Τρίτη, Ιουλίου 23

Πρώτα λύση για τη ΔΕΗ και μετά οι άλλες διοικήσεις ΔΕΚΟ

Πρώτα λύση για τη ΔΕΗ και μετά οι άλλες διοικήσεις ΔΕΚΟ
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Η πρώτη εβδομάδα ήταν η εβδομάδα ανακοίνωσης των υπουργών. Τη δεύτερη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι γενικοί γραμματείς. Σιγά σιγά μπαίνουμε πλέον και στις ανακοινώσεις των διοικήσεων στις ΔΕΚΟ, όπου εύλογα υπάρχουν κάποιες εταιρείες που βρίσκονται πρώτες στη λίστα και κάποιες θα πρέπει να περιμένουν. Όλες οι πληροφορίες λοιπόν συγκλίνουν ότι η περίπτωση της ΔΕΗ θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση του αντικαταστάτη του Μ. Παναγιωτάκη. Παρότι η θέση του διοικητή της ΔΕΗ θεωρείται "ηλεκτρική καρέκλα”
εντούτοις τις τελευταίες ημέρες έγινε παρέλαση ονομάτων τόσο υπαρκτών υποψηφιοτήτων που έφτασαν στη λεωφόρο Μεσογείων και τον ΥΠΕΝ, όσο και σε δημοσιογραφικά γραφεία αλλά και στην ενεργειακή πιάτσα από … αυτοπροτεινόμενους και μη.
Πάντως, όπως διαμηνύουν συνεργάτες του Κ. Χατζηδάκη, που έχει και τον πρώτο λόγο, τα ονόματα που γράφτηκαν "κάηκαν” ή προορίζονται για άλλες θέσεις. Η επιλογή θα γίνει από μία short list που δημιουργήθηκε από υποψήφια στελέχη της αγοράς που θεωρείται ότι πληρούν τα κριτήρια. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος της ΔΕΗ δεν ισχύει το πλαφόν των 4.600 ευρώ μεικτά, όπως κάποιοι υποστηρίζουν αφού αυτό έχει καταργηθεί με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης από τα τέλη του 2015. Εκείνο που ισχύει είναι ότι ο απερχόμενος διοικητής είχε επιλέξει εθελοντικά να μη κάνει χρήση του νόμου αυξάνοντας την αποζημίωσή του. Η επιλογή αυτή φυσικά δεν δεσμεύει τον νέο CEO.
Ωστόσο, η βιασύνη που υπάρχει για ευνόητους λόγους για τη ΔΕΗ, δεν φαίνεται να υπάρχει με άλλες ενεργειακές ΔΕΚΟ. Για παράδειγμα ο Κ. Χατζηδάκης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο περιθώριο του  συνεδρίου του Economist τι θα κάνει με τα ΕΛΠΕ, τόσο για το θέμα της αποκρατικοποίησης όσο και για το θέμα της διοίκησης. "Αυτά θα τα δούμε αργότερα”, απάντησε χαρακτηριστικά. Και είναι αλήθεια ότι δεν ισχύουν ίδια μέτρα και σταθμά, ειδικά για περιπτώσεις όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου η οικονομική επίδοση αλλά και η απόδοση των διοικήσεων αξιολογείται θετικά όχι μόνο από το δημόσιο αλλά και από τον ιδιώτη μέτοχο.