Παρασκευή, Ιουλίου 5

Όταν σε επαινούν δανειστές- κοράκια κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας...

Γερμανία : «Ο Τσίπρας παραείναι πετυχημένος για τους Έλληνες»… Yπό τον τίτλο «Παραείναι πετυχημένος για τους Έλληνες», η έγκυρη εφημερίδα του Αμβούργου Die Zeit γράφει, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα περικοπών και έχει εν πολλοίς απαλλαγεί από τις επιταγές των δανειστών.
Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί εκθειάζουν τον Αλέξη Τσίπρα και του απονέμουν μάλιστα και διακρίσεις.

«Ωστόσο, οι Έλληνες θα καταψηφίσουν πιθανότατα τον 44χρονο πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπονται σημαντικά της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας. Σε δήλωσή του στην Zeit στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης ο κ. Τσίπρας είπε: «Θα καταφέρουμε την ανατροπή». Ωστόσο, όπως φαίνεται, θα χάσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν μη χαρισματικό πρώην τραπεζικό και γόνο δυναστείας.
«Πώς έγινε και ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο γιόρταζαν οι Έλληνες και φοβόταν η υπόλοιπη Ευρώπη, εξελίχθηκε στον ηγέτη Τσίπρα, τον οποίο εκτιμούν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και τον οποίο θέλουν τώρα να καταψηφίσουν πολλοί Έλληνες; Η απάντηση σχετίζεται με δυο αποφάσεις-κλειδιά της θητείας του: με μια συμφωνία ειρήνης και μια αθετημένη υπόσχεση», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στη συνέχεια διεξοδικά τόσο στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου όσο και στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε στο εσωτερικό. Από την υπόλοιπη Ευρώπη αντίθετα, όπως σημειώνεται, ο Τσίπρας επαινέθηκε.

«Στο σημείο αυτό η Die Zeit φιλοξενεί μάλιστα δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού. «Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεμπλόκαρε τη σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία είναι μια αξιοσημείωτη επίδοση ενός ηγέτη, πόσο μάλλον που το έκανε κόντρα στις εσωπολιτικές αντιστάσεις».

«Το καλοκαίρι του 2018 ο Τσίπρας ανακοίνωνε με περηφάνια στο Ζάππειο ότι η Ελλάδα αποδεσμεύθηκε από το πρόγραμμα περικοπών και πως μπορεί να αποφασίζει και πάλι αυτόνομα για τον προϋπολογισμό της. Προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις, αύξησε τη φορολογία της μεσαίας τάξης και πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, κατάφερε την επιστροφή της χώρας του στις χρηματαγορές, απελευθερώνοντάς την έτσι από τις έξωθεν παρεμβάσεις. Ωστόσο, το τίμημα είναι πολύ υψηλό.

«Κατά τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων περικοπών η Ελλάδα απώλεσε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, η μεσαία τάξη οδηγήθηκε σε φτωχοποίηση, ενώ 500.000 νέοι κυρίως άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα. Γι΄ αυτό και δεν λειτουργεί πλέον η υπόσχεση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο Τσίπρας την ανανεώνει στον προεκλογικό αγώνα. Πολλοί Έλληνες τού γυρίζουν την πλάτη. Οι μεν επειδή δεν τον πιστεύουν πλέον, οι δε επειδή δεν έχουν άλλες προσδοκίες».

slpress