Σάββατο, Ιουλίου 13

Βρούτσης: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ξένοι υπήκοοι εκτός Ε.Ε πήραν ΑΜΚΑ προεκλογικά

Στην ανάκληση της εγκυκλίου που προέβλεπε απλοποίηση των διαδικασιών απόδοσης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε. προχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε χαρακτηριστικά "λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε εγκύκλιο διάτρητη & αντίθετη στον νόμο που παρείχε ΑΜΚΑ με αυθαίρετο τρόπο στους κατοίκους τρίτων χωρών!Οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπ Εργασίας ήταν αντίθετες & διαφωνούσαν! Την κατάργησα αμέσως! Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!"
Η απόφαση για την ανάκληση της εγκυκλίου
Στην απόφαση αναφέρεται ότι ανακαλείται η εγκύκλιος που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και όπως τονίζεται θα ακολουθήσει έγγραφο με το οποίο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για την απόδοση του ΑΜΚΑ.

Η προηγούμενη εγκύκλιος είχε υπογραφεί στις 20 Ιουνίου 2019 από τους πρώην υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο. Πρόκειται για την εγκύκλιο η οποία αφορούσε σε μετανάστες, αιτούντες ή δικαιούχους διεθνούς προστασίας και δίνονταν πρόσθετες οδηγίες για την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους σε συνέχεια σχετικής ΚΥΑ του 2009.
Συγκεκριμένα, διευκρίνιζε το καθεστώς απόδοσης ΑΜΚΑ για πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, για πολίτες τρίτων χωρών, για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και για τους αιτούντες διεθνή προστασία. Για ειδικότερα θέματα που αφορούν στους δικαιούχους και αιτούντες διεθνή προστασία η ΚΥΑ παραπέμπει σε σχετική εγκύκλιο του 2018 η οποία διευκρινίζει ειδικότερα θέματα για την απόδοση ΑΜΚΑ (όπως π.χ. τι ισχύει σε περίπτωση ασυνόδευτων ανηλίκων κ.α.).

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο για την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους που είχε υπογραφεί στις 20 Ιουνίου εδώ