικαταστάτη τους; Τα 350, περίπου, εκατομμύρια ευρώ περικοπών κάθε χρόνο είχαν ως αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση της διαθεσιμότητας των μέσων σε βαθμό ανεπίτρεπτο. Και ναι μεν οι υπουργοί ήταν άσχετοι οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων τι έκαναν; Τίποτα απολύτως. Αντί να διαμαρτυρηθούν παρέδιδαν στον αντικαταστάτη τους μεγαλύτερη επιχειρησιακή ανεπάρκεια.
Με αυτές τις ΕΔ εξελίσσονταν η Αραβική Άνοιξη, ο εμφύλιος της Συρίας, ο πόλεμος κατά του ISIS. Με αυτές τις ΕΔ η Ελλάδα καλείται να υποστηρίξει τα συμφέροντά της και ταυτόχρονα να βοηθήσει και τους αδελφούς Κυπρίους. Όμως το πλέον σημαντικό είναι ότι με αυτές τις ΕΔ ο πολιτικός λόγος της χώρας μας, από όπου και αν προέρχονταν, ήταν ασθενής, όχι καθαρός απέναντι στην απίστευτη προκλητικότητα των Τούρκων. Χωρίς πραγματική στρατιωτική ισχύ δεν μπορείς να αρθρώσεις ισχυρό και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο απέναντι στον τουρκικό ειρωνικό πολιτικό λόγο και στην στρατιωτική προκλητικότητα μένοντας σε απλές δηλώσεις όπως αυτές « η Τουρκία να ακολουθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου…………., και δεν δίνουμε σπιθαμή ελληνικού εδάφους………», δηλώσεις απίστευτες για πρωθυπουργούς και υπουργούς. Σημειώνεται ότι οι ΕΔ της χώρας μας το 2008 βρισκόταν στο καλύτερο επιχειρησιακό επίπεδο από κάθε άλλη εποχή και γι’ αυτό η τότε κυβέρνηση είχε και καθαρό πολιτικό λόγο και θάρρος να πάρει αποφάσεις χωρίς φόβο. ΕΔΩ και ΕΔΩ είχε επισημανθεί η «πολυλογία και η αφωνία» των Αρχηγών των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων εν ενεργεία και εν αποστρατεία και προτρέπαμε όχι την κυβέρνηση αλλά όλο το πολιτικό σύστημα, για τα μέτρα και τις ενέργειες που απαιτούνται από πλευράς μας ώστε να είμαστε ισχυροί αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Και μέσα σε αυτό το δίμηνο εκλογικό πανδαιμόνιο που φαίνεται να αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην χώρα μας, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης έρχεται στο προσκήνιο με ένα άρθρο περίεργου περιεχομένου, με θέματα γεωπολιτικά, ελληνοτουρκικά, εσωτερικής πολιτικής και σχεδόν με πρόταση να τα βρούμε με τους Τούρκους στο Αιγαίο. Τα λόγια αυτά δεν γράφονται για να αναλύσουν το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού. Υπάρχουν καταλληλότεροι να το κάνουν. Εξ άλλου οι Τούρκοι το άρθρο του κ. Σημίτη στο εξής θα το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα των επιδιώξεών τους. Όμως θα μείνω στο θέμα των Ιμίων για το οποίο αναφέρει ότι, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ « πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει» αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αιφνιδιάστηκε. Αναφέρει ότι η Τουρκία ίσως εκμεταλλευτεί την σημερινή πολιτική πόλωση και εφαρμόσει κάτι παρόμοιο με τα Ίμια, και το συνδέει με πιθανό θερμό επεισόδιο. Ο τέως πρωθυπουργός στο άρθρο του παραβλέπει τελείως τις ευθύνες τις δικές του και της κυβέρνησής του, για τα Ίμια και μας λέει ότι δεν αιφνιδιάστηκε. Δεν μας αναφέρει τίποτα για τον χειρισμό ενός θέματος που έδωσε στην Τουρκία επιχειρήματα να αμφισβητήσει ελληνικό έδαφος, δεν μας αναφέρει γιατί ζήτησε την αμερικανική βοήθεια, παρέμβαση. Πολύ μικροπρεπής ανάλυση από ένα πρωθυπουργό που θεωρώντας τον εαυτόν του ήρεμη δύναμη συμβουλεύει την επόμενη κυβέρνηση και όχι μόνο.
Την ίδια ημέρα και ο κ. Κουμουτσάκος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε και αυτός ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία και σε παρόμοια δήλωση προέβη και ο έλληνας ΥΠΕΞ. Ο Έλληνας πολίτης ακούγοντας τέτοιες δηλώσεις προβληματίζεται και έχοντας πλέον πλήρη ενημέρωση, από το διαδίκτυο, για όλα τα θέματα στα οποία εμπλέκεται η Τουρκία, F-35, S-400,σχέσεις με ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Μέση Ανατολή, πετρέλαια στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και αν φαίνεται παράξενο ψάχνει να βρει τον «λαγό».
Φαίνεται ότι και οι τρεις πολιτικοί μας έχουν ξεχωριστή πληροφόρηση και μας προετοιμάζουν ή προφητεύουν για κάτι που με την Τουρκία μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Για τον υπουργό Άμυνας που προέβη και αυτός σε παρόμοια δήλωση από τις ΗΠΑ θα αναφέρω μόνο το εξής. Αν οι ΕΔ της χώρας μας δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν στημένα ή τυχαία, όπως τα αναφέρουν οι πολιτικοί μας θερμά επεισόδια, υπάρχει πρόβλημα σοβαρό στην εικόνα που προσπαθεί να δώσει για τις ΕΔ η κυβέρνηση και ο ίδιος, που υπήρξε ο τελευταίος Α/ΓΕΕΘΑ. Δεν γνωρίζω για τα ειδικά προβλήματα των φρεγατών και των υποβρυχίων. Γνωρίζω ότι η χρηματοδότηση είναι το κύριο πρόβλημα.
Τα τετρακόσια (400) περίπου εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την υλοποίηση της σύμβασης FOS ώστε τα αεροσκάφη Μ-2000 και τα όπλα τους να βρίσκονται μόνιμα στην πρώτη γραμμή είναι τόσο πολλά; Το άγνωστο ακόμη ποσό για την καθυστερημένη αναβάθμιση των F-16 ποιό είναι; Πού βρίσκονται τα αεροσκάφη C-130, τα καινούργια C-27, ο μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών; Ένας από τους λόγους της χρεωκοπίας είναι η αγορά αυτών των οπλικών συστημάτων για τα οποία δεν αξίζει η απαξίωση στην οποία βρίσκονται. Δεν υπάρχει ένας αντιπρόσωπος του λαού να κάνει μία επερώτηση και κεκλισμένων των θυρών να συζητηθεί το τεράστιο αυτό θέμα; Αν το ποσό για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας είναι απαγορευτικό και οι δανειστές το αποκλείουν, υπάρχει και η λύση της συνδρομής από όλον τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός αν πεισθεί ότι πρέπει να συνδράμει για τον συγκεκριμένο σκοπό, θα δώσει τα πάντα, την ζωή του. Εκτός αν κάποιοι περιμένουν «νέα Ίμια» με ένα πακέτο εξοπλιστικών ισάξιο με αυτό του 1996-2005.
Στο σενάριο του κ. Σημίτη για γεωτρύπανο στο Καστελόριζο η απάντηση είναι μία «Βυθίσατε το γεωτρύπανο». Ναι σωστά ακούσατε κύριοι που βρίσκεστε μέσα στο πολιτικό σύστημα. Αν νομίζεται ότι η προετοιμασία της κοινής γνώμης για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου γίνεται με δηλώσεις διφορούμενες, με άρθρα από τέως και κυρίως προβάλλοντας τυχόν αδυναμία των ΕΔ, είστε γελασμένοι. Αν με την συμφωνία των Πρεσπών ο ελληνικός λαός τιμώρησε πολιτικά την σημερινή κυβέρνηση με το Αιγαίο που έρχεται δεν θα συμβεί το ίδιο.
Υ.Γ Για πρώτη φορά στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας παραιτήθηκαν τριάντα (35) Ιπτάμενοι (διακεκριμένοι άριστοι αξιωματικοί) πριν συμπληρώσουν τα ελάχιστα συντάξιμα χρόνια, αναλαμβάνοντας να αποπληρώσουν το Ελληνικό Δημόσιο για την εκπαίδευσή τους και προσελήφθησαν άμεσα από τη Aegean. Και ο λόγος για κάποιον που γνωρίζει είναι ότι ήθελαν να πετούν και όχι να κάθονται.
 makeleio.gr