Ξένη Δημητρίου: Γνώριζε… «έθαβε»… «ξέθαβε»!

Σε… τάφρο αποκαλύψεων που κινδυνεύουν να «πνίξουν» την αποχωρήσασα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, έχει μεταβληθεί η υπόθεση της Νovartis. Νέα στοιχεία από τη δικογραφία που έφτασε στο συμβούλιο του ανωτάτου δικαστηρίου και αποκαλύπτει αποκλειστικά η «Α» καταδεικνύουν βαριές ευθύνες της πρώην ανωτάτης εισαγγελέως, που φέρεται ότι ενώ γνώριζε από τον Δεκέμβριο του 2018 ότι συνέβαιναν σημεία και τέρατα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, που
χειριζόταν την έρευνα, εκείνη έκανε τα… στραβά μάτια, στην προσπάθειά της να καλύψει την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς.


Της Πωλίνας Βασιλοπούλου
Από στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία προσκόμισε ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής, με υπόμνημά του στο συμβούλιο ΑΠ, το οποίο εξέτασε την περασμένη Τρίτη την αίτησή του, με την οποία ζητάει αποχή ή εξαίρεση του αντιεισαγγελέα ΑΠ Δημήτρη Δασούλα από τη διερεύνηση των αναφορών του κατά της κας Τουλουπάκη, η πρώην εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, κα Ξένη Δημητρίου, εμφανίζεται βαθιά εκτεθειμένη, αφού από έγγραφα πλέον αποδεικνύεται ότι όλες τις εκατέρωθεν καταγγελίες τις οποίες «έθαβε», βάζοντάς τες στο κάτω συρτάρι, και όταν βρισκόταν σε δύσκολη θέση τις «ξέθαβε» για να έχει άλλοθι.Γνώριζε…

Ως γνωστόν, ο επόπτης της ανάκρισης Γιάννης Αγγελής είχε υποβάλει την παραίτησή του και είχε καταθέσει δύο υπομνήματα στον αντεισαγγελέα του ΑΠ Γρηγρόρη Πεπόνη,στα οποία εξέθετε όλες τις παραλείψεις και τα δικονομικά λάθη της εισαγγελέως κας Ελένης Τουλουπάκη στην υπόθεση Novartis. Τα υπομνήματα αυτά όταν είδαν το φως της δημοσιότητας με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» δημιούργησαν μεγάλο κραδασμό στις τάξεις της Δικαιοσύνης, αφού πλέον ήταν πασιφανές ότι η υπόθεση Novartis ήταν μια σκευωρία αφού κατά τη διαδικασία λήψεως καταθέσεων από τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες υπήρξαν δικονομικές παραλείψεις, λόγω των οποίων υπήρχε απόλυτη ακυρότητα σε αυτές.

Περαιτέρω, με στοιχεία είχε αναδειχθεί από τον επόπτη της ανάκρισης Γιάννη Αγγελή η ανικανότητα –όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στα υπομνήματά του– των εισαγγελέων Διαφθοράς να φέρουν εις πέρας και να εξιχνιάσουν την υπόθεση αυτή, καταλογίζοντας ευθύνες σε αυτούς που πραγματικά τους ανήκουν, και όχι –με εντολές «Ρασπούτιν»– μόνο στα πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα με διαδικασίες fast track.

Οι καταγγελίες αυτές δεν εξετάστηκαν από τον κ. Πεπόνη, διότι η κα Ξ. Δημητρίου είχε «φροντίσει» να θέσει περιορισμένο πεδίο έρευνας. Πλην όμως ο φάκελος που επεστράφη από τον κ. Πεπόνη στην κα Δημητρίου, ώστε να αρχειοθετηθεί η έρευνα, είχε ως περιεχόμενο και τα δύο υπομνήματα τα οποία η εισαγγελέας προκειμένου να προβεί σε αρχειοθέτηση είχε λάβει γνώση.

Και όμως, με απύθμενο θράσος στο γραπτό της υπόμνημα για παροχή εξηγήσεων προς τον αντεισαγγελέα κ. Ευάγγελο Ζαχαρή στις 20/6/2019, δηλαδή 4 περίπου μήνες μετά την αρχειοθέτηση των καταγγελιών Αγγελή από την ίδια εγγράφως κατέθεσε ότι δεν γνώριζε τις καταγγελίες του επόπτη Διαφθοράς(!!!).

Και βεβαίως, είπε ότι δεν γνώριζε τις καταγγελίες του Γιάννη Αγγελή, για τις πλημμέλειες της κας Τουλουπάκη, διότι αλλιώς δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την… αφωνία της όταν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο παρουσία της κας Δημητρίου ανανέωσε για μία διετία τη θητεία της κας Τουλουπάκη στη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

«Έθαβε» και «ξέθαβε»

Ένα άλλο σημείο για το οποίο η κα Δημητρίου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις –και μάλιστα ποινικού χαρακτήρα– είναι το παρακάτω.

Όταν ο κ. Αγγελής, ως επόπτης της έρευνας για την υπόθεση Novartis, μετέβη στα γραφεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, και πήρε αντίγραφο του αρχείου των υποθέσεων διαφθοράς, οι γραμματείς της Εισαγγελίας υπέβαλαν αναφορά –ως όφειλαν– στην κα Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γ. Αγγελής, η Ξ. Δημητρίου γνώριζε από τις 19/12/2018 την αναφορά της δικαστικής γραμματέως στο γραφείο της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Χριστίνας Παπαρούπα, το από 21/12/2018 ενημερωτικό σημείωμα της επίσης δικαστικής γραμματέως στο γραφείο της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Δέσποινας Μεντή και την από 20/1/2019 αναφορά της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, με τις οποίες κατήγγειλαν τον ίδιο ότι υφάρπαξε το αρχείο των υποθέσεων Διαφθοράς.

Η κα Δημητίου είχε λάβει γνώση των αναφορών αυτών των δύο γραμματέων άμεσα. Κι όμως, τις ανέσυρε από το κάτω συρτάρι, όταν ο Γ. Αγγελής κινδυνεύοντας να καταστεί κατηγορούμενος, αντελήφθη τον ρόλο της προϊσταμένης του και εστράφη εναντίον της. Με βάση λοιπόν τις καταγγελίες των γραμματέων, το άλλο μέλος της παρέας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, διέταξε πειθαρχική έρευνα εις βάρος του Γ. Αγγελή.

Και στις δύο περιπτώσεις αυτές η κα Δημητρίου είναι δύσκολο να δικαιολογήσει αρμοδίως –δηλαδή ενώπιον ποινικών εισαγγελέων– την καθυστέρηση κατάθεσης και εκτίμησης από τα αρμόδια συμβούλια του ΑΠ του περιεχομένου των ανωτέρω αναφερομένων καταγγελιών.

Και μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Αγγελής στο υπόμνημά του, «Κατά συνέπεια η κλήση είναι ψευδής κατά περιεχόμενο, γεγονός που αποδεικνύει το σχέδιο, που έχει στηθεί εναντίον μου και που συνίσταται στο να ασκηθεί οποιαδήποτε ποινική δίωξη εναντίον μου (π.χ. ψευδορκία, υπεξαγωγή εγγράφων), για να δικαιολογηθούν όλοι οι άλλοι, που δεν έπραξαν ορθώς το καθήκον τους.

»Ευλόγως δε διερωτώμαι, πού και πώς βρέθηκαν οι τρεις εναντίον μου αναφορές με ημερομηνίες 19/12/2018, 21/12/2018 και 20/1/2019 και γιατί δεν τις είχε ερευνήσει μέχρι τότε η κ. Εισαγγελέας ΑΠ».

Τελειώνοντας, ο κ. Αγγελής άφησε άφωνους τους δικαστές του ΑΠ, λέγοντας ότι «Κοιτάζοντάς σας στα μάτια, εύχομαι να μη βρεθείτε ποτέ στη θέση μου. Μου την είχαν στημένη. Σκοπός τους ήταν να δώσω κατάθεση για τις καταγγελίες μου και στη συνέχεια να μου ασκηθεί ποινική δίωξη, για ψευδορκία ή για ψευδή καταμήνυση ή για υπεξαγωγή εγγράφων. Έτσι θα έρχονταν αυτοί που θέλουν να κρύψουν τα λάθη τους και θα έλεγαν “μην τον ακούτε τον Αγγελή. Έχει ασκηθεί εναντίον του και ποινική και πειθαρχική δίωξη. Άρα είναι ψεύτης”».

Η συνέχεια είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής πέρασε στον… σκληρό πυρήνα των ενεργειών του, λέγοντας:

«Ο λόγος που ήθελα να καταθέσω μετά την αποχώρηση της απελθούσας εισαγγελέως ΑΠ Ξένης Δημητρίου, ήταν ότι θα ασκούσε δίωξη εναντίον μου ό,τι και να έλεγα. Τώρα που αποχώρησε, ήρθα!»

Και εξήγησε ο κ. Αγγελής το γιατί, λέγοντας:

«Η αποχωρήσασα εισαγγελέας κ. Δημητρίου έκανε ότι δεν ήξερε τις καταγγελίες μου και ότι τις έμαθε στις 2 Ιουνίου από το “Πρώτο Θέμα”. Ουδέν ανακριβέστερο. Καθημερινά της έδινα αναφορά για ό,τι διαπίστωνα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, όπως και για τις ατασθαλίες που συνέβαιναν εκεί».Γιατρός ο κ.Τσιάρας, θα θεραπεύσει τις πληγές της Δικαιοσύνης;

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται με έγγραφα τα οποία έχουν κατατεθεί σε ανώτατους εισαγγελείς. Μία δε προσεκτική και μόνο ανάγνωσή τους είναι αρκετή για να αντιληφθεί ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρας, ο νέος υφυπουργός πρώην αρεοπαγίτης κ. Κράνης, και ο νέος έμπειρος γγ και πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ έγκριτος δικηγόρος κ. Αλεξανδρής σε τι βαθμό και σε τι επίπεδο είχε κατρακυλήσει η Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια. Πρέπει και οφείλουν να αποδώσουν τις ευθύνες σε αυτούς που τους ανήκουν και να αποκαταστήσουν την αξιοπρέπεια συναδέλφων τους οι οποίοι υπέστησαν όλη αυτήν τη σπίλωση.


https://www.iapopsi.gr/xeni-dimitrioy-gnorize-ethave-xethave/